• Rask levering - lager i Norge - Gratis retur!


Bli medlem15% medlemsrabatt*
Gjelder kun ordinære varer ved kjøp over 1000 kroner
Fri frakt over 500,-

Turmat: Bålnachos

Bålnachos er både smakfullt og enkelt å tilberede over et bål. Oppskriften kan gjøres enkel, ved å tilberede nachos og litt ost i aluminiumsfolie, eller så gjør du som oss - slår på stortromma og tilsetter linsefyll, grønnsaker, rømme, salsa og guacamole. Denne oppskriften er perfekt å diske opp rundt bålet i gode venners lag. Vi håper det smaker!


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Ingredienser

(til ca. 3-4 porsjoner)

  • Ost (revet)
  • Rømme
  • Salsa
  • 1 stor pose nachos
  • 1 boks røde linser
  • 1 pose tacokrydder
  • 1 boks mais
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 bunt koriander
  • 1 lime
  • 1 løk
  • 2 kvister purreløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 avokado
  • Paprika
  • 1 stor pose revet ost, eventuelt mozzarella i tillegg
  • Salt og pepper
  • Kajennepepper
  • Olje til steking, for eksempel rapsolje

Utstyrsliste

  • Aluminiumsfolie
  • Kjele
  • Sleiv
  • Skål
  • Skje og gaffel
  • Ved
  • (Gassbrenner og gass)
  • Lighter eller tennstål
  • Skjærebrett
  • Kniv


Slik gjør du

  1. Start med å lage guacamole. Kutt opp avokado og 2 fedd hvitløk, og mos alt i en skål med en gaffel. Smak til med salt, pepper og chilipulver eller kajennepepper, eventuelt fersk chili. Tilsett saften fra 1/4 lime og koriander. Mos og rør alt sammen til det får en jevn konsistens.
  2. For å lage linsefyllet finhakker du 1 fedd hvitløk og steker i olje i en kjele, enten på en gassbrenner eller over bålet. Hvis du vil tilberede fyllet over bålet er det viktig at du bruker en kjele som tåler direkte, åpen flamme.

  3. Når hvitløken har frest i oljen i et par minutter heller du røde linser og hakkede tomater i kjelen. Rør godt rundt og la det småkoke i ca. 5 min uten lokk.

 4. Mens linsefyllet koker kan du kutte opp løk, purreløk og paprika, og finne frem mais.

    5. Hent frem et stort ark aluminiumsfolie og brett kantene slik at det blir formet til en slags skål. Legg lag på lag med nachos, linsefyll, paprika, mais, løk og ost. Pakk alt godt inn i folien, og legg gjerne et ekstra ark folie utenpå.

    6. Legg den innpakningen på bålet og snu den jevnlig. Etter ca. 5-10 min (avhenger av hvor varmt bålet ditt er) kan du åpne folien og servere deilig nachos med guacamole, rømme og salsa. Skvis gjerne saften fra en lime over og topp med fersk koriander.

Litt om bålfyring og det generelle bålforbudet

Matlaging på bål er aller best over varme glør, ikke åpen flamme. Det aller letteste er å bruke vedkubber du får kjøpt på butikken. Uansett om du kjøper ved eller finner ute, tenn alltid opp bålet med små kvister og gjerne avispapir, og deretter legg på større og større grener og kubber. Det er litt jobb å holde live i et bål over lengre tid, men legger du et godt grunnlag kan bålet vare lenge og bli utrolig varmt.

Husk på det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september som gjør det forbudt å tenne bål, grill og engangsgrill i nærheten av skog og utmark. Du har likevel lov til å tenne bål der det er opplagt at en brann ikke kan starte, som for eksempel ved innsjøer, havet, der det ligger snø på bakken eller hvis det har regnet i lang tid. Det er alltid lurt å sjekke opp hvilke regler som gjelder i din kommune, og om det er skogbrannfare.

Her er noen generelle "bålvettregler" som er fint å ha i bakhodet før du fyrer opp et bål:

  • Respekter det generelle bålforbudet, og sjekk alltid opp reglene for båltenning i din kommune.
  • Bruk etablerte bålplasser for å unngå unødvendig slitasje på naturen.
  • Aldri hogg greiner fra friske trær. Finn heller kvister og greiner på bakken, eller ta med ved du får kjøpt på butikken.
  • Husk å alltid sørge for sporløs ferdsel, og ta med alt av søppel og matrester hjem
  • Aldri fyr opp bål på bart svaberg, da dette kan misfarge eller lage sprekker i berget.

Aktuelle produkter

Eg er ikkje eigentleg noko lettvektsentusiast, men på langtur som dette vil lågare vekt gi komfort i kvardagen. For min del handla det også om å redusere belastninga som kroppen vert utsatt for over tid.

Reis til Georgia!

Landet i Kaukasus med vakker natur, smaksrik mat og gjestfri atmosfære trekker stadig flere reisende.

Vårt nye brukt-konsept: Second Life!

Nå kan du kjøpe brukt utstyr på Grünerløkka, og i tillegg levere inn din gamle koffert til oss og få en verdikupong på kr. 300,-!

Bli med på Reparasjonsdag!

Vil du gi ødelagt tur- og reiseutstyr en ny sjanse? Kom innom oss Fredag 24. November!

Solo Travel: klar for å reise alene?

Å reise alene kan by på fantastiske opplevelser, mer fleksibilitet og dypere kontakt med mennesker enn om man reiser sammen med andre. Hva er egentlig solo travelling og hvorfor bør du gi det et forsøk dersom du har muligheten?

Topp 10 tips til backpacking!

Backpacking er en fantastisk måte å oppdage verden på, og lar deg komme tettere på andre kulturer og levesett enn de fleste andre reiseformer.

Topp 3 oppskrifter med sopp på primus!

Høsten er her, og det kryr av sopp i skogen. Enten du er nybegynner på sopplukking eller erfaren, så er det et hav av muligheter for å finne matsopp der du bor. Hva med å fyre opp primusen og lage et herlig måltid med selvplukket sopp?

Interrail: På skinner gjennom Europa

En sommer på skinner gjennom Europa er et eventyr du sent vil glemme, som tar deg tilbake til en tid da billige flyreiser ikke eksisterte. Vi har laget en guide til hvordan du kan planlegge årets store togeventyr.

Norge på langes (del 4) - Når draumar når bristepunktet

Turlivet er full av kontrastar. Milde sommarnetter vert regnfulle haustdagar. Storslegen høgfjell går over til frodige dalsøkk. Nedtur etterfølgjar opptur. Gleda av å vere akkurat der ein skal vere ender i draumar på bristepunktet.

Norge på langs (del 6) - Troms, eit tapande kapplaup mot vinteren

Kulda borar seg inn i beinmargen og slaps har for lengst funne vegn over skokanten. Sluddet piskar i andletet, og vinden går tvers gjennom både Gore-Tex og ull.

Norgesferie: 5 sommeraktiviteter

Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter.

Norgesferie: 7 gode grunner til å teste SUP i sommer

Kombinasjonen av bevegelse og naturopplevelser er temmelig uslåelig. SUP er en aktivitet som er lett å mestre, som gir deg sol i ansiktet, padletak på blikkstille vann, lyden av bølgeskvulp og lek i vannet. Ikke rart det er lett å bli hekta.