• Rask levering - lager i Norge - Gratis retur!


Bli medlem og få 15% medlemsrabatt* - Fri frakt over 500,-

Sove ute: Fra A til Å

Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt


A - Allemannsretten

Allemannsretten gir oss mulighet til å bruke naturen rundt oss, så lenge vi tar hensyn og ferdes sporløst. I utmark kan du slå leir opp til 2 døgn, så lenge du ikke forstyrrer hus og hytter i nærheten. Det viktigste er å ta hensyn til andre mennesker og dyr du møter på turen og forlate campen like fin som da du fant den. 

Les mer om allemannsretten her: ">https://norskfriluftsliv.no/hv... 


B - Bål/Brenner

Du må ha med deg en varmekilde til matlaging. Turen blir ikke den samme uten en kopp kakao på kvelden og et mettende utemåltid. Skaff deg en god turbrenner som du kan glede av i mange år fremover til både nærturer i marka og vandringer på Hardangervidda. Du kan også ta med brensel til å lage et bål for ekstra turkos.

Husk imidlertid på det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. Tenn bål på anviste bålplasser for å ikke lage unødvendig skade på naturen, og aldri hugg i friske trær. 


C - Camp

Campen er hjemmet ditt når du er ute på tur. Det er viktig at du finner et sted du trives, som er skjermet fra vind og sterk sol og som er flatt. Hold campen ren og ryddig, og forlat den slik du vil finne den neste gang du kommer. 


D - Dobesøk

Må du så må du. Det gjelder også når du er ute på tur. Det aller viktigste er å tenke sporløse dobesøk når du først må på do i naturen. Ha alltid med en liten spade slik at du kan grave et hull og deretter dekke godt til med steiner og jord. Ingenting av det du etterlater deg skal være synlig. 


E - Eventyrlyst

Fyll våren og sommeren med eventyrlyst for både de små og store eventyrene. Med riktig dose eventyrlyst blir selv den næreste nærtur en spennende ekspedisjon for hele familien. Kanskje du kan utforske nye stier, topper og teltplasser der du bor denne våren og sommeren? Det er bare fantasien som setter grenser. 


F - Førstehjelpsutstyr og forberedelser

Selv på korte turer er det viktig å sjekke værmeldingen, ta en titt på kartet og pakke med grunnleggende førstehjelpsutstyr. Det anbefales å ha med plaster, gnagsårplaster og sportsteip som et minimum. 


G - Glede

Tur skal være fint. Tur skal være gøy. Selv om ikke alt går som planlagt er det viktig å beholde det gode humøret og finne løsninger mens du går. 


H - Hengekøye og annen hygge

Det er med god grunn hengekøyen har blitt populær, og den har definitivt kommet for å bli. Hengekøyen kan du ta med på både dagsturer og uteovernattinger. Det er en helt egen følelse å kunne ligge behagelig og trygt samtidig som du kan se opp på tretoppene eller stjernehimmelen. Når du skal ut å tur er det viktig å huske på turhyggen – de små tingene og stundene som til sammen utgjør den unike opplevelsen av å være på tur. 


I - Inspirasjon

Trenger du inspirasjon til hvor du kan dra på tur? ut.no har mengder med turforslag, beskrivelser av merkede stier og hytter du kan besøke for å spise vaffel og drikke kakao. Her på inspirasjonssiden til Chillout finner du turtips, pakkelister, utstyrsguider og andre råd du kan ha glede av på neste tur. Vi selger mange fine inspirasjonsbøker til turer året rundt. Kom gjerne innom en av butikkene våre for en prat med erfarne og turglade ansatte som kan hjelpe deg med både tips og utstyr. 


J - Journal eller notatbok

Det kan være fint å ha med noe å skrive på når du er ute. For noen hjelper det på mørkeredselen å skrive ned tanker som dukker opp, for andre handler det om å skrive ned minner fra opplevelsene ute som du ikke vil glemme til senere. Viktigst av alt er å skrive ned tips og triks du tilegner deg som du vil huske på til neste tur; kanskje fant du en genial måte å fyre opp bålet raskt, eller en hemmelig teltplass. 


K - Kjøkken

Skal du ut på tur må du ha med et lite turkjøkken bestående av utstyr til matlaging, en god turkopp, noe å spise av og med og litt såpe og håndsprit. Turkjøkkenet setter du sammen selv. Noen liker å lage store måltider ute i naturen, og trenger både skjærebrett, stekespade og kniv. Andre klarer seg med en turmatpose, kokeapparat og en lang skje. 


L - Liggeunderlag

Aldri undervurder et godt liggeunderlag. Liggeunderlaget skal både gi deg en god natts søvn og brukes som sitteunderlag på kvelden. Har du plass i sekken kan du gjerne pakke med to liggeunderlag. Et oppblåsbart for ekstra isolasjon og komfort, og et skumgummiliggeunderlag du kan sitte på og bruke som ekstra beksyttelse under det oppblåsbare på natta. 


M - Morgenstund

Morgenene ute i det fri er de beste som finnes. Følelsen av at sola tar tak i teltduken og begynner å varme, kaffe i den friske morgenlufta og kanskje til og med et forfriskende morgenbad?


N - Nærtur

De store eventyrene og naturopplevelsene trenger ikke nødvendigvis være langt unna. På en fin sommerdag kan det være vel så spennende å gjenoppdage sin egen bakgård og besøke nærmarka. Du kan også be noen du kjenner om å være din lokale guide i eget nærområde. 


O - Orden

En hyggelig camp er en ryddig camp. Hold orden på sakene dine slik at du ikke mister noe på veien, glemmer igjen søppel eller at noe blir ødelagt. Er dere flere på tur er det en fordel å ha kontroll på hvem som skal ta med hva av matlagingsutstyr og ingredienser, og hvem som pakker med hva tilbake. Husk også god hygiene. 


P - Pakkeliste

Du vil helst ikke glemme lighteren eller teltpluggene hjemme. Lag deg en god pakkeliste du har lagret på mobilen eller skrevet ned på et ark du kan ta frem igjen og igjen. Du kan gjerne lage flere ulike pakkelister til ulike type turer, avhengig om du skal i marka eller på fjellet. Med en god pakkeliste slipper du å bekymre deg for å ha glemt noe. 


Q - Quiz og spill

Kveldene blir ekstra hyggelige om noen i turfølget husker å ta med en kortstokk, en quiz eller et annet enkelt teltspill. Det skaper garantert liv i leiren. 


R - ryggsekk

En god sekk er helt avgjørende for en vellykket tur. Sekken skal sitte godt og passe til hva slags type tur du skal på. Kom innom en av butikkene våre så hjelper vi deg med å finne en sekk som passer dine turer og som sitter perfekt på ryggen din. 


S - Sporløs fredsel

Plukk alltid opp etter deg, og etterlat campen like fin som da du fant den. Helst litt finere. Ser du noe søppel på veien, ta det med deg. Ha alltid en søppelposer på lur slik at du kan samle sammen det du finner som ikke hører hjemme i naturen. Når vi benytter oss av naturen har vi også et stort ansvar om å ta vare på den. Sporløs ferdsel er derfor et viktig konsept som alle turfolk bør pakke med i sekken. 


T - Telt

Telt er som små mobile hytter du kan ta med deg og sette opp nesten hvor som helst. Telt gir deg friheten til å sove ute og samtidig være godt beskyttet mot vær og vind. Ingen ting er som å åpne teltduken en varm sommerdag og kjenne solstrålene treffe ansiktet. Vi digger telting, og gleder oss til å dra på mange utenetter i sommer. 


U - Ull

Selv om det begynner å bli varmere på dagen, kan nettene være kjølige og det er deilig å ta på seg en ullgenser, et par ullsokker og ha en ren ull t-skjorte du kan sove i. Ull er det beste materiale å ha med på tur og kle seg i året rundt. Det puster, lukter lite og holde deg tørr selv om du blir svett. 


V - Venner

Turen blir ekstra fin med en turkompis eller to du kan dele middagen og morkenkaffen med. De gode historiene sitter lett under åpen himmel med en kopp kakao mellom hendene. Du kan lese mer om å være en god turkompis her.


W - Water to go

Drikkevann er helt essensielt når du er på tur, og du må ha vann til både drikke og matlaging. Vi er veldig heldige som kan drikke vann fra de fleste bekker og kilder nesten uansett hvor vi er. Dessverre vil vannet noen ganger være forurenset og skittent, eller du må ta vann fra steder som ser helt rent ut. Da kan en vannrenseflaske være redningen. Med water-to-go kan du enkelt få rent vann uansett hvor du er, og du trenger ikke bekymre deg for å bli dårlig. En slik flaske er også helt perfekt å ta med på neste reise.


X - X faktor

Det vil alltid være noe som ikke går helt som planlagt på tur – overraskelsesmomentet, x– faktoren. Det hører med, og det gjør at du lærer og blir litt klokere for hver gang. 


Y - Yoga

Du trenger ikke stort for å gjøre yoga. Du kan gjøre stående yoga rett på bakken eller finne frem liggeunderlaget for en liten morgenstrekk. Litt tøy og bøy har vi alle godt av, og yoga er en fin måte å strekke ut stive muskler på etter en natt i hengekøya. 


Z - Zen

Naturen har en beroligende effekt på de aller fleste av oss, og i ellers travle hverdager har vi godt av å koble av og komme oss ut i skogen eller på fjellet. 


Æ - Vær og klær

Ta hensyn til vær og vind. Husk at kveldene kan bli kjølige, det kan komme en uventet regnskur og du kan bli våt. Derfor er det viktig å pakke med et ekstra lag og et ekstra skift til kvelden selv om dagen er solfylt og varm. 


Ø - Øvelse gjør mester

Du trenger ikke være ekspert på alt med en gang. Ta deg tid til å prøve deg frem hva du liker av utstyr, hvordan du setter opp teltet, og hva slags mat du synes er best å lage på turkjøkkenet. 


Å - Åpen himmel

Har du prøvd deg på en natt under åpen himmel? Våren er det perfekte tidspunktet for å prøve en natt ute i frisk luft med stjernehimmelen over deg. Vil du vite mer? Vi har laget en guide til overnatting under åpen himmel. Den kan du lese her. 

Eg er ikkje eigentleg noko lettvektsentusiast, men på langtur som dette vil lågare vekt gi komfort i kvardagen. For min del handla det også om å redusere belastninga som kroppen vert utsatt for over tid.

Reis til Georgia!

Landet i Kaukasus med vakker natur, smaksrik mat og gjestfri atmosfære trekker stadig flere reisende.

Vårt nye brukt-konsept: Second Life!

Nå kan du kjøpe brukt utstyr på Grünerløkka, og i tillegg levere inn din gamle koffert til oss og få en verdikupong på kr. 300,-!

Bli med på Reparasjonsdag!

Vil du gi ødelagt tur- og reiseutstyr en ny sjanse? Kom innom oss Fredag 24. November!

Solo Travel: klar for å reise alene?

Å reise alene kan by på fantastiske opplevelser, mer fleksibilitet og dypere kontakt med mennesker enn om man reiser sammen med andre. Hva er egentlig solo travelling og hvorfor bør du gi det et forsøk dersom du har muligheten?

Topp 10 tips til backpacking!

Backpacking er en fantastisk måte å oppdage verden på, og lar deg komme tettere på andre kulturer og levesett enn de fleste andre reiseformer.

Topp 3 oppskrifter med sopp på primus!

Høsten er her, og det kryr av sopp i skogen. Enten du er nybegynner på sopplukking eller erfaren, så er det et hav av muligheter for å finne matsopp der du bor. Hva med å fyre opp primusen og lage et herlig måltid med selvplukket sopp?

Interrail: På skinner gjennom Europa

En sommer på skinner gjennom Europa er et eventyr du sent vil glemme, som tar deg tilbake til en tid da billige flyreiser ikke eksisterte. Vi har laget en guide til hvordan du kan planlegge årets store togeventyr.

Norge på langes (del 4) - Når draumar når bristepunktet

Turlivet er full av kontrastar. Milde sommarnetter vert regnfulle haustdagar. Storslegen høgfjell går over til frodige dalsøkk. Nedtur etterfølgjar opptur. Gleda av å vere akkurat der ein skal vere ender i draumar på bristepunktet.

Norge på langs (del 6) - Troms, eit tapande kapplaup mot vinteren

Kulda borar seg inn i beinmargen og slaps har for lengst funne vegn over skokanten. Sluddet piskar i andletet, og vinden går tvers gjennom både Gore-Tex og ull.

Norgesferie: 5 sommeraktiviteter

Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter.

Norgesferie: 7 gode grunner til å teste SUP i sommer

Kombinasjonen av bevegelse og naturopplevelser er temmelig uslåelig. SUP er en aktivitet som er lett å mestre, som gir deg sol i ansiktet, padletak på blikkstille vann, lyden av bølgeskvulp og lek i vannet. Ikke rart det er lett å bli hekta.