Utstyrsliste: Høye fjell
Den utlimate utstyrslisten for deg som planlegger en reise til Kilimanjaro / Everest Base Camp
1. Dagstursekk (30-45 liter)
Dagstursekken skal du bruke til det du trenger hver dag på turen samt som håndbagasje på fly. Størrelsen avhenger av hvor mye du ønsker å ta med, men du skal ha plass til:
- Thermos
- 2-4 liter vann
- skalljakke/bukse
- fleecegenser
- dunjakke
- matpakke
- lue
- hansker
- solkrem
- kamera
- verdisaker
En dagstursekk er en sekk du skal bruke hver dag - prioriter derfor anvendelighet og godt bæresystem med solid hoftebelte og behagelige skulderstropper. Sørg for å velge en sekk med riktig rygglengde.
Vi anbefaler Osprey ryggsekker som er en verdensledende produsent. Alle sekkene kommer med livstidsgaranti og et fornuftig prispunkt.
Stratos (herre) og Sirrus (dame) er ypperlige modeller med lufting i ryggen for de varme dagene i begynnelsen.
Dagstursekk
2. Stor bag (80-100 liter)
Vi anbefaler 80-100 liter. Ettersom disse skal bæres av bærere foretrekkes det myke bagger som de enklere kan pakke og den bør ikke overstige 15 kg. Kofferter og annen stiv bagasje er uegnet på en slik type tur.
Stor bag
3. Sovepose
Til Kilimanjaro bør du velge en 3-sesongs sovepose som tåler temperaturer mot -15 grader. Vi anbefaler dun. Fryser men om natten gir dette dårligere aklimatisering. Soveposen bør ha lang glidelås for lufting. Har du en ny og dyr sovepose er et lurt triks er å bruke en lakenpose inni soveposen for å holde den mest mulig ren.
Mountain Equipment har noen av markedets aller beste og varmeste soveposer og vi mener Helium 800 og Glacier 1000 er ypperlig på Kilimanjaro.
4. Liggeunderlag
Du bør pakke med oppblåsbart liggeunderlag. Jo tykkere desto bedre sovekomfort. Liggeunderlag med god isolering vil også bedre temperaturen. Velg en lett modell. Exped anbefales.
Om dere ikke har matter i teltene anbefales også et skum-underlag. Det er også viktig å se liggeunderlag i sammenheng med hvor varm sovepose du har.
5. Skalljakke og skallbukse
Pakk en god og lett skalljakke med god hette i Gore-Tex e.l.. Den bør ha lufting under armene. Skallbuksen bør være lett, komfortabel og med gode luftemuligheter. Gjerne også seler og drop seat.
6. Dunjakke
En dunjakke er et must på kveldene og i perioder man er mye stille. Denne bør være god og romslig slik at du kan ta den utenpå det du allerede går med når du fryser. Den kan også brukes som hodepute på natten. Velg en lett modell, men samtidig en som gir god varme.
Dunjakker
7. Mellombekledning/Fleece
Som mellombekledning anbefaler vi god og varm fleece. Fleece har svært lav vekt, høy komfort og er enklere å tørke enn tykke ullgensere. En tykk fleece er ideelt pauseplagg og for kveldsbruk. Du kan alternativt også bruke primaloft eller Arcteryx sin Atom. Tynnere fleece kan være ideelt som ekstra varmeplagg når du går i kaldere strøk.
8. Turbukser
Du trenger en god softshellbukse. Denne kan du bruke til reisen og til å gå med når man ikke bruker skallbuksen.
Det anbefales også en tynn, lett og luftig reisebukse til de varmeste dagene. Craghoppers funker superbra! De er også impregnert mot mygg og insekter.
9. Ulltrøyer / Stillongs
Sørg for å ha minst to stk ulltrøyer og minst én stillongs. Langermet beskytter mot solen. Høy hals er å anbefale. Unngå bomull som raskt blir vått og kaldt. Fryser du lett kan du også ha med Brynje netting i syntet. Vår favoritt på ull er definitivt Icebreaker. Høykvalitets merinoull fungerer ypperlig i både varme og kulde og under ulike aktivitetsnivåer. Og ikke glem å pakk med deg en lett T-skjorte fra Icebreaker for varme dager!
Baselayer
10. Undertøy
Undertøy i ull er nødvendig for å holde komfortabel varme selv om det blir fuktig eller vått. Syntet er bra i lavlandet, siden den tørker ekstremt fort. Ullundertøy er selvrensende og kan derfor brukes flere dager på rad uten å lukte. Unngå bomull! Vi anbefaler Icebreaker!
Undertøy