Lage mat ute - En enkel guide til riktig utstyr på tur
Tekst: Julie Luneborg
Foto: Vilde Vollevik, Julia Natasza Gundersen / leverandørbilder
Stormkjøkken, primus, gassbrenner og kokesystem – et mylder av uttrykk og merker som blir kastet rundt av drevne turfolk. Når alt du egentlig lurer på; hva trenger jeg for å lage mat ute på tur?
Lage mat ute - kort fortalt
Brenner + drivstoff + kokeutstyr = utendørskjøkken
Disse ulike komponentene kommer i mange ulike størrelser og former, vi forklarer hva slags utstyr du trenger til din type tur. Her peker vi ut hva de ulike delene heter og hvordan alt kobles sammen.
Enkel forklaring om kokesystemer
Gassbrenner – disse kan være toppmonterte eller selvstående.
Toppmonterte varianter egner seg for mindre gryter eller kaffekjeler, og disse skrur du rett oppå gassboksen. Selvstående er koblet til gassboksen med en slange. Det gir en stødigere flate for panner og gryter.
Multifuelbrenner– kan benyttes med gass, bensin, parafin eller lampeolje. Hvis du skal lage mat i kaldere temperaturer er dette å anbefale.
Stormkjøkken med rødspritbrenner (og kan konverteres til gass) – det klassiske utendørskjøkkenet. Her får du ofte et komplett sett – men kan oppleves stort og klumpete.
Noen viktige spørsmål å stille seg før du investerer i ordentlig utstyr
Skal du bruke brenneren hele året eller tre-sesongs?
De fleste gassbrennere fungerer utmerket for vår, sommer, høst og milde vinterdager.Gassboksene er lett tilgjengelige i de fleste tur/sportsbutikker, og de tomme boksene kan du levere til en bensinstasjon for resirkulering.
Synker temperaturen under nullmerket bør du vurdere en multifuelbrenner som kan gå på bensin eller parafin - disse kan også være enklere å få tak i når du er på tur i utlandet. Det er en hakket mer omstendig prosess å bruke multifuelbrennere enn å koble på en gassboks – men øvelse gjør mester.
Hva slags mat ønsker du å lage?
Trenger du et fullt sett av kaffekjele, stekepanne og gryter – eller er en «vannkoker» nok?
Skal du stort sett nyte noen kaffekopper på utsiktstoppen og helle vann rett oppi tørrmatposen kan Jetboil være den mest praktiske løsningen. Den har et lukket kokesystem, som gir økt effektivitet og kortere koketid. Koker 1 liter vann på 2 min – og det er mulig å supplere med et presskannesystem til kaffe eller et grytesett.
MSR Pocket Rocket, en toppmontert gassbrenner som er liten og kompakt (veier kun 73 gram). Egner seg best for koking av vann og enkel matlaging. Den har et lite brennerhode gjør den effektiv til en mindre kjele med vann, men er dårlig på å fordele varmen på en større flate. Koker 1 liter vann på 3.5 minutter.
Hvor mye mat skal du lage?
Er du mer kulinarisk anlagt enn å basere hele turen på tørrmatposer – kan du trenge ytterlige utstyr.
En selvstående gassbrenner gir deg større varmeflate og stabil plassering til stekepanne og gryter. Stort brennerhode fordeler varmen godt og egner seg til pannekaker. Vindskjerming effektiviserer bruken av gass og en boksinverter lar deg utnytte siste rest i boksen.
Her anbefaler vi gassbrenneren MSR Windpro 2,
multifuelbrenneren MSR Whisperlite universal stove og
Primus Express spider 2.
Hvor mye vil du bære?
Skal du gå langt med sekk – eller er det camping?
Når hvert gram og størrelse teller – så er de fleste gassbrennere og multifuelbrennere ganske lette og tar lite plass i sekken.
Hvis du er flink til å kalkulere hvor mye gass du trenger, er det enklere å bære med seg færre gassbeholdere på tur.
Et stormkjøkken tar derimot større plass, disse kommer ofte som komplette kokesett med en sokkel som fungerer som vindskjerm.
Hvor mye gass må jeg ha med på tur?
Vi får ofte spørsmål om hvor mye gass som trengs å ha med på tur. Dette er et individuelt spørsmål og kommer an på: Hvilken type brenner du har, hvor høy effektivitet er det på brenneren, har du vindstopper, lager du mat åpent eller i fortelt. Skal du koke vann eller steke mat?
Som en tommefingerregel kan du følge denne oppskriften:
Helgetur 2 personer: 220-250 gram gassboks (vanlig størrelse)
Skal du koke opp vann to-tre ganger om dagen over en helg, steke mat og varme opp gryter, så holder det med en gassboks på rundt 220 gram (den vanligste størrelsen).
Med en effektiv brenner kan du beregne å koke opp 15 liter vann på en MSR Isoprio gassboks (227g) eller total brenntid på 75 minutter.
Tips: Veier du gassboksen før og etter turen – så kan du regne deg frem til hvor mye gass du pleier å bruke i løpet av en tur. Et annet triks er å legge gassboksen i vann for å se hvor mye gass som er igjen. På siden av gassboksen er det en indikator som viser om gassboksen er full eller nærmer seg tom - en veldig praktisk løsning før du drar på tur.
MSR isopro gass består av en 80/20 blanding av isobutan og propan.MSR har også markedet reneste isobutan på boks, noe som sørger for bedre trykk og renere forbrenning. Så slipper du en gassbrenner som soter og tetter seg.
Vil du vite mer om de ulike modellene?
Kort fortalt om våre kokesystem:
MSR Pocket Rocket 2- toppmontert gassbrenner, liten og kompakt (kun 73 g!), egner seg best for koking av vann og enkel matlaging. Lite brennerhode gjør den effektiv til en mindre kjele med vann, men dårlig på å fordele varmen på en større flate. Koker 1 liter vann på 3,5 minutter.
MSR Windpro 2 - selvstående gassbrenner som kan brukes til all slags matlaging. Stort brennerhode fordeler flammen godt og gjør det enklere å steke f. eks pannekaker.
Følger med vindskjerming ogboksinverter. Skjerming er viktig for at man ikke skal bruke unødvendig mye gass og er med på å effektivisere tiden det tar å koke opp vann.
For å kunne utnytte brenneren maksimalt følger det med eninverter som gjør at du kan snu gassboksen opp ned. Da får du maksimal effekt av gassen uavhengig av temperatur og hvor mye som er igjen i gassboksen.
MSR Whisperlite universal stove - selvstående multifuel brenner. Dette er brenneren du har for alle slags turer, året rundt. For å bruke annet drivstoff enn gass, må man bytte dyse og inngang på slangen. Dette kan være litt styrete, men hvis du først skal være ute en vinternatt så kan det være bra med en brenner som fungerer på annet enn gass.
JETBOIL Zip - lukket kokesystem som gir økt effektivitet og kortere koketid. Monteres på toppen av gassen, følger med ben som gjør den stabil. Her følger alt med til det du trenger for å koke vann eller lage mat rett i kjelen. Ønsker du å bruke andre stekepanner / kjeler kan du kjøpe «pot support» som ekstrautstyr. Beholderen kan gjøres om til en kaffekjele ved å kjøpe en kaffepresse.
Zip er 0.8 liter, må bruke fyrstikker eller lighter for å tenne på.
JETBOIL Flash - til forskjell fra Zip rommer Flash 1 liter vann og har en innebygd tennmekanisme.
Koker 1 liter vann på 2 min.
PRIMUS Express spider 2 - selvstående gassbrenner, enkel og kompakt, med middels størrelse på brennerhode. Passer til alt av matlagning. Koker 1 l vann på 4 minutter.
EAGLE Stormkjøkken - her får du med alt du trenger til matlaging. Det følger med sokkel med vindskjerm og feste til rødspritbrenner (og gassbrenner som må kjøpes utenom, anbefales!). Det følger med gryte- og panne stativ og to kjeler på 1.4 liter og 1.7 liter, samt stekepanne med 18 cm diameter + håndtak. Alt dette oppbevares i sin egen pose.
Velger du et stormkjøkken får du et rimeligere sett med alt du trenger. Forskjellen fra andre kokesystem er vekt og størrelse. Velger du gassbrenner må du ha kjele og panne i tillegg, men står fritt til å bruke hva du selv ønsker med tanke på vekt og plass. Velger du et lukket system som Jetboil får du alt du trenger i ett i form av liten vekt og plass.