Topp 10 tips til backpacking!
(Tekst: Jon Vegard Næss / Bilder: Shutterstock.com)
Uansett om du planlegger livets rundreise jorden-rundt med ryggsekk i et helt år, eller en mer kompakt drømmereise i Sørøst-Asia en måned, så anbefaler vi deg å sjekke ut disse 10 tipsene før du går i gang!
1. Planlegg godt, men ikke for mye!
Noen ting må planlegges: flybilletter, visum, et enkelt budsjett og en overordnet reiseplan er alltid smart å ha i boks så tidlig som mulig. En guidebok eller nettsider som WikiTravel kan også være gode kilder til inspirasjon og praktisk informasjon.
Samtidig kan det være lurt å legge inn litt “luft” i kalenderen - det vil si ekstra fridager mellom destinasjoner og aktiviteter, som gir deg muligheten til å endre i planene underveis. Kanskje du vil bli med på en spontan utflukt som varer over et par dager, eller kanskje du har funnet deg en herlig strand du vil chille ved en dag til før turen går videre?
Med litt ekstra plass i kalenderen er du fri til å forme reiseopplevelsen underveis, og lage rom for positive overraskelser!
2. Velg riktig reisesekk!
Hvilken sekk skal du bruke til backpacking, og hva må du pakke med deg til reisen?
Vi anbefaler at du starter med reisesekken, og tar utgangspunkt i hvor lenge og hvor du skal reise, og gjerne hvilke aktivititeter du ønsker å gjøre. Skal du dra fra hotel til hostel og ta så mange dagsturer du får til i mellomtiden? Eller er planen å slappe mest mulig av på en solseng med en iskald mango lassi i hånda?
En god backpackersekk har generelt praktiske romløsninger, et åpent og oversiktlig hovedrom, et pakkbart bæresystem som beskytter sekken under transport, er helst ikke større enn 80 liter, og kan med fordel inkludere en avtagbar dagstursekk. Det ligger i vårt DNA som erfarne backpackere å anbefale at du legger til rette for at du kan pakke så lett og smart som mulig, noe som også påvirker valg av sekk. Lite er kjedeligere enn å drasse rundt på masse vekt du lett kunne spart deg for.
Usikker på hvor du skal starte? Ta en kikk på Backpackerpakken vår som inneholder alt du trenger til en rabattert pris.
3. Pakk lett og smart!
Nevnte vi at du burde pakke lett?
For hver dings du skal ha med, så finnes det nesten garantert en lettere og mer kompakt reisevariant, enten det er klær, en toalettmappe, en hårføner eller et badehåndkle. Ta gjerne en gjennomgang av hva du kan klare deg uten, hva du absolutt bør ha med, hva du har fra før av, hva du mangler, og om det finnes lettere og enklere løsninger du kan bruke for å spare litt ekstra plass og vekt i sekken din.
Et pakkesystem er alltid et supert utgangspunkt, siden det sparer mye plass samtidig som at det bidrar til å holde alle klær ryddig og organisert.
Husk at du også kan spare mye plass ved å rulle klærne dine i stedet for å brette dem!
4. Gå (litt) ut av komfortsonen!
Du er langt hjemmefra, og milevis unna det kjente og kjære... det føles spennende, men også litt skummelt!
En backpackertur byr på mange overraskelser og gir minner for livet. Noen ganger kommer de største opplevelsene når man går litt ut av komfortsonen og sier ja til muligheter underveis. En dagstur på vandring med en gjeng andre backpackere du traff dagen før? En kameltur med overnatting under åpen himmel i ørkenen? En kveld på utendørskino med en dødsklein film, men som likevel ble til en fantastisk minnerik opplevelse?
Noen av de kuleste situasjonene kommer av ikke planlagte tilfeldigheter, så vær åpen for det meste og si ja til en liten utfordring hvis den byr seg!
5. Snakk med folk!
Å åpne opp for samtaler med lokale mennesker kan gi deg helt unike kunnskaper, perspektiver og supertips om stedet du besøker. Andre backpackere kan gi deg noen gode råd langs veien. Kanskje er det en kjempebra og rimelig restaurant som nettopp har åpnet, eller en kul attraksjon som har sluppet under radaren guidebøkene? En historie om stedet som få andre har hørt?
Mange minnerike situasjoner kan komme av samtale med andre, og noen av dem kan kanskje også føre til varige vennskap og verdifulle relasjoner senere.
Vær imøtekommende, ha et åpent sinn, og snakk med andre folk så mye som mulig. Det er en av de fineste sidene ved å reise.
6. Kjøp et lokalt SIM-kort på langtur!
Du har jo ikke reist halve verden rundt for å kikke inn i mobilskjermen hele tiden, men det er selvsagt viktig å ha kontakten med omverdenen, og holde TikTok og Instafeeden lit.
Noen mobilabonnoment kan ha mindre gode betingelser for bruk i utenfor EU. En billig og bra løsning hvis du planlegger å oppholde deg flere uker eller måneder på reise i andre land, kan noen ganger være å kjøpe et lokalt SIM-kontantkort. Da får du som oftest billigere mobildata, sms og samtaler, samtidig som at du slipper å reise hjem til en telefonregning som ser ut som at mangler et komma bak desimalene.
Husk å gjøre god research på ulike tilbydere, siden både pris, betingelser og dekning kan variere.
7. Vær forberedt på forholdene!
Det er lite som er kjedeligere enn en gjennomvåt reisesekk, flere myggstikk enn du kan telle på èn hånd, eller en solbrent nesetipp. Mikroklima blir også på grunn av klimaendringene stadig vanskeligere å forutse, så pass på at du har med et regntrekk til sekken din, solkrem og myggspray eller eventuelt myggklær der forholdene tilsier at det er fornuftig. Les deg opp på forhånd og reflektere over hvilke aktiviteter du ønsker å gjennomføre.
Er du i tvil om hva du kan forvente deg å trenge til ulike verdensdeler og land, er det alltid bare å ta kontakt med oss i butikk, på telefon, mail eller chat.
8. Gode sko er avgjørende!
En backpackertur involverer mange skritt, nesten uansett hvor mye du også tar lokaltransport som buss, taxi eller tuk-tuk.
Gnagsår, en sår rygg på grunn av dårlig demping eller utslitte såler er typiske problemer som kan sette et stort minustegn foran reisegleden, så sørg for at du planter føttene i et par gode sko allerede før du går ut døra hjemme, og ta eventuelt med et ekstra par dersom du planlegger aktiviteter som krever det, som krevende vandreturer eller fjellturer. Men la penskoa bli hjemme... sko tar mye plass, så less is more.
9. Vær oppmerksom og ta forhåndsregler!
Å være ryggsekkturist i et fremmed land kan være en kaotisk nok opplevelse i seg selv. Legg til litt kultursjokk, jetlag, en dårlig natts søvn og dårlig rehydrering, så kan man fort bli mindre oppmerksom på omgivelsene enn man normalt sett er.
Backpacking er generelt sett en relativt trygg reiseform, men bruk hodet, følg magefølelsen, og ikke vær redd for å si nei til innpåslitne tilbydere og forlate en potensielt truende situasjon eller tilkalle hjelp hvis du føler det er nødvendig.
Les deg opp på destinasjonen du skal besøke på forhånd, og legg merke til generelle råd om lokal skikk, matsikkerhet og andre anbefalinger som kan ha betydning for sikkerhet.
Ha alltid essensielle verdisaker som pass, lommebok, mobiltelefon og kontanter i et pengebelte. Dette sitter tett på kroppen og er dermed best sikret mot tyveri og tap. Pengebelte er selvfølgelig inkludert i Backpackerpakken vår!
10. Spis godt og smart!
God mat på backpackertur trenger slett ikke koste skjorta, og spesielt ikke om du tenker litt kreativt og utenfor boksen.
Et godt tips er å oppsøke gode lokale spisesteder som er anbefalt i guidebøker eller Tripadvisor, og som flere har gått god for fra før av. På den måten kan du skjære klar av de dyre (og kanskje samtidig dårlige) turistfellene, og heller konsentrere deg om bra og rimelige steder som er mer egnet for backpackerbudsjettet ditt.
Et annet tips er å spise lunsjen ute, og heller vurdere noe medbrakt eller noe enklere til middag. En stor og god lunjsrett kan koste nesten halvparten av en middagsrett ute mange steder. Vegetarretter pleier også å være ekstra rimelige og vel så mettende som alt annet. På reise har du også en fin anledning til å prøve nye retter. Kanskje oppdager du en ny livrett på turen?
Det viktigste tipset av dem alle er imidlertid å slappe av i kroppen, smake på øyeblikkene, ta vare på minnene og nyte drømmereisen din!
God reise!