Hvilket adapter til hvilket land? Vi hjelper deg!
Selv om verdens strømuttak i stor grad blir revolusjonert med USB-uttak, er det fortsatt lurt å ha med et strømadapter med på backpackerreisen. Kanskje du også tenker å ta med en laptop og jobbe eller blogge mens du er i utlandet? Da har du enda et argument for å vurdere et adapter, kanskje også et som er jordet. Hvis du allerede er litt forvirret, er denne artikkelen for deg!
(Tekst: Jon Vegard Næss / Bilder: iStockphoto.com)
Jordet eller u-jordet?
Det kommer an på hva slags utstyr du skal bruke.
Jordet kontakt har en sikkerhetsmekanisme som forhindrer skader og feil hvis det skjer et uhell med strømtilførselen. Det er en fordel for apparater som bruker mye strøm, eller som er spesielt sårbare for overspenning. Du kjenner igjen en jordet kontakt ved at den enten har 3 "pinner" eller to "stifter" på sidene (Shuko).
U-jordet betyr usikret, og brukes gjerne til lading av mobiltelefoner eller annen småelektronikk som trenger relativt lite strøm.
Du kan fint plugge en u-jordet adapter inn i en jordet kontakt (så lenge dimensjonene er de samme) som for eksempel en Type C-plugg inn i et jordet F-uttak. Det betyr imidlertid ikke at apparatet nå er jordet (sikret).
Kan verdensadapteret mitt dekke hele verden?
Nesten.
Du kommer veldig langt med et verdensadapter i enten jordet eller u-jordet utgave. Du kan også dekke over mye av unntakene du ser i listen nedenfor, og ha en praktisk alt-i-ett løsning til flere kontinenter.
Hvilken du velger kommer an på om du skal bruke jordet elektronikk som f.eks. en laptoplader, eller om du kun bruker småelektronikk som en mobiltelefonlader.
Sør-Asia og Sør-Afrika er eksempler på regioner som generelt trenger sine egne adaptere, og som vanligvis ikke er inkludert i verdensadaptere. Sjekk destinasjonen din med listen nedenfor her. Vær obs på at flere land kan bruke flere ulike plugger.
Hvilken plugg til hvilket land?
Vi kunne laget en smørbrødliste over alle verdens kriker og kroker og hvilken plugg som passer hvor. Kanskje vi gjør det en gang vi har tid. Men her har vi gjort det enkelt og tatt for oss de mest vanlige reisedestinasjonene og litt til.
Legg merke til at det finnes unntak. Dette kan være plugger som enten passer i stedet for- eller i tillegg til den vanligste i aktuelt kontinent.
EUROPA
Type F eller "Schuko" er den mest vanlige jordede pluggen og uttaket i Norge og i flere europeiske land, mens Type C er et valig u-jordet uttak som også kalles "Europlug". En jordet versjon av Type C finnes også i noen land.
Unntak i Europa
Type E: Frankrike, Monaco, Belgia, Polen, Slovakia, Tjekkia
Type L: Italia
Type J: Sveits og Liechtenstein
Type K: Danmark, Grønland og Færøyene
NB! Malta bruker unntaksvis Type G (UK)
Adapterguiden Europa (unntak)
UK (Storbritannia)
England, Skottland, Irland og øyene bruker Type G.
ASIA
Type A: Japan, Taiwan, Nord-Korea, Filipinene, Thailand, Kina (de fleste internasjonale hoteller), Indonesia, Malaysia, Singapore, Vietnam, Sør-Korea, Myanmar og Mongolia, unntaksvis.
Type B: Kina, Indonesia, Malaysia, Singapore, Vietnam, Sør-Korea, Myanmar og Mongolia.
Type C: Tyrkia, Kina, Hong Kong, Macau, Indonesia, Malaysia, Singapore, Vietnam, Thailand, Sør-Korea, Myanmar, Mongolia.
Type G: Malaysia, Singapore, Hong Kong.
Type I: Kina
SØR-ASIA
Type D: India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Bhutan.
AUSTRALIA OG OCEANIA
Type I: Australia, New Zealand, Papa New Guniea, Fiji, Solomon Islands, Tuvalu, Kiribati, Nauru, Tonga, Samoa, Vanautu, Cook Islands, Norfolk Island, Niue, Tokelau.
AMERIKA
Type A (U-Jordet) og Type B (Jordet): USA, Kanada, Mellomamerika og Sør-Amerika.
NB! Type B kan ha to ulike utseender.
Unntak i Mellom-Amerika og Sør-Amerika
Type C: Argentina, Paraguay og Uruguay
Type I: Argentina
Type L: Chile
Type N: Brazil
AFRIKA
Type M: Botswana, Leshoto, Mozambique, Namibia, Sør-Afrika, Swaziland, Zambia, Zimbabwe
Type C: Marokko, Tunisia og Algeria
Type D: Botswana, Gambia, Ghana, Kenya, Leshoto, Malawi, Mozambique, Nambia, Nigeria, Sør-Afrika, Sudan, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.
Type G: Mauritius, Saint Helena, Sierra Leone, Botswana, Gambia, Ghana, Kenya, Leshoto, Malawi, Mozambique, Nambia, Nigeria, Sør-Afrika, Sudan, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.
Type J: Rwanda
Type E: Benin, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo (Brazzaville og Kinshasa), Côte d'vore (Elfenbenskysten), Equatorial Guniea, Gabon, Madagascar, Mali, Niger, Senegal, Togo.
MIDTØSTEN
Type C: Jordan, Libanon, Syria, Palestina, Irak, Kuwait, Bharain, Qatar, Arabiske Emirater (UAE), Oman, Yemen.
Type G: Arabiske Emirater (UAE), unntaksvis.
Type H: Palestina & Israel
Bonus-lesning om jording:
Hvorfor finnes begge deler?
For ca. 50 år siden, da dinosaurene fremdeles gikk på jorden (eller nesten), var så og si alle strømuttak i veggen hjemme og husholdsningsapprater u-jordet. På 70- og 80-tallet begynte man å standardisere og regulere dette, og en tredje pinne ble installert i vegg og på apparater for å absorbere overspenning. Dette gjorde strømkrevende apparater tryggere å bruke for mennesker, og apparatene i seg selv sikrere i drift. I senere tid har vi også fått Schuko, som er en jordet variant som bruker to pinner men samtidig de to stiftene på siden som du sikkert kjenner fra uttaket ditt hjemme.
Du kan som hovedregel bruke en ujordet plugg inn i et jordet uttak eller adapter av samme type, på samme volt, men man bør aldri forsøke å putte et jordet apparat inn i et ujordet adapter eller uttak. Da kan man risikere å få strøm, og ødelegge apparatet.
Reisehilsen,
Chillout-gjengen!