• Rask levering - lager i Norge - Gratis retur!


Bli medlem og få 15% medlemsrabatt* - Fri frakt over 500,-

Slik unngår du gnagsår på tur

Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt

Velg riktig skotøy, og gå alltid inn skoene før langtur

Legg aldri ut på langtur med helt nye sko. Alle sko skal testes og gås godt inn på kortere turer før du legger ut på sommerens langtur. Ta deg god tid til å bli kjent med føttene dine, slik at du kan velge en sko som passer dine behov og din fot. Dette er kanskje det viktigste du gjør for å unngå gnagsår, bruke god tid på å velge en god sko. Deretter bruke god til på å gå inn skoene. Det gjelder både fjellstøvler, skisko og løpesko. 

Velg riktige sokker

Valg av sokker er minst like viktig som valg av tursko. Har du slitte sokker med hull får du lettere gnagsår der sokken er tynn og hullete. Er sokkene for store kan det danne seg folder som også kan føre til gnagsår på føttene. Bruk sokker som passer, og som ikke er for slitte. Bruk ullsokker i turskoene. Ull puster godt og transporterer fukt bedre enn syntetiske sokker. 

Ha med ekstra sokker og luft føttene når du kan

Svette og våte føtter er mer utsatt for gnagsår enn tørre føtter. Det er lurt å ha med et par ekstra sokker sik at du kan bytte halvveis på turen, eller om du skulle være uheldig å plumpe.

Føttene kan med fordel luftes i lunsjpausen, slik at de tørker før neste etappe. Pausene er et fint tidspunkt til å sjekke for begynnende gnagsår, og rette på sportsteipen om det trengs. 

Teip føttene på utsatte steder

Teiping av tær og heler med sportsteip kan beskytte godt mot gnagsår. Teip allerede før du legger ut på tur, om du vet du har spesielt utsatte steder som fort får gnagsår. For noen er det utsiden av tærne, for andre er det helene. Hvis du vet du har hatt gnagsår noen av disse stedene er det bedre å være føre var og sette på en liten bit med sportsteip før du tar på sko og sokker. 

Sett på gnagsårplaster med en gang du begynner å kjenne antydning til gnagsår

Det er ikke gøy å stoppe hele turfølget for å plastre helene, men alternativet er i verste fall at de må bære deg tilbake. Kjenner du antydning til ubehag, ta en pause og sett på plaster med en eneste gang. 

Bytt belastningspunkt ved gnagsår på hælene

Dette er en nødløsning som hjelper om gnagsåret allerede har oppstått. Putt en liten stoffbit, eller noe annet du har i sekken under eller rundt hælen. På den måten løfter du hælen litt, og endrer belastningen som fører til gnagsår. Da kan du i det minste komme deg trygt tilbake eller til neste hytte og få behandlet gnagsåret på en hygienisk og ordentlig måte. Flere apotek og skomakere selger ferdige hælkapper, eller korkhæler du kan putte i skoen. Det er en billig investering og tar lite plass. 

Gnagsår kan oppstå andre steder enn på føttene

Det er lett å fokusere mye på føttene, som er det vanligste stedet for de fleste å få gnagsår. Men gnagsår kan også oppstå andre steder, spesielt der det er mye friksjon og varme. Utsatte steder kan være mellom lårene, under armene og der sekken treffer kroppen slik som foran på hoftebenet. Her gjelder flere av de samme tipsene som over. Komfortable klær og ull innerst er viktig. Det er lurt å lufte kroppen når du kan, og skifte til noe tørt underveis; gnagsår trives best på klam og fuktig hud. Det viktigste er å ta tak med en gang du kjenner antydning til gnisning eller ubehag. 

Som med mye annet gjelder det å bli kjent med dine føtter og din kropp. Noen er veldig utsatt for gnagsår, andre merker lite til det. Hovedregelen er å alltid ha med plaster og sportsteip uansett tur, og gå inn skoene i forkant. 

God tur!

Eg er ikkje eigentleg noko lettvektsentusiast, men på langtur som dette vil lågare vekt gi komfort i kvardagen. For min del handla det også om å redusere belastninga som kroppen vert utsatt for over tid.

Reis til Georgia!

Landet i Kaukasus med vakker natur, smaksrik mat og gjestfri atmosfære trekker stadig flere reisende.

Vårt nye brukt-konsept: Second Life!

Nå kan du kjøpe brukt utstyr på Grünerløkka, og i tillegg levere inn din gamle koffert til oss og få en verdikupong på kr. 300,-!

Bli med på Reparasjonsdag!

Vil du gi ødelagt tur- og reiseutstyr en ny sjanse? Kom innom oss Fredag 24. November!

Solo Travel: klar for å reise alene?

Å reise alene kan by på fantastiske opplevelser, mer fleksibilitet og dypere kontakt med mennesker enn om man reiser sammen med andre. Hva er egentlig solo travelling og hvorfor bør du gi det et forsøk dersom du har muligheten?

Topp 10 tips til backpacking!

Backpacking er en fantastisk måte å oppdage verden på, og lar deg komme tettere på andre kulturer og levesett enn de fleste andre reiseformer.

Topp 3 oppskrifter med sopp på primus!

Høsten er her, og det kryr av sopp i skogen. Enten du er nybegynner på sopplukking eller erfaren, så er det et hav av muligheter for å finne matsopp der du bor. Hva med å fyre opp primusen og lage et herlig måltid med selvplukket sopp?

Interrail: På skinner gjennom Europa

En sommer på skinner gjennom Europa er et eventyr du sent vil glemme, som tar deg tilbake til en tid da billige flyreiser ikke eksisterte. Vi har laget en guide til hvordan du kan planlegge årets store togeventyr.

Norge på langes (del 4) - Når draumar når bristepunktet

Turlivet er full av kontrastar. Milde sommarnetter vert regnfulle haustdagar. Storslegen høgfjell går over til frodige dalsøkk. Nedtur etterfølgjar opptur. Gleda av å vere akkurat der ein skal vere ender i draumar på bristepunktet.

Norge på langs (del 6) - Troms, eit tapande kapplaup mot vinteren

Kulda borar seg inn i beinmargen og slaps har for lengst funne vegn over skokanten. Sluddet piskar i andletet, og vinden går tvers gjennom både Gore-Tex og ull.

Norgesferie: 5 sommeraktiviteter

Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter.

Norgesferie: 7 gode grunner til å teste SUP i sommer

Kombinasjonen av bevegelse og naturopplevelser er temmelig uslåelig. SUP er en aktivitet som er lett å mestre, som gir deg sol i ansiktet, padletak på blikkstille vann, lyden av bølgeskvulp og lek i vannet. Ikke rart det er lett å bli hekta.