Slik unngår du gnagsår på tur
Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt
Velg riktig skotøy, og gå alltid inn skoene før langtur
Legg aldri ut på langtur med helt nye sko. Alle sko skal testes og gås godt inn på kortere turer før du legger ut på sommerens langtur. Ta deg god tid til å bli kjent med føttene dine, slik at du kan velge en sko som passer dine behov og din fot. Dette er kanskje det viktigste du gjør for å unngå gnagsår, bruke god tid på å velge en god sko. Deretter bruke god til på å gå inn skoene. Det gjelder både fjellstøvler, skisko og løpesko.
Velg riktige sokker
Valg av sokker er minst like viktig som valg av tursko. Har du slitte sokker med hull får du lettere gnagsår der sokken er tynn og hullete. Er sokkene for store kan det danne seg folder som også kan føre til gnagsår på føttene. Bruk sokker som passer, og som ikke er for slitte. Bruk ullsokker i turskoene. Ull puster godt og transporterer fukt bedre enn syntetiske sokker.
Ha med ekstra sokker og luft føttene når du kan
Svette og våte føtter er mer utsatt for gnagsår enn tørre føtter. Det er lurt å ha med et par ekstra sokker sik at du kan bytte halvveis på turen, eller om du skulle være uheldig å plumpe.
Føttene kan med fordel luftes i lunsjpausen, slik at de tørker før neste etappe. Pausene er et fint tidspunkt til å sjekke for begynnende gnagsår, og rette på sportsteipen om det trengs.
Teip føttene på utsatte steder
Teiping av tær og heler med sportsteip kan beskytte godt mot gnagsår. Teip allerede før du legger ut på tur, om du vet du har spesielt utsatte steder som fort får gnagsår. For noen er det utsiden av tærne, for andre er det helene. Hvis du vet du har hatt gnagsår noen av disse stedene er det bedre å være føre var og sette på en liten bit med sportsteip før du tar på sko og sokker.
Sett på gnagsårplaster med en gang du begynner å kjenne antydning til gnagsår
Det er ikke gøy å stoppe hele turfølget for å plastre helene, men alternativet er i verste fall at de må bære deg tilbake. Kjenner du antydning til ubehag, ta en pause og sett på plaster med en eneste gang.
Bytt belastningspunkt ved gnagsår på hælene
Dette er en nødløsning som hjelper om gnagsåret allerede har oppstått. Putt en liten stoffbit, eller noe annet du har i sekken under eller rundt hælen. På den måten løfter du hælen litt, og endrer belastningen som fører til gnagsår. Da kan du i det minste komme deg trygt tilbake eller til neste hytte og få behandlet gnagsåret på en hygienisk og ordentlig måte. Flere apotek og skomakere selger ferdige hælkapper, eller korkhæler du kan putte i skoen. Det er en billig investering og tar lite plass.
Gnagsår kan oppstå andre steder enn på føttene
Det er lett å fokusere mye på føttene, som er det vanligste stedet for de fleste å få gnagsår. Men gnagsår kan også oppstå andre steder, spesielt der det er mye friksjon og varme. Utsatte steder kan være mellom lårene, under armene og der sekken treffer kroppen slik som foran på hoftebenet. Her gjelder flere av de samme tipsene som over. Komfortable klær og ull innerst er viktig. Det er lurt å lufte kroppen når du kan, og skifte til noe tørt underveis; gnagsår trives best på klam og fuktig hud. Det viktigste er å ta tak med en gang du kjenner antydning til gnisning eller ubehag.
Som med mye annet gjelder det å bli kjent med dine føtter og din kropp. Noen er veldig utsatt for gnagsår, andre merker lite til det. Hovedregelen er å alltid ha med plaster og sportsteip uansett tur, og gå inn skoene i forkant.
God tur!