William Byholt
Idrettsbiolog & eventyrer
Indonesia 2019
William Byholt
Idrettsbiolog & eventyrer
Indonesia 2019
Mange nordmenn er svært komfortable i marka og i den norske fjellheimen. Dette er det trygge og kjente, og vi har gjerne vokst opp med fjellvettreglene. Litt kulde og snø skremmer oss heller ikke – vi er tross alt nordmenn! Det blir derimot helt annerledes når vi beveger oss langt bort fra den 60. breddegrad og sørover mot ekvator. Der dag og natt er like lange – hele året – og vegetasjonen er totalt ukjent. Gran, furu og bjørk er byttet ut med palmer, banantrær og lianer. Det er kun to sesonger: regn og mindre regn. Temperaturen flyter rundt 30 grader året rundt. Luftfuktigheten er skyhøy, plantene står tett, dyrelivet er intenst og biomangfoldet er helt enormt. Velkommen til jungelen!
Hva trenger man for å klare seg i jungelen, og hvilke ferdigheter må man ha kontroll på? Hvilke farer er reelle, og hva er det som kun er misoppfatninger? Er det sannsynlig å bli bitt av en slange? Bør man frykte tigerangrep? Kan man padle i gummibåt nedover en elv full av krokodiller? Hvor finner man mat? Kan man drikke vann fra elven? Er det lokale stammer man må passe seg for? Blodigler? Det er mange spørsmål, men heldigvis er ikke alt like relevant!
For de aller fleste er det mest aktuelt å ferdes i jungelen sammen med en lokal guide som kjenner til området og innehar et bredt spekter av jungelferdigheter. Da ivaretas sikkerheten sannsynligvis greit, i hvert fall på overordnet nivå. Likevel er det slik at selv om man blir ivaretatt av en som har vokst opp i jungelen, betyr det ikke at man er fritatt fra sine egne forberedelser. Det er viktig å huske på at en del jungelguider har vokst opp under enkle kår, og aldri har hatt tilgang til moderne turutstyr og bekledning. Det som er «godt nok» eller normalt for dem, er kanskje ikke det samme for deg.
De lokale går som oftest i slippers eller til og med barbeint. De bærer utstyret i en hjemmesnekret pakkrammesekk. Førstehjelpsskrinet består av ett plaster og et par penicillintabletter i en umerket plastpose. Vann drikkes urenset rett fra elven. Bekledningen består gjerne av shorts og t-skjorte – ofte har de ikke tørt skift til kvelden. Myggnett er ukjent, og mange sover kun på noen bananblader rett på bakken med en enkel presenning over hodet. Poenget er at mye av dette blir for hard kost for en nordmann som ikke er jungelvant, og det vil sannsynligvis ødelegge noe av gleden ved jungelturen om man ikke er forberedt med utstyr som man er kjent med.
Vann må alltid renses eller kokes. Selv om de lokale drikker rett fra elven, betyr det ikke at du bør gjøre det samme. De sier nok at vannet er trygt å drikke, og vil se rart på deg når du drar frem vannfilteret eller venter på at vannrensetablettene skal virke, men det får bare være. Du vet aldri hva som ligger i vannkilden lenger opp, og uansett hvor klart vannet er og hvor godt det smaker, sier det ingenting om potensielle smittekilder. Å få diaré eller verre kan være både svært ubehagelig og direkte farlig. Ha alltid med to alternativer for vannrens, f. eks. en Water To Go-flaske og vannrensetabletter. Rens alt vann som ikke er kokt – alltid!
Valg av fottøy er svært avgjørende for jungelturen, og hvilket valg som er optimalt avhenger av flere faktorer. Er det lange etapper over mange dager? Må elver krysses eller gås i? Følger man stier, eller går ferden gjennom tett vegetasjon? Høye gummistøvler er helt supert om man skal være relativt stasjonær eller kun gå korte etapper. I de fleste tilfeller holder man seg tørr på beina, de er så godt som slangesikre og holder blodigler relativt bra unna. Derimot er gummistøvler ikke særlig ideelt dersom man skal gå langt, gå i elver eller gå i veldig ulendt terreng. Vanntette lærstøvler bør i utgangspunktet unngås, da de aldri tørker når de først er blitt våte, de puster dårlig, læret råtner og de blir veldig tunge. Jungelboots med vanndreneringskanaler er et helt supert alternativ, men det finnes ikke på det norske markedet. Uansett hva du velger, ta med et par slippers/sandaler til å bruke i camp og husk å lufte/tørke våte føtter!
Hengekøyer er langt bedre enn telt når man sover i jungelen, men dersom man ikke har med egen hengekøye, er det svært usannsynlig at de lokale leier ut en egnet jungelhengekøye. Da får du mest sannsynlig et veldig enkelt telt i stedet. Det viktigste for å sove trygt om natten er at man ikke er eksponert for mygg, slanger, edderkopper og skorpioner. Et lukket telt er relativt trygt, men man må være påpasselig når man åpner ytterteltet på morgenen. Der kan det fort ha kommet besøk gjennom natten. Om du har med egen hengekøye bør den ha myggnetting og presenning.
Ha med egen hodelykt. En med lysstyrke på 150-250 lumen er supert, og det er viktig at den kan dimmes til ulike lysstyrker. Da holder den uproblematisk til en ukestur uten å bytte batterier. Det er også viktig å ha med eget førstehjelpsskrin og nødvendige medisiner. Ikke forvent at andre har det du trenger.
Av bekledning trenger man kun to sett klær. I tett jungel anbefaler jeg å alltid bruke bukse og langermet skjorte. Om man ikke følger sti, bør spesielt buksen være solid nok til å ikke bli revet opp av torner, og da skal det også mer til å bli bitt av edderkopper og blodigler. En jungelhatt med bred brem er helt super. Når det regner, slipper man å få regnet i ansiktet. Den beskytter håret mot å feste seg i busker og torner, og den reduserer sjansen for at blodigler som faller fra trærne lander i nakkekragen. Det er helt imperativt å ha et eget sett med klær man kan skifte til på kveldstid. Disse klærne må holdes tørre til enhver tid, og skal kun brukes i camp når man ikke gjør fysiske aktiviteter. På morgenen skifter man til den våte dagsbekledningen. Klærne fra Craghoppers er helt supre, spesielt å bruke i camp.