0

Din handlekurv er tom

Kunsten å reise til alle verdens land!

..eller bare en historie om hvordan Jørn Bjørn Augestad gjorde det.

Verden er ikke så farlig som du tror

Han går under kallenavnet “Vagabjørn”, hvor det egentlige navnet hans er Jørn Bjørn og vagabonding er det han driver med mest. Nå gir 29 åringen ut en bok kalt “REIS-Verden er ikke så farlig som du tror” hvor han forteller historier fra sine reiser til alle land i verden. Hvor startet reiselysten? Hvordan kan man gå frem om man ønsker å gjøre det samme? Og hvilket er hans favorittland?

“For meg så var det allerede da jeg var 16 år at reiselysten ble vekket i meg. Jeg gikk et år på videregående utveksling i Østerrike og ble nysgjerrig på andre kulturer både gjennom å bo hos en lokal familie, men også gjennom å møte utvekslingselever gjennom så mange andre land”.

Jørn Bjørn hadde bodd hele sitt liv på en liten øy utenfor Stavanger kalt Finnøy, og familien hadde også hatt utvekslingselever hjemme som gjorde at verden kom litt nærmere stua. På sommrene pleide de å bytte hus med familier i andre land, en måned om gangen, men det var ikke noe økonomisk støtte fra familien som har gjort det mulig for han å reise til alle land.

“Jeg valgte meg ut et studieprogram på Høgskolen i Østfolk som gjorde at jeg fikk dra på utveksling igjen. Først et semester i USA, deretter i Costa Rica og etterpå tok han et frittstående semester med pedagogikk i Sør-Afrika. Mastergraden i økonomi og administrasjon tok jeg som fjernstudent i Skottland, slik at jeg kunne få reise samtidig som jeg studerte og fikk litt støtte av lånekassen”.

Deilig å kunne slappe av nedover elven

På grensen mellom Tajikistan og Afghanistan

I juni 2011 startet han en 10 måneders reise, hovedsaklig i India og Sør-Øst Asia. Da pengene tok slutt fikk tok han en jobb som reiseagent i Trondheim for KILROY som gav han en fin balanse mellom jobb og reise. Dette er en av grunnen som har gjort det mulig for ham å ha reist til alle land i verden, noe han fullførte i mars 2019.

“På jobben som reiseagent fikk jeg planlagt mye reiser, både for meg selv og andre. Dessuten var det mulighet for å få gode rabatter, reisepermisjoner og studieturer. Jeg har nok de å takke for at jeg har kunnet gjennomføre mange av mine reiser på en så strukturert måte som det jeg har gjort. Jeg sa opp et par ganger, men følte jeg hadde en åpen dør jeg kunne komme til når jeg trengte jobb. Også muligheten til å bo hjemme i korte perioder for å jobbe som guide og i barnehage har vært en sikkerhet å falle tilbake på når jeg har trengt det”.

Landskapet på Sao Tomé var som i en Jurrasic Park film

Har ikke noe å si om hoteller er dyre om man kan campe gratis

Når vi spør Jørn Bjørn om hvilke tips han har til andre som ønsker å reise til alle verdens land så får vi følgende svar:

 

  • Sett deg inn i flyruter og ta gjerne en ekstra stopp på veien til stedet du skal dra til. Flere flyselskaper lar deg bli igjen noen dager på steder som du ellers bare ville hatt en flybytte i. Dette er ofte gratis, og bedre for miljøet også da du uansett ville ha stoppet der.
  • Ta deg tid til å reise grundig gjennom regioner og ikke nøy deg med bare smakebiter. Skal du f.eks til Stillehavet eller Karibien så kan det være lurt å dra innom noen ekstra øyer, slik at du slipper å reise så mye frem og tilbake
  • Spar opp så mye du kan når du er hjemme. Selv går jeg perioder hvor jeg er kjøttfri og alkoholfri som koster mye. Jeg har også bodd et år i telt og et år i bobil for å spare opp til reise.
  • Kutt ned på taxier, restauranter og hoteller på reise. Det er det som koster penger, og gjør ofte at man ofte kan bli skjermet fra den lokale kulturen. Bor du hjemme hos folk og spiser der, samtidig som du tar lokale busser så får du mer inntrykk. Couchsurfing er en bra nettside for å komme i kontakt med folk
  • Vær tøff og stå på. Det kommre ikke til å bli lett. Det er mange som ikke tenker på hvor mye som må ofres, men har du bestemt deg på forhånd så kan du minne deg selv på dette. Jeg har selv følt meg ganske så patetisk når jeg har gått sulten, slått opp teltet mitt i regn og sovet netter på flyplasser for å spare penger, men det er bare midlertidig og er for meg en del av lærdommen av å reise. Jeg vil oppleve å leve slik lokale folk lever, og kan heller vente med comforten til jeg er hjemme.

 

Når vi til slutt spør Jørn Bjørn om han har noen favorittland så forklarer han at det ikke er lett å velge bare ett, men at Etiopia er et land han har fått mye kjærlighet for. “Det er variasjonen og ulikhetene som fascinerer meg”, avslutter han.

Bestill boken til Jørn Bjørn i dag

 

Reis - Verden er ikke så farlig som du tror

"I rundt hundre aviser verden over ble jeg i år betegnet som "naiv" og "uforsvarlig" for å ha backpacket gjennom Afghanistan på lavbudsjett. Historien jeg hadde ønsket å fortelle var en helt annen. Den handlet om hvordan jeg hadde oppfattet landet og andre land i krig som mye tryggere, vennligere og flottere enn jeg hadde fått inntrykk av i mediene. I denne boken vil jeg ta deg med på en reise som startet for ti år siden og skulle vise seg å gå gjennom alle land i verden. Kanskje vil du etter å ha lest denne boken forstå hvordan jeg kom til denne konklusjonen, og kanskje du også vil få oppfatningen om at verden kanskje ikke er så farlig som du først hadde trodd"

utgitt 2019

Sold out

Nyhetsbrev