Å være en turist i New Delhis gater kan oppleves litt som om man har forsvunnet inn i en alternativ dimensjon, der man har tatt på seg hovedrollen i en evig reklamefilm - en levende magnet for alle mulige slags konstante tilbud og forespørsler.
Vil du bli kjørt et sted?
Vil du ta en titt innom butikken min?
Er du sulten?
Vil du besøke et tempel?
Interessert i litt dop?
Vi skal selvsagt ikke male et bekmørkt bilde av hvordan det er å vandre rundt i New Delhis gater. De fleste mennesker er faktisk bare hyggelige, godhjertede og nysgjerrige på hvem du er.
Men - det finnes et magisk ord du må lære deg dersom du vil unngå å bruke masse unødvendig tid på å forklare deg et titalls ganger på èn dag:
NEI.
Å uttrykke et enkelt “nei” er mye bedre og enklere enn å legge ut på vide og brede forklaringer om hvorfor du ikke er interessert i det du blir tilbudt.
Vær ellers alltid oppmerksom på lommetyver, og hør aldri på folk som står utenfor togstasjonen og sier at toget ditt har blitt kansellert - det er som regel bare et svindelforsøk. Sjekk alt selv - alltid!
På en annen side er det å snakke med folk noe av det mest betydningsfulle og fine med å reise til et nytt sted.
Gjennom å lære om de lokale innbyggerne sin hverdag, interesser og historier er vi med på å forme vårt eget verdensbilde og vår forståelse av både reisemålet og menneskene som lever sine liv der.
Det er mange innbyggere i New Delhi som ønsker å bli flinkere i Engelsk, og som aktivt oppsøker turister på gaten for å lære seg språket.
Ta deg litt tid til å prate med de lokale. Mange setter stor pris på din ærlige tilbakemelding fordi de ønsker å bli bedre til å snakke.
Men - bruk hodet og referere til det magiske order "NEI" dersom du føler at du blir presset til noe du ikke vil gjøre eller snakke mer om. Les litt mer om sikkerhet i våre Topp 10 backpacking tips.
Bare tulla. Så godt som alle som oppholder seg i New Delhi over en viss tid kommer til å kjenne litt på den famøse "Delhi belly" før eller siden. Dette er ikke farlig, men det finnes triks for å unngå den værste sykdommen!
Gode santitære forhåndsregler og bruk av antibac er essensielt for å holde de mest hissige bakteriene på en armlengdes avstand.
Spør alltid om maten er kokt med mineralvann, dersom spisestedet ikke opplyser om det.
Noe som også er viktig er å alltid sjekke forseglingen på kjøpe-vannet. Enkelte selgere spekulerer i å selge tappevann på gjenbrukte flasker, og er det noe som kan gi trøbbel i systemet ditt fort er det uhygenisk vann.
Et supert alternativ er å ha med seg en filtrerende drikkeflaske som denne fra Water to Go. Da vet du alltid at vannet du drikker er fri for virus, bakterier og diverse skadelige tungmetaller.
Å nyte storbyen i det som fortoner seg som en endeløs strøm av sanseinntrykk er en edel kunst for både erfarne og nye reisende.
Om man imidlertid klarer å finne roen til å betrakte dette kaoset fra avstand, fortoner det seg som et perfekt samspill av bevegelse og hendelse, nesten som et slags naturlig fenomen.
Merkelig - men sant!
Finn frem din indre shanti og observere at du selv også spiller en vital rolle i det fantastisk vel-orkestrerte rotet, og nyt det!
Om det er èn ting de aller fleste på en eller annen måte tar med seg i bagasjen hjem fra en tur til India og New Delhi, så er det en dyp og betydningsfull følelse av takknemlighet for sin egen priveligerte situasjon.
Å si "at å bli født i Norge er som å vinne i lotto" er faktisk helt sant! At man i tillegg er så heldig å få kunne reise herfra og observere andre land og kulturer plasserer oss backpackere på selve seiersplassen i pur heldighet.
Å reise betyr ikke bare fantastiske steder, kule mennesker og spennende mat. Det betyr også å bli møtt ansikt til ansikt med fattigdom, håpløshet og grov urettferdighet.
Ta dette til deg. Kjenn på hvor heldig du er som har det bedre - og ganske sikkert vil du reise hjem med et nytt syn på takknemlighet og et forsterket ønske om å hjelpe andre.
Det finnes flere genuine hjelpeorganisasjoner som jobber for mennesker i New Delhi som du kan støtte her hjemmefra.
God tur!
Tekst: Jon Vegard Næss / Foto: JVN