0

Din handlekurv er tom

Skjønne og grønne zen-hager, dundrende spillehaller og flimrende neonlys, klaustrofobiske kapsul-hoteller og katte-kaféer... det finnes ingen steder i verden akkurat som Japan, og stadig flere nordmenn lar nysjerrigheten pirres av hva Tokyo og Kyoto har å by på av spennende høy- og lavkultur, unik mat, og andre rare fenomener...
Vi gir deg 10 sykt gode grunner til å reise til Japan i år!

1. Verdens beste sushi!

Japan sushi

Japans mest famøse matrett finnes på et hvert gatehjørne i storbyen Tokyo, men kommer i forbausende mange ulike og spennende varianter sammenlignet med take-away-utgaven vi kjenner så godt til her hjemme.

En sushi-frokost ved det gamle fiskemarkedet Tsukiji Fish Market i bydelen Chuo er en super-autentisk opplevelse for alle som elsker den vidunderlige kombinasjonen av rå fisk og klissete ris. Møt opp tidlig ved bodene i det ytre markedet, for en frokost med dagens ferske fangst, varm misosuppe og grønn matcha-te på Sushi Dai, eller prøv kult-favoritten Omakase SetDawai Zushi.

For den langt-over-gjennomsnittelig interesserte, så er Sukiyabashi Jiro (すきやばし次郎) kanskje den råeste sushi-opplevelsen på hele planeten Jorden. I denne lille undergrunns-restauranten jobber i skrivende stund 93 år gamle Jiro fremdeles med å perfeksjonere verdens beste sushi, en intens og livslang søken som har resultert i de første 3 Michelin-stjernene en restaurant av sitt slag noensinne har fått. Se den herlige dokumentarfilmen Jiro Dreams of Sushi fra 2011... men husk å booke bord 1 år i forveien om du virkelig skulle falle for fristelsen!

Visste du at "sushi" betyr "sur ris" på Japansk?

Retten var opprinnelig en måte å konservere fisk på i Kina, der fiskestykket ble pakket inn i ris dynket i eddik. Oppskriften ble endret drastisk da retten fant veien til Edo (gamle Tokyo) og solgt fra matboder ute på gaten, men røttene til den kinesiske varianten er fortsatt veldig tilstede i dagens verdenskjente anretning.

2. Katte-kafèer - en mjautastisk opplevelse!

Klodens første katte-kafé åpnet i Taipei (Taiwan) i 1998, men konseptet tok ikke ordentlig av før det ble introdusert i Tokyo på tidlig 2000-tallet.

Monta er rangert som en av de 5 beste katte-kaféene i hele verden i følge nettstedet theneighbourscat.com, og tilbyr visstnok både en stor bredde katte-raser og espresso-basert kaffe i sine lekne lokaler.
Cat Cafè Calico i bydelen Shinjuku er den største, med over 50 pelsdotter romsterende høyt og lavt, en katt-til-menneske-ratio som burde gi gode odds for kose-overdose ved siden av kaffekoppen. MoCHA i Shibuya kommer med en fin utsikt over det ikoniske 5-veis forgjengerfeltet Shibuya Scramble Crossing rett ved kjøpesenteret 109 - sannsynilgvis det perfekte shopping-stoppet.

Visste du at de fleste leiligheter i Tokyo har forbud mot kjæledyr?

Det er vitenskapelig dokumentert at kontakt med kjæledyr senker stressnivået hos mennesker, og katte-kaféene brukes derfor aktivt av mange lokale Tokyoitter som et pusterom for avslapning og rekreasjon etter travle arbeidsdager.

3. Cosplay-titting i Harajuku!

Harajuku-distriktet i Shibuya er selve stedet å være om du vil se cosplay-kledde gutter og jenter leve ut deres favoritt tegneserie-karakterer i alle former og farger. Søndag er kjent som den beste dagen for cosplay-titting i Harajuku's Takeshita Street, men det skal ellers alltid være gode sjanser for et lite skue utenfor Shibuya-stasjonen.

Cosplay defineres som en levende hyllest til karakterer i tegneseriesjangerne anime og manga, og dukket opp som et fenomen på 90-tallet.
Forskjellen på cosplay kontra utkledning til for eksempel halloween eller karneval, er at cosplayeren tar på seg en mental skuespillerrolle i tillegg til et detaljert utformet kostyme, og for mange er dermed dette like mye en slags livsstil som en form for ren utkledning og skuespill.

En viktig høflighets-regel er å spørre om lov før man knipser bilder. De fleste sier ja, og er gjerne med på en selfie!

4. Spillehallene i den elektriske bydelen!

Spillehallen Taito HEY - winning

Man kan ikke reise til Tokyo uten å i det minst stikke hodet innom en av de mange unike spillehallene i byen.

De beste gaming-hallene ligger i Akihabara - også kjent som den elektriske bydelen. Her ligger hallene tett i tett, stedvis kun avbrutt av butikker som selger vintage videospill, og en og annen cafè... i alle fall oppleves det slik.

Er du fan av klassiske videospill fra 80-tallet, er Taito HEYog Super Potato blant de beste stedene for å finne ut om du virkelig har tatt med deg Super Mario-"skills'a" inn i det 21. århundret - en definitiv nostalgi-trip for alle som vokste opp på 90-tallet eller før. Club Sega er en større kjede av flere spillehaller for tilhengere av det blå pinnsvinet Sonic the Hedgehog.

Ta en tur rundt i distriktet på dagtid, så finner du masse kule vintage videospill-butikker, full av brukte Nintendo-spill og konsoller, men vær obs: Japanerne hadde sin egen spillkonsoll ved navnet "Famicom" da vår legendariske "NES" herjet over Europa på 80/90-tallet, så det er ikke alle spill som vil fungere i den nedstøvde maskinen hjemme.

Se denne supre guiden til spillehaller i Tokyo, og les denne artikkelen om Nintendo sin fantastiske historie!

5. De små sjarmerende barene i Golden Gai!

Golden Gai Tokyo

I bydelen Shinjuku ligger en godt skjult hemmelighet.

Distriktet - som er kjent for de største skyskraperne, luksushotellene og som selve hjertet av finans-Japan - er også tilholdsstedet til over 200 bittesmå 2-3-seters restauranter og barer i et smalt nettverk av trange passasjer. Dette området ligger rett på utsiden av det dodgy og neon-glorete Kabukicho og er kjent ved navnet Golden Gai.

Dette føles nesten som en reise tilbake i tid, fordi det er noe så sjeldent som et distrikt som gjennom flere tiår har nektet å la seg gentrifisere, samtidig som at resten av bydelen har vært gjenstand for aggressiv riving og utbygging.

Golden Gai består av 6 smale gater med tilhørende trange passasjer tett-i-tett imellom utestedene. Hvert sted er kjent for å ha sitt eget tema, og mens mange av stolene nesten praktisk talt har stamgjestenes navn risset inn i dem, ønsker andre steder turister hjertelig velkommen inn på en sakeeller en Kirin Ichiban.

Se denne fine guiden fra Rough Guides for gode tips om Golden Gai!

6. Capsul-hoteller!

Kapsul-hotell i Tokyo

Dette er Japansk annerledeshet i full blomst, og noe som bør være på bucket-listen til alle som skal besøke Tokyo over noen dager.

Det første kapsul-hotellet åpnet i Osaka i 1979 som et spesielt rimelig overnattingstilbud for reisende forretningsmenn som etter sigende hadde mistet siste toget hjem etter en karaoke-fremføring og en sake for mye med sjefen etter jobb... eller noe i den duren! Konseptet ble raskt populært i Tokyo, og i dag er tilbudet representert ved de fleste store metro-stoppene i byen.

Kapsul-hotellene er tradisjonelt sett kun for menn, men det har i de senere årene åpnet kapsuler også kun for kvinner (dog aldri sammenblandet på ett og samme hotell). Kapsulene er små 2x1 meters avlukker, og som oftest enkelt innredet med en flat pute, tynn dyne og et lite TV-apparat med innebygget alarmklokke. I resepsjonen selges både nystrøkne hvite skjorter og nye slips til alle som trenger å se ekstra representable ut dagen derpå.

Se denne brilliante guiden til kapsul-hoteller i Tokyo for å lære mer.

7. Shinkansen - tøffere enn toget!

Hvis raske tog er en av dine, øh... spesielle interesser, så har du kommet til riktig sted!

Shinkansen er et nettverk av superraske tog som går over flere lengere strekninger mellom sentrale deler av Japan.

Med en topphastighet på 320 km/h tar det ikke lenger enn 2 timer og 15min å komme seg fra Tokyo til Kyoto, noe som gjør det svært attraktivt å besøke begge byene for mange som planlegger å oppholde seg i Japan over en uke eller to. Reiser du på dagtid og været holder, kan du for øvrig være så heldig å få med deg et skue av det billedskjønne Mt. Fuji på veien.

Supertips: kjøp et Japan Rain Pass før du reiser!

Dette er en periodebillett som gir turister den beste prisen på togturer i hele landet - blant annet flere av Shinkansen-rutene.

8. Mt. Fuji - nær eller fjern!

Japan Mt. Fuji

Dette ikoniske fjellet har preget Japansk billedkunst i hundrevis av år, og har med tiden blitt et av selve symbolene for selve landet som helhet.

Man kan beundre Mt. Fuji på avstand fra en Ryokan - et tradisjonelt overnattingssted med enkle fasiliteter, men en svært autentisk og annerledes opplevelse enn man vil få på et ordinært hotell. Her er det stor bredde i service og pris, så søk litt rundt for å se hva som passer best. Agoda er en nettportal som gir gode søkeresultater for hele Fujikawaguchiko-området.

Trekking-sesongen løper fra Juli til September når fjellet mister snøtoppen, og temperaturen dropper til mer levlige celcius. Erfarne og eventyrlystne sjeler kan imidlertid bestige fjellet store deler av året ellers uten behov for en guide. Å skue soloppgangen fra toppen er kjent å være den ultimate opplevelsen!

Ta en kikk på guidesiden til Japan Guide og den offisielle trekking-siden for å lære mer om trekking-mulighetene.

9. Tori-porten (Shinto Shrine) i Kyoto!

Torii-port Kyoto

Den nye Netflix-serien Tidying up with Marie Kondo har ikke bare inspirert mange til å rydde i hjemmene sine i starten av 2019, men også brakt det Shinto-relgiøse prinsippet om kami inn i vestlig bevissthet - en tanke om at det ligger en slags sjel i alle ting man eier.

Fushimi Inari Shrine (伏見稲荷大社) er et av Kyotos eldste Shinto-tempel fra år 794 da landets hovedstad lå i Kyoto, og er kjent for sine tusner av Torii-porter som er stakket opp til å forme en passasje som leder opp til fjellet Mount Inari, 233 meter over bakkenivå. Man kan gå hele turen opp på ca. 2-3 timer, men de mest bemerkelsesverdige stoppestedene er i bunn av bakken, så det er like fint å heller bruke tiden til å beundre portene, og de mange reve-statuene som preger inngangspartiet. Inari er Shintoismens ris-Gud, og reven er tenkt å symbolisere Inari's budbringere.

Bli inspirert! Filmen Memoirs of a Geisha (2005) ble delvis spilt inn i Fushimi Inari Shrine, og er en 3 ganger Oscar-vinnende spillefilm som forteller historien om livet til en ung Geisha på hennes reise gjennom livet fra ung Geiko til voksen Geisha... anbefales!

10. Bambus-skogen i Arashiyama!

Bamboo forest Kyoto

At dette er en av hovedattraksjonene i Kyoto, sier alt!

Den fortryllende bambus-skogen i Arashiyama ligger bare et lite steinkast unna UNESCO World Heritage stedet Tenryu-ji Temple, og er den perfekte rekreasjonsmuligheten i en stillere utkanten av byen. Lei en sykkel eller ta en rolig gå-tur og skimte solen som maler skogen grønn gjennom tusner av høye bambusstilker. En magisk opplevelse!

Området i nærheten er også fint for Sakura-titting i April/Mai (blomstringen av kirsebærtrær) og det finnes dessuten en kjent ape-park et lite stykke oppover i dalen som også sies å være verdt et besøk.

Vi håper du ble inspirert! Ta gjerne turen innom chillout.no for alt du trenger av guidebøker, adaptere og annet reiseutstyr til Japan-turen eller besøk en av de fine butikkene våre i Oslo eller Bergen.

God reise! :)

Tekst: Jon Vegard Næss / Foto: JVN, Shutterstock (1,8,10)


Nyhetsbrev