0

Din handlekurv er tom


Et vintermåltid i skogen

Solen står lavt på himmelen og skogen er dekket av snø. For å få mest mulig ut av de lyse timene har jeg tatt med meg et måltid ut, en deilig middag som skal inntas med den fargerike solnedgangen som bakteppe.

Med sekken full av kakao, mat og utstyr trasker jeg innover marka fra Sognsvann stasjon. Veien er isete og turen blir ikke lang, jeg stopper ved det første store vannet og finner meg en fin plass ved vannkanten.

I dag skal jeg lage en slags gryterett, og ser frem til å kokkelere litt mens jeg nyter hvordan vinterlyset treffer toppen av trærne i skogen. Gryteretten er ganske enkel og består av vegetarboller i en deilig fløtesaus, med potetmos og tyttebærsyltetøy. Du kan selvfølgelig bruke vanlige kjøttboller også, eller om du føler deg ekstra fancy - lag dine egne fra «scratch».


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no



Dette trenger du av ingredienser til 2 porsjoner:

 

12 kjøttboller eller vegetarboller

Salt og pepper

Muskatnøtt, malt eller hel

1 kartong matfløte

Grønnkål, kan sløyfes

Tyttebærsyltetøy

1 løk

2 hvitløk

2 champignon

Olje til steking

1 pose potetmos (den med tilsatt melkepulver)

Fløtesaus-pose fra Toro, kan sløyfes, men er en ingrediens som gir bedre smak uten at det veier noe



Dette trenger du av utstyr:


Gassbrenner og gass (gjerne vintergass hvis det er minusgrader)

Gryte

En mindre gryte eller en skål å lage potetmos i

Kniv

Rivjern (hvis du ikke har ferdigmalt muskatnøtt)

Sleiv

Skje

Skjærebrett (hvis du vil kutte opp grønnsaker utendørs)

Skål til å spise fra

 

 

 

Slik gjør du:

 

  1. Start med å kutte opp grønnsakene. Finhakk hvitløk, skjær opp løken i strimler og kutt opp sopp i den tykkelsen du selv foretrekker.

  2. Hell litt olje i den store gryten og stek opp løk og hvitløk til det blir gyllent. Hiv så oppi sopp og la alt steke i et par minutter. Til slutt tilsetter du kjøttbollene og lar det steke ytterligere 2 minutter.

 

  1. Hell over matfløte og eventuelt Toroposen. Tilsett muskatnøtt, salt, pepper og grønnkål. La alt stå til det koker og la det koke i 5 minutter.

 

  1. Mens gryten koker kan du tilberede potetmosen slik pakken forklarer.

 

  1. Nå er gryten klar til servering, men smak gjerne til med salt, pepper og muskatnøtt. Server med potetmos og tyttebærsyltetøy.


To store skåler inntas mens jeg ligger med ryggen opp mot en stor stein. Til dessert slurper jeg i meg glovarm kakao mens solen går ned. Klokken er halv fire, på tide å dra hjem igjen. Glad og fornøyd for å ha sett sola pakker jeg utstyret og setter kursen hjemover. Det skal ikke så mye til for å få fine turopplevelser selv om det er vinter. Du kommer langt med et par lag med ull og noe varmt å spise.  


Kanskje du også er interessert i:


Kom i gang med topptur
– tips til nybegynneren

Topptur, også kalt randonnee, er fjelltur på vinteren med ski på beina. Med riktig toppturutstyr har du friheten til å utforske områder som ellers er utilgjengelig på vinterstid og ta med deg gleden av tur inn i de kaldeste månedene. På vei opp til toppen kan du nyte utsikt, matpakke og utfordring. På vei ned har du gleden av å fart og moro. Det er med god grunn at stadig flere tar fjellturen med seg året rundt. 

 

Et møte med oppblåsbare telt:
Heimplanet The Cave

Med sitt unike uttrykk og utseende er dette teltet lett å legge merke til. De oppblåsbare kanalene står stødig i landskapet og fargene glir naturlig inn med omgivelsene. De fleste av oss er nye til konseptet med oppblåsbare telt; står det støtt? Er det lett å sette opp? Kan det brukes hele året?

Er du nysgjerrig på svarene, eller har vurdert å skaffe deg et oppblåsbart telt fra Heimplanet, bør du absolutt lese videre.  





Turdessert:
Tilslørte bondepiker

 

Tilslørte bondepiker er norsk tradisjonsmat på sitt beste. Med enkle ingredienser som fløte, eple, sukker, smør og kavring kan du lage en helt fortreffelig dessert. De myke eplene står i perfekt kontrast til den sprø kavringen, og smaker som sødme og syrlighet danner en fest i ganen.

 

Nyhetsbrev