Tekst og foto: Julie Luneborg
Tekst og foto: Julie Luneborg
Det er en varme i luften denne siste kvelden i april. Bare knær, grønne skudd på trærne, marka er fylt med hengekøyer og latter – vi er ikke de eneste som har trukket ut i skogen for å feire vårens fremmarsj.
Allikevel er det én grunn til at mange gruer seg til å begi seg ut på «sove ute sesongen». Med bålforbudet som startet 15 april forsvant også mye av kosen vi forbinder med å tilbringe kvelden ute – både oppgaven av å holde bålet i gang og all varmen det gir til sene timer under stjernene.
Når solen dupper bak åskammen tenner vi lys og lykter, plukker frem dunjakker og tykke skjerf – og holder varmen ved å fokusere på utekjøkkenets oppgaver. Fraværet av den blendende åpne ilden gir oss tid til å studere mørket mellom trærne, se konturene av grenene som strekker seg opp mot den stjerneklare himmelen. Se byens alle lys farge skyene sørover rosa, gule, varme. Vi rekker aldri å tenke at vi egentlig skulle være kalde. Savnet etter bålet har forlengst forsvunnet i detaljene av den eventyrlige mørke natten.
Her er våre tips til hvordan du kommer deg ut i marka selv om nettene såvidt passerer nullstreken, hvordan du lettest distraherer deg fra både kulde og mørket og hva vi har pakket med oss for å holde på varmen.
Når det er kjølige kvelder uten å kunne tenne bål, er det kjekt å ikke dra ut i skogen for tidlig – da er tiden rett før solnedgang ypperlig å bruke på alt som hodler deg varm: bygg ecamp og sette opp telt du aldri har satt opp tidligere, kokkelere på utekjøkkenet – og vipps er det leggetid uten at du rakk å tenke på at det
Nå er solen oppe til langt utpå kvelden allerede. Vi trasker ut i marka når solen er på hell, nøye planlagt for å ikke bli sittende ute i altfor mange timer før det er tid å krype inn i soveposen. En liten times gåtur gir oss tid til å bli gode og varme før vi finner en fin camp plass – og vi holder oss i gang med å sette opp teltene og bre utover med alt vi har tatt med oss av utstyr. Rett før solen dupper ned og forsvinner bak trærne har vi akkurat pakket ut utekjøkkenet.
Hodelyktene skrus på, og vi har tatt med et kraftig lys som lyser opp hele campen vår. Når mørket kryper på er det viktig å ha noe å gjøre, ellers blir det fort kaldt av sitte stille på bakken.
Vi har tatt med den nye favoritt-turmaten; andebryst som vi steker kjapt på begge sider i en panne – for å så pakke den inn i aluminiumsfolie og la den steke under lokk i sju minutter. Mens kjøttet hviler blander vi sammen en mangosalsa med koriander, chili og cherrytomater. Fargerikt, enkelt å tilberede samtidig som det gir oss nok å gjøre mellom furutrærne. Små lefser varmer vi kjapt i panna – og topper retten med syltet rødløk.
Se oppskrift på andebryst over gassbrenner her – sammen med vår skogsrisotto.
Stekt andebryst over gassbrenneren – en ny turmat-favoritt!
Mangosalsa som vi preppet før vi dro hjemmefra, bestående av mango, chili, koriander, rødløk og tomater.
Servert i en lefse, toppet med syltet rødløk.
Dunjakkene gir oss flere timer under stjernene. Tjukke skjerf, luer og votter – vi har pakket med oss det beste fra vinteren, slik at vi kan nyte begynnelsen av våren. Tykk ullgenser, ordentlig bra superundertøy, så mange lag med ull vi orker å ha på oss.
Når vi kryper inn i det lune teltet er det ingen tilfeldigheter der heller, nøye planlagt for å unngå å fryse i tresesongsposen. Teknisk sett skal soveposen være varm nok til å tåle temperaturer et lite stykke under null grader, men erfaringsmessig kan posen aldri bli varm nok. Nyeste tilskuddet på pakkelisten er en lakenpose i fleece, tilpasset til formen på soveposen, og øker komforttemperaturen mange hakk. Et par ganger i løpet av natten når nesen kryper innenfor posen rekker jeg å tenke «vinterpose, vinterpose, vinterpose» – men flyter tilbake i søvn da soveposen og lineren akkurat klarer å holde meg varm nok.
Kjapt etter solnedgang plukket vi frem dunjakker, termobukser og luer.
Stjerneklare netter.
Ta med det varmeste du har av klær. Denne favoritt-tur-genseren veier riktignok mye, men den er god og varm, og perfekt på kortere turer.
Du finner utfyllende informasjon om hver ting på pakkelisten nederst i saken.
Fjellsekk. Osprey Aura AG 65 dame og Osprey Ariel Plus 70.
Oppblåsbart liggeunderlag. Exped Synmat UL Winter.
Hodelykt. Petzl Actik Core 450 lumen hodelykt.
Turkniv. Morakniv Mora 2000.
Skjærefjøl.
Tykke sokker. Icebreaker Mountaineer Socks dame.
Noe jeg har glemt? Kom gjerne med tips og triks til smarte tingå ha med på tur.
Send oss en mail på redaksjonen@chillout.no
Vi hadde med to ulike type fjellsekker på tur. Tidligere har vi presset sammen alt av utstyr og klær i 40 liters dagstursekker – men med soveposer og nok varme klær, var det på tide å oppgradere til større sekker – som gir bedre stabilitet og komfort i bæresystemet. For en forskjell! Langt enklere å bære, oppleves som lettere selv om du bærer flere kilo, takket være kraftige hoftebelter og skulderstropper.
På denne turen prøvde vi ut MSR Elixir 2 mannstelt. Veldig enkelt å sette opp med to teltstenger som festes i kryss over innerteltet. Ytterduken festes enkelt over – og kobles på bardunene. Teltet oppleves romslig, her sitter du behagelig oppreist. Kan åpnes på begge sider, som er særlig kjekt hvis dere er to personer i teltet.
Dette sammenleggbare liggeunderlaget er det viktigste vi alltid pakker med på tur – om det så bare er en dagstur eller overnattingstur. Liggeunderlaget er isolerende og lett – og brukes både ved utekjøkkenet, på en benk, og tåler glør fra bål – samtidig som det brukes som første isolasjonslag i teltet.
For å sikre en god natts søvn er dette det viktigste du har i teltet. Dette legger du oppå Thermarest liggeunderlaget – da har du god nok isolasjon til at du ikke kjenner noe kulde fra bakken. Behagelig er det også. Denne type oppblåsbare liggeunderlag kommer i flere varianter – noen bredere eller lenger hvis du vil ha bedre dekning. Pass på at R-verdien er høy nok for å tåle kaldere netter.
Denne posen har vært med land og strand rundt både vår, sommer og høst. Er du en ordentlig frysepinne kan det lønne seg å hoppe opp til vinterposen Glacier 1000 – men dette blir fort litt i overkant når vi nærmer oss sommermånedene. Posen pakkes sammen til et lite format i en kompresjonspose – som jeg igjen pakker inn i en Osprey drysack – slik at jeg alltid frakter posen i en vanntett sekk. Vet aldri når himmelen plutselig åpner seg – eller noe i sekken har gjort alt vått. En superkjekk måte å «oppgradere» posen på er å ha med en lakenpose på de kaldeste nettene – det øker komforttemperaturen med mange grader – og var absolutt en vinner på denne natten ute.
Lakenpose i fleece, som skal øke temperaturen opptil 14 grader. Dette er det smarteste siste tilskuddet i pakkelisten, da jeg tidligere har gruet meg for at soveposen muligens skulle være akkurat litt for kald. Lakenposen er i mumieform og passer derfor perfekt i soveposen – bedre enn silkelakenposer jeg har brukt tidligere.
Mye lys i liten lampe. Lyset kan dimmes, har smarte kroker på undersiden slik at den kan henges opp i teltet – og kan lade telefonen din. Den lades opp via USB og kan også brukes med AA-batterier.
Endelig en skikkelig god hodelykt – som lyser opp selv de mørkeste skoger. Veier kun 75 gram, kommer med oppladbart batteri (eller kan brukes med AAA-batterier) og brukervennlig med kun en knapp på toppen som enkelt justerer lysmengde.
Denne er alltid med i sekken. Her er det vinopptrekker og liten kniv i ett – og andre fiffige verktøy skulle man trenge det.
Sylskarp og praktisk turkniv som passer like fint til utekjøkkenet som å spikke bålpinner. Denne er en ny favoritt!
Denne tar jeg bare med meg hvis jeg vet at vi ikke skal gå altfor langt. Men absolutt et innslag av luksus ute på tur – som jeg aldri angrer på. Allikevel tenker jeg meg alltid om en gang ekstra før jeg pakker denne med – den veier kun 950 gram – men det er nesten en kilo ekstra å bære med på tur. For den som er opptatt av å jakte etter gram å kvitte seg med i sekken.
Selvstående gassbrenner som kobles til en gassboks med en slange. Det store brennerhodet er supert for å fordele varmen jevnt i en stekepanne – f.eks når du steker pannekaker eller til et vaffeljern. Brenneren kommer med underlag og vindskjerm – og sammenlignet med andre brennere syns jeg denne lager veldig lite lyd. Er det helt vindstille er den nærmeste helt lydløs.
For kun en overnatting har vi pakket med to gassbokser. En på 227 gram (vanlig størrelse) og em mindre boks på 113 gram. Det skal gå helt fint å bruke en vanlig boks for en helgetur for to personer – men her har vi med en ekstra for å kunne bruke to brennere samtidig. Ikke glem fyrstikker eller lighter, dette pleier jeg å legge med i posen til brenneren, slik at den alltid er med.
Veier lite men oppleves veldig stabil og ordentlig. Teflonbelegget er non-stick med en noe tykkere bunn, fungerte helt utmerket til å steke andebryst. Enkelt å tørke av etter bruk ved rengjøring. Håndtaket kan brettes sammen – og denne kan du også bruke over bål.
Noe å spise av må du ha. Måltidet vi lagde i skogen denne gang fungerte uten tallerkener da vi danderte and og mangosalsa over lefser, men allikevel kjekt å pakke med noe å servere på eller fra. Kupilkaskålen var perfekt over blande sammen salsaen i. Jeg hadde også tatt med en tynn og lett tretallerken – denne ble brukt til å stable vafler på neste morgen.
Ordentlig bestikk er supert å alltid pakke med seg. Settet kommer med en liten karabinerkrok og til denne har jeg festet skjeen Alphalight som har ekstra langt håndtak – denne er spesielt kjekk til turmatposer når du må langt ned i posen. Pleier også å supplere bestikket med et sett spisepinner som er fint å bruke som redskap i stekepanne eller gryte – eller servering.
Her har vi plukket med deler av utstyret i dette settet. Stekespaden er super å bruke i stekepannen.
Jeg har pakket med en lett trefjøl som fungerer fint som «kjøkkenbenk» på tur. Her hviler det kjøtt og kuttes grønnsaker – det er fint å ha en fjøl eller større tallerken som avlastning eller servering. Tar litt plass i sekken, men så lenge den veier lite er den absolutt en favoritt for å kunne kokkelere ute.
Elsker denne koppen. Akkurat passe størrelse – og til forskjell fra turkopper av tre eller stål holder denne varmen lenge. Kommer også med lokk som skrus på – og et mellomlokk med behagelig drikketut.
Denne er alltid med på tur. Rommer mye, flasken veier lite i seg selv – og tåler kokende vann, som gjør at den også kan fungere som varmeflaske på de kaldeste kveldene.
Hvorfor trenger du en termoflaske i tillegg til Nalgeneflasken? Fordi noen ganger er det jo skikkelig digg når vannet holder seg ordentlig kaldt. Denne har jeg forøvrig med i byturvesken også – og fast plass på hjemmekontoret.
Dette er en termos som har bredere åpning enn en vanlig termos, derfor kjekk til å ha med suppe, wienerpølser eller gryter. Denne gangen ble den brukt til å ha med vaffelrøre som jeg lagde ferdig før jeg reiste hjemmefra – og da ble det nydelige kardemommevafler til frokost når vi våknet til strålende sol under trærne. Fin å helle av – i vaffeljernet.
Oppskrift på vafler finner du her: Verdens beste skogsvafler
Veier 845 gram, så dette er nok ikke noe jeg vil bære med meg på lengre turer, men for en liten tur i marka så er dette en skikkelig artig vri på frokosten (eller kveldskosen) ute i skogen. La jernet bli ordentlig varmt før du heller i røre – og pass på at du snur på jernet slik at vaflene blir stekt på begge sider. Lett å bruke – og det blir knallgode vafler. Kan brukes over både bål og gassbrenner – sistnevnte er kanskje hakket enklere.
Sammenleggbar og superlett kaffetrakter som fungerer med et lite kjeglefilter. Settes rett over termokoppen – og hell over vann. Vipps er det kaffe til morgensolen.
Pakk telt eller hengekøye, favorittmaten og varm drikke,
og ta en velfortjent pause.
Senk skuldrene med en kopp kakao foran et knitrende bål eller slapp av i hengekøyen med den boken du aldri fikk lest ut. Naturen har en fantastisk stressreduserende effekt på oss mennesker, og bor du i byen er det lille mikroeventyret nærmere enn du kanskje tror.
Som en hjelp på veien har jeg trukket frem fem forslag til fine leirplasser i Nordmarka som er lett tilgjengelig og supre for både telt og hengekøye.
Har du lyst å reise på hytta, men mangler hytte? I Norge er vi så heldige at det finnes mange hytter som kan leies, til alles disposisjon. Setter du pris på god, gammeldags standard kan du overnatte i hytte for en billig penge.
Her er våre tips til hvordan du kommer deg på hyttetur på budsjett – og et par andre rimelige triks til transport, utstyr og matlaging.
Det meste av maten du tilbereder ute i skogen blir - helt av seg selv - mye bedre, enn middagen du spiser innendørs. Ikke sant?
Her er oppskriften på det vi mener er skogens aller beste vafler – en vaffelrøre vi fikser før vi drar hjemmefra – og steker på vaffeljern over bålet.