0

Din handlekurv er tom


10 tips til å være en
god turkompis

 

Ønsker du å dele utenetter med andre? Julia og Vilde har samlet sine erfaringer rundt det å være en god venn på tur!


Tekst og foto: Julia Gundersen og Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no



Det er skikkelig fint å være flere på tur; det er noe helt spesielt å ha noen å dele bålkosen, naturopplevelsen og morgenkaffen med. De gode historiene kommer ofte under åpen himmel, og det er fint å ha noe å se tilbake på sammen.

Men, noen ganger kan turkompisen bli til irritasjon og besvær og det tærer på den gode stemningen. Hva er egentlig hemmeligheten til å opprettholde god stemning i leiren?



Julia og Vilde har vært mye på tur sammen det siste året, og de har samlet seg noen tanker rundt det å være en god turvenn - spesielt under litt vanskelige og uforutsette forhold.

  – For oss handler det å være en god turkompis om å være rause og se hverandres behov, forteller Julia.

– Det er lett å bli irritert på hverandre når man er sulten og sliten, eller når ting ikke går helt som planlagt. I de øyeblikkene er det viktig å kunne ha en god dialog og løse problemene med en gang.

 

Vilde er helt enig.
– Det er viktig å kunne snakke godt sammen både før, under og etter turen. Den du drar på tur med bør derfor først og fremst være en du vet du kan kommunisere godt med, sier hun med et smil og legger til at hun og Julia aldri hadde vært sammen på fritiden før de bestemte seg for å sove ute sammen i en uke.

 

Julia og Vilde har også erfart at planlegging er en viktig del av å kunne være et godt lag på tur.

– Det er ingenting som å oppdage at fyrstikkene er glemt, fordi den ene trodde den andre hadde det med, sier Vilde.

– Det er en fordel å planlegge hvem som skal ta med hva, og legg en god plan for ruten, slik at du unngår overraskelser underveis.

 

Julia og Vilde har tilbragt mang en utenatt sammen, spesielt under «Uteuka», da de sov ute én uke i strekk.

– Å være på tur kan være utrolig gøy, men til tider krevende. Utstyret kan gå i krøll og hardt vær kan resultere i søvnløse netter og gretne morgentryner. Jeg tror det er viktig å fokusere på de små gledene, som å overraske turvennen med morgenkaffe eller en sjokoladebit etter middag, forklarer Vilde.

Julia nikker bekreftende.
– Ja, også er det viktig å ha det gøy, le masse og ikke ta ting så seriøst. Friluftsliv skal være gøy og inkluderende.



10 TIPS TIL Å VÆRE EN GOD TURKOMPIS

 

1.God planlegging:Planlegg utstyrsfordeling og rutevalg. Alle trenger ikke ha med alt, men forsikre dere om at de viktigste tingene blir med. Det er en stor fordel å ha sett litt på kartet eller en rutebeskrivelse på ut.no, slik at dere er forberedt på hva slags type tur dere har begir dere ut på. 

 

2. Forventningsavklaring:Ta en prat om hva dere forventer av turen. Er det bålkos ved første og beste vann, eller er det lang anmarsj til markas høyeste topp? Det kan fort bli frustrerende om forventningene til turen er på helt ulike ender av skalaen. 

 

3. Fyll på med nok energi underveis:Det er mye lettere å håndtere en mett turkompis enn en sulten. Det skal ikke mer til enn en bit med sjokolade eller en liten håndfull med tørket frukt. Ha alltid noe lett tilgjengelig i lomma eller i topplokket på sekken og fyll på heller før enn siden.

 

4. Fordeling av arbeidsoppgaver:Vel fremme ved camp, og det er mye som skal ordnes før dere kan legge dere ned i posen. Her kan det være en fordel å fordele arbeidsoppgaver. Er dere gode på forskjellige ting? Hvem er best på bål, og hvem begynner å sette opp camp?

 

5. Gjør det lille ekstra:En god turkompis ser hva som bør bli gjort i leiren - og gjør det. Fokuser på hva du kan bidra med, i stedet for å irritere deg over hva den andre gjør eller ikke gjør. 

 

6. Still spørsmål:Det er ikke alltid lett å si i fra om et begynnende gnagsår, eller behov for en drikkepause. Spør hverandre underveis om det er tid for et lite stopp. 

 

7. Takhøyde for alle følelser:Det er lov å ha en dårlig dag, også på tur. Skap rom for å kunne kjenne på alle følelser, men pass på at det ikke går over til klaging. Si i fra om sekken som ganger, og mørkeredselen som kommer krypende, men ikke la det bli fokuset på hele turen! Støtt hverandre og finn løsninger sammen. 

 

8. Vær tilstede og gi positive tilbakemeldinger:Engasjer deg i det som skjer og si i fra; også når noe er bra. Alle setter pris på å få komplimenter for det vellykkede bålet, maten eller valg av leirplass. 

 

9. Vær positiv:Enkelt og greit. 

 

10. Le masse:Ingenting er som en god historie og en god latter rundt bålet. Latter senker skuldrene, skyver mørkeredselen unna, og den forlenger turlivet!

 



Kanskje du også er interessert i:


TEST AV PRIMUS LITE+

Et godt turkjøkken er ikke komplett uten en lett og kompakt brenner som koker vannet raskt og effektivt.

Noen turer er ikke turer for mengder med utstyr og komplisert matlaging. Noen ganger er det en liten dagstur eller overnatting i nærmarka der det kun er behov for kokende vann til morgenkaffen. Det finnes heldigvis egne brennere som er laget for nettopp dette.


4 HØSTEVENTYR I OSLOMARKA

 

Rundt Oslo er vi så heldige å ha store områder med skog – den hellige «Oslomarka», som gir oss et godt nettverk av stier, koller, innsjøer, fine leirplasser og en haug av turmuligheter.

Høsten er for mange den aller beste tursesongen. vV trer inn i en tid med friskere luft og vakre farger på trærne. Vi kan endelig tenne bål og samles rundt markas mange bålplasser. Med kakao i hånda og en grillpølse i den andre, omringet av høstfarger, kan skogens ro bare komme. 

 




TURTIPS:
HELGETUR I DOVREFJELL-SUNNDALSFJELLA

 

Denne ruten i fantastiske Dovrefjell-Sunndalsfjella passer perfekt for en langhelg på fjellet,
omringet av myke sletter, fjell og forhåpentligvis glimt av moskus.


Nyhetsbrev