0

Din handlekurv er tom


Kom i gang med topptur
– tips til nybegynneren

Topptur, også kalt randonnee, er fjelltur på vinteren med ski på beina. Med riktig toppturutstyr har du friheten til å utforske områder som ellers er utilgjengelig på vinterstid og ta med deg gleden av tur inn i de kaldeste månedene. På vei opp til toppen kan du nyte utsikt, matpakke og utfordring. På vei ned har du gleden av å fart og moro. Det er med god grunn at stadig flere tar fjellturen med seg året rundt. 


Tekst og foto: Julia N. Gundersen / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noTopptur krever imidlertid litt forberedelser. Vinterfjellet kan være et ugjestmildt sted og det er viktig å ha riktig kunnskap og riktig utstyr før du beveger deg ut. På topptur kan du møte på skiftende værforhold, kulde og snøskredfare. Det er heldigvis mange måter å gjøre turen trygg på, og det begynner som alltid med riktig forberedelser.

Denne artikkelen er ment som starthjelp, det er ingen fasit, men et sted du kan finne litt inspirasjon til hvor du kan begynne om du ønsker å dra på topptur. Det viktigste er alltid å planlegge tur ut fra egne forutsetninger og forhold, og gjøre noe du synes er gøy. Hvor bør du starte? 

Start i bakken. Når du har toppturutstyret på plass (ski eller splitboard) er det som med mye annet turutstyr fint å bli kjent med det. Begynn med å teste det før du tar det med ut i fjellet.

Toppturski er ofte lettere enn ski som er beregnet for bakkekjøring, men de kan fortsatt fint brukes til noen turer i nærmeste trekk. Her kan du bli kjent med ski, fart og teknikk uten å måtte bekymre deg for å bli sliten av oppturen, eller overhengende skredfare. Du blir en bedre og tryggere skikjører i fjellet om du har grunnleggende kontroll på skiene. 

 

Trenger du utstyr er det fint å gå til en fysisk butikk for å få hjelpt med å velge riktig. Da kan du fortelle om hva slags turplaner du har, og få hjelp til å tilpasse og prøve både sko og ski. Dette er utstyr du kan ha lenge, så det er fint å bruke tid på å finne noe som passer deg. Du kan også låne utstyr til å begynne med for å teste ut om dette er en aktivitet for deg. 

 

 

 

Ta et toppturkurs og et skredkurs
Når du er klar for å bevege deg ut i fjellheimen er det viktig å tilegne seg riktig kunnskap om fjellet og hvordan du kan ta vare på deg selv og andre. Er du helt ny med topptur kan det være en fordel å ta et toppturkurs; her lærer du riktig teknikk, trygg ferdsel og førstehjelp i tillegg til tips om hvilke fjell du kan begynne med å bestige som nybegynner.

Har du noe skierfaring fra før av og tenker å bevegd eg ut barettere terreng, er det skredkurs neste. Det finnes også kombinerte toppturkurs og skredkurs hvor du får litt av begge deler. Et kurs er uansett en god invitering. 

 

Hovedregelen i fjellet er at skred ikke utløses når helningen på terrenget er under 30 grader. De aller fleste har det mer enn gøy nok i terreng under 30 grader og trenger sjeldent, eller aldri å bevege seg inn i skredterreng, dette er kanskje noe av det sikreste du kan gjøre for trygg skikjøring.

Det er allikevel viktig å huske på at selv om du ikke går på de bratteste stedene kan du fortsatt bevege deg i utløpssoner eller fjernutløse skred andre plasser hvor det kanskje er mennesker. Dette er viktig kunnskap du tilegner deg på kurs. 

 

Det er også mye inspirasjon å hente i bøker. En god anbefaling er boken Turkompis, som tar for seg grunnleggende skredkunnskap og hvordan flere personer kan gå trygge toppturer sammen. Den erstatter ikke et kurs, men den er en god bok om du ønsker å lese deg litt opp, eller friske opp gamle kunnskaper.

Det finnes også bøker som guider deg til toppturer som går i terreng under 30grader, slik som Fri Flyt sin toppturbok “Trygge Toppturer – 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng”. Her finner du garantert en tur som passer deg og ditt nivå. Skaff deg skredutstyr

Skredutstyret er det viktigste du har med deg, og forhåpentligvis noe du aldri får bruk for. Det skal uansett alltid med i sekken. Skredutstyret består av en spade, en søkestang og en sender/mottaker som du har på kroppen. På et skredkurs vil du få god innføring i hvordan utstyret skal brukes. Husk å sjekke batterinivået på sender/mottaker før hver tur. 

 

På Chillout har vi nå begynt å selge skredutstyr. Det finner du her: SKREDUTSTYR

 

 

 

Kle deg riktig 

På topptur er det ingen skiheis og du må komme deg til toppen for egen maskin. Det er klart du blir varm selv om det er minusgrader ute. Derfor er det viktig å kle seg riktig for å ikke bli svett, men samtidig holde på varmen.

Bruk flere lag på utsiden av hverandre, med ull innerst, en fleece eller ullgenser i midten og en god vindtett og pustende skalljakke ytterst. Ta av og på klær underveis, og spar alltid et ekstra lag til nedkjøringen. Skaff et par gode votter så du ikke fryser av deg fingrene, og ta gjerne med litt ekstra skift. 

 

 

 

 

Dette skal du ha med i topptursekken
Skredutstyret skal alltid være på plass. Topptursekker har gjerne egne lommer til spade og søkestang slik at de ikke er i veien for andre ting i sekken og samtidig lett tilgjengelig. Sender/mottaker skal du alltid ha på kroppen. 


Videre er det obligatorisk med et førstehjelpssett, med det du trenger til akutt sårstell, desinfisering og plaster/gnagsårplaster. Det er også lurt å investere i en vindsekk, som kan fungere som nødovernatting, eller til å gjemme seg inn i med matpakka om det skulle blåse opp. Slike sekker kan være livreddende om noen i gruppa skulle skade seg og dere trenger å vente på hjelp. Videre skal du pakke med ekstra skift, hjelm, skibriller, kart og kompass og mat og drikke. 

 

 
Pakkeliste til topptursekken (30-40liter)

 • Skredutstyr: Spade, søkestang og sender/mottaker
 • Førstehjelpsutstyr 
 • Kart og kompass 
 • Sitteunderlag/liggeunderlag 
 • Vindsekk 
 • Hodelykt + ekstra batterier 
 • En dunjakke eller tykk genser som ekstra lag
 • Ekstra ullsokker, votter og hals 
 • Mobiltelefon + batteripakke 
 • Sportstape 
 • Mat og snacks 
 • Vann og varm drikke
 • Solbriller/ solkrem hvis være tilsier det 

 

Gode hjelpemidler: 

Skredvarsel:www.varsom.no, regobs.no

Podkast om skredkunnskap: Skredpodden (Finnes på Spotify) 

Bøker:Den lille snøskredboka, Turkompis, Trygge toppturer 

Apper: regobs (app med oppdatering om skred og snøforhold), Bratt (app fra NGI som viser bratthet i terrenget slik at du kan finne områder under 30grader) 

 

Toppturkurs og skredkurs: 

Bre og fjell:https://breogfjell.no/vinterkurs/?gclid=CjwKCAiA78aNBhAlEiwA7B76p5Lzt4dFfTuHw_OLI6dJ6dXYLMPm_Pg7P8_SjE4k_zl6s141rnCulxoCU7EQAvD_BwE

Uteguiden: https://uteguiden.com/skredkurs/

DNT: https://www.dnt.no/artikler/nyheter/100-skredkurs-for-alle/
Kanskje du også er interessert i:


Isbading - vinterens villeste aktivitet

Temperaturen i vintervannet er ikke mer enn fire grader, badebrygga er dekt med rim; det frister kanskje ikke umiddelbart med et bad?
Til tross for iskalde forhold er det stadig flere som kaster seg på denne oppkvikkende vintertrenden. Det er mange som finner glede, fellesskap og utfordring i kjølige dukkerter.

 


Jakten på den perfekte kroppstemperaturen i utesesongen

Livet på tur er best når kroppstemperaturen er helt perfekt. Du er hverken for kald eller for varm, og uansett om det regner, snør eller blåser, holder du deg varm på føttene og under jakka. 

For å holde på den perfekte kroppstemperaturen på tur, er det viktig med riktig bekledning og justering av plaggene underveis. Spesielt nå som høsten har ankommet og vinteren er rett rundt hjørnet er det viktig å kle seg riktig. Det finnes heldigvis flere gode og utprøvde triks!
Oppbevaring av turmat:
3 gjenbrukbare favoritter

Gjenbrukbart matpapir, sammenleggbare boller og oppbevaringsbokser
– og selvfølgelig vannflasker som kan brukes igjen og igjen.


Vi har funnet nye favoritter som gjør det litt enklere å kutte ut engangsplasten.

 


Nyhetsbrev