0

Din handlekurv er tom


Et tilbakeblikk på turåret 2021

Det store turåret 2021 går mot slutten, og det er tid for å se tilbake på minner og opplevelser fra året som har gått.

Mange av oss har hatt nok en Norgesferie med tid og mulighet til å oppdage nye perler i eget land. Kanskje har du også hatt din først natt i hengekøye, eller laget ditt første utemåltid på bålet. Selv om vi så smått begynner å planlegge neste års eventyr, er det også fint å se tilbake. 

Her kommer noen av våre tur -og utstyrsfavoritter fra året som har gått. 


Tekst og foto: Julia N. Gundersen / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no



Vilde Vollevik

 

2021 var året jeg realiserte store drømmer og virkelig kjente på turglede og mestringsfølelse i naturen. Selv om det var trist å bo i en nedstengt by fant jeg trøst i Oslomarka og sov ute, mer enn noen gang.

Da sommeren kom og Norgesferie ble aktuelt valgte jeg å bruke feriedagene på å utforske noen fine områder i Norge - Lofoten, kysten langs Vestfold, Jotunheimen, Hardangervidda og selvfølgelig mitt eget nærområde rundt Oslofjorden. 

 

Favorittprodukt fra 2021: Sigma FL Pants fra Arc'teryx

En stor favoritt fra Chillout dette året har vært og er et par bukser fra Arc'teryx. Modellen heter Sigma FL Pants og er opprinnelig bukser laget til klatring, men de også helt perfekte til tur, skigåing, løping og hverdagsbruk. Buksene har blitt flittig brukt, på alt fra fjellturer og lange turer på vidda, til små eventyr i Nordmarka og til og med på jobb. Ser du etter et par allsidige bukser med smarte funksjoner, god stretch, bra passform og kvalitet? Da burde du virkelig teste disse buksene! 



Favorittur: 12 dager på Hardangervidda

Å trekke frem én favorittur fra 2021 er nesten helt umulig. Jeg kommer aldri til å glemme de bratte, men utrolig fine fjellturene jeg gikk i Lofoten. Turen til Jotunheimen i juni i forbindelse med prosjektet «pakkelisten for en gramjeger» var også et eventyr for seg selv (det kan du forresten lese mer om her).

Likevel er det turen over Hardangervidda jeg ser tilbake på med det største smilet - 12 dager på vidda helt alene. Jeg startet på Finse og gikk sørover mot Rjukan, før jeg loffet meg nordover, deretter vestover, og plutselig endte opp på Haukeliseter.

I løpet av turen besøkte jeg flere turisthytter, men bodde i mitt nye telt (MSR Hubba NX) 10 av 11 netter. Jeg lagde enkel mat på Jetboilen min, spiste masse sjokolade og gikk hull i to par ullsokker. Turen var fantastisk og nå har Hardangervidda en helt spesiell plass i hjertet mitt. 

 


Torbjørn Husevåg

 

 

Favorittur: Overnatting på Trolltunga

Den store favoritturen i 2021 var Trolltunga, med overnatting på toppen. Ettersom Trolltunga kanskje er den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge, har turen blitt en veldig populær attraksjon. Etter en krevende 3 timers fjelltur opp, kan du forvente en lang kø av håpefulle turister som gjør seg klar for seg sitt "bucket shot"-bilde på den ikoniske tuppen, 700 meter over Ringedalsvatnet.

Likevel fikk vi det helt for oss selv denne gangen. Hvorfor? Vi pakket nemlig teltet og overnattet på toppen. Etter at folkemassene trekker hjemover litt ut på ettermiddagen, får du hele den spektakulære utsikten fra toppen for deg selv - helt frem til neste morgen. 

Utsikten fra teltet denne morgenen var upåklagelig. Et tykt tåkelag hadde lagt seg som et pledd over vannet 700 meter under oss, og skapte en illusjon om at vi var over skyene. Med morgenkaffen i hånden, kunne vi helt alene spankulere ut på tuppen og nyte den luftige utsikten. Et av årets beste minner!

 

Video fra turen kan sees her:



Favorittprodukt: Xenith 88 fra Osprey

Her må jeg si 88-liters sekken min fra Osprey, Xenith 88. Den er en trofast følgesvenn på tur og passer perfekt til alt jeg trenger å ha med meg. I tillegg drar jeg aldri på tur uten en god fleecegenser fra Patagonia.

 


Julia Gundersen

 

Det siste året har vært fylt av opplevelser og turer jeg ikke ville vært foruten. Vinteren var preget av mange toppturer og skiturer, både i Nordmarka og på fjellet, til tross for en ellers nedstengt hverdag. Sommeren ble tilbragt i Rondane, på Rondvassbu, og her ble det naturligvis mange turer til de omkringliggende toppene. Jeg fant også tilbake til løpegleden, og avsluttet oppholdet på fjellet med å løpe Rondane på langs. 

 

 

 

Årets favorittur: Rondane på langs

Årets store høydepunkt var å løpe Rondane på langs. Gjennom hele sommeren hadde jeg løpt i fjellet og blitt kjent i området og synes en skikkelig langtur hørte med for å få en god avslutning på fjellsommeren.

Jeg startet på Eldåsæter og avsluttet på Grimsdalshytta, 80km på beina, gjennom en av de fineste nasjonalparkene jeg vet om. Det ble en utfordrende, steinete og glatt tur, men det gav også mersmak. Jeg har allerede begynt å se frem mot min neste langløpetur i Jotunheimen.

Rondane på langs trenger selvsagt ikke å løpes, og du kan fint ta det som en gåtur med overnatting i telt eller på hyttene langs veien. Stiene er tilrettelagte og godt merket, og det er mange muligheter til å gå både i frodige daler, og opp på 2000-meterstopper. 

 

 

 

Favorittprodukt: Osprey Tempest 20

Det har blitt mange dagsturer denne sommeren – flere enn jeg trodde det skulle bli. Jeg har gått toppturer til Rondane, dagsturer i kjente trakter i Nordmarka, og utforsket nye områder i Sogndal. Turene har alltid vært med noe varmt å drikke på termosen, en stor matpakke og selvsagt kamera. Ingen av utfluktene hadde vært det samme uten en god dagstursekk. Jeg unnet meg selv en splitter ny sekk dette året; Osprey Tempest 20. Det var definitivt årets beste anskaffelse, en sekk som sitter perfekt på min rygg og som rommer akkurat det jeg trenger til en vellykket dagstur. 

 


Oda Ramsdal

 

 

Favorittur: Etappe fra Norge på langs: Forollhogna nasjonalpark

Forollhogna har en forunderlig mystisk klang over seg, og er et av områdene under Norge på langs jeg så mest frem til. Et høyfjellslandskap med villmarkspreget natur, hjemmet til en av Norges siste villreinstammer og nesten uten stier. 

Værmeldinga varsler om pissregn og tordenvær. Kalenderen skriver juli og vi nærmer oss to måneder på tur. Bak oss har vi mye dårlig vær, og fristelsen til å benytte en av fjellstyrets koier blir for stor. Vi snur derfor døgnet, og står opp i firetida for å nå Ytjønnbua før det kommende værskiftet. De første solstrålene bikker over horisonten når vi går inn i Grøntjørnan naturreservat. Det glitrer i morgendugget og landskapet rundt oss farges i gull. Stor kontrast til uværet som er meldt. Et par traner støkker opp foran oss, og med store vingeslag flyter de bortover myra. Jeg vil aller helst bare nyte synet, men en hærskare av langhårete mygg har oppdaget matfatet og tvinger oss videre. 

Vi følger et uregelmessig ku-tråkk innover mot koia. Terrenget er relativt lettgått og underlaget veksler mellom mykt lav og lyng. Med begrepet ‘relativt lettgått’ mener jeg med unntak av en og annen kratt-jungel. Mørke skyer truer i horisonten, og når vi kommer frem til koia henger skyene tungt rundt oss. Jeg stuper i den ene underkøya og sovner til lydene av de første regndråpene. 

 

 

Vi tilbringer totalt fire dager i Forollhogna, og regnværet er heldigvis kortvarig. I finværet tar vi tar turen opp til Forrollhogna-fjellet, som er det høyeste punktet i nasjonalparken. Området byr på et yrende fugleliv, og i vannene vaker det så aggressivt at det rykker i fiskestanga jeg enda ikke har fått tilsendt i depoet. Litt bittert nøyer jeg meg med å forevige slike øyeblikk med kameraet. 

På en langtur som NPL har man ikke alltid tid til å vie de ulike områdene den tiden de fortjener, og Forollhogna er absolutt et stykke natur jeg ønsker å bruke mer tid i. Nasjonalparken egner seg utrolig godt til et friluftsliv uten store mål, visjoner eller lange dagsmarsjer. Et ideelt område for å traske rundt i mykt lav med fiskestanga på skuldra og la dagene fylles av plutselige impulser. 

 

 

Årets favorittprodukt: MSR Hubba Hubba

Jeg ønsket meg dette teltet i fire år før jeg til slutt gikk til innkjøp av det i år, og skjønner ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før. Innimellom kommer man over utstyr som man blir akutt glad i, og Hubba Hubba er et slikt tilfelle. Jeg hadde det med meg i litt over en måned under Norge på langs, og fikk testet det i både regnvær og vind.

Som et selvstående telt kan du bruke det uten ytterduken, og med det kan du fortsatt nyte omgivelsene samtidig som myggen holdes på trygg avstand. På varme sommerdager slipper du drivhuseffekten til tunnelteltet, og du kan selv velge hvor mye av teltet du ønsker å dekke med ytterduken. Ulempen med dette systemet er at det kan være vanskelig å sette det opp i regnvær uten at innerteltet blir litt vått, men ikke verre enn at det går greit. Det er ellers et romslig telt med god takhøyde, og kommer nok til å være mitt foretrukne 3-sesongstelt i årene fremover. 




Kanskje du også er interessert i:


Isbading - vinterens villeste aktivitet

Temperaturen i vintervannet er ikke mer enn fire grader, badebrygga er dekt med rim; det frister kanskje ikke umiddelbart med et bad?
Til tross for iskalde forhold er det stadig flere som kaster seg på denne oppkvikkende vintertrenden. Det er mange som finner glede, fellesskap og utfordring i kjølige dukkerter.

 


Jakten på den perfekte kroppstemperaturen i utesesongen

Livet på tur er best når kroppstemperaturen er helt perfekt. Du er hverken for kald eller for varm, og uansett om det regner, snør eller blåser, holder du deg varm på føttene og under jakka. 

For å holde på den perfekte kroppstemperaturen på tur, er det viktig med riktig bekledning og justering av plaggene underveis. Spesielt nå som høsten har ankommet og vinteren er rett rundt hjørnet er det viktig å kle seg riktig. Det finnes heldigvis flere gode og utprøvde triks!




Kom i gang med topptur
– tips til nybegynneren

 

Topptur, også kalt randonnee, er fjelltur på vinteren med ski på beina. Med riktig toppturutstyr har du friheten til å utforske områder som ellers er utilgjengelig på vinterstid og ta med deg gleden av tur inn i de kaldeste månedene. På vei opp til toppen kan du nyte utsikt, matpakke og utfordring. På vei ned har du gleden av å fart og moro. Det er med god grunn at stadig flere tar fjellturen med seg året rundt. 

 

Nyhetsbrev