0

Din handlekurv er tom


Test av turbrenneren
Primus Lite +

Et godt turkjøkken er ikke komplett uten en lett og kompakt brenner som koker vannet raskt og effektivt.

Noen turer er ikke turer for mengder med utstyr og komplisert matlaging. Noen ganger er det en liten dagstur eller overnatting i nærmarka der det kun er behov for kokende vann til morgenkaffen. Det finnes heldigvis egne brennere som er laget for nettopp dette.

Brennere som er konstruert spesielt for å ta lite plass, bære lett, og koke vannet raskest mulig. De av dere som allerede har testet en variant av dette vet garantert hva det er snakk om.


Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noOm Primus Lite + 

Brennere som er laget spesielt for koking av vann har en form og en konstruksjon som er optimalisert for å koke opp vannet raskest mulig.

På under tre minutter har du vann klart til kaffen eller turmatposen. Du sparer både tid, og du sparer gass. Slike brennere er mer tidseffektive og bedre for miljøet.

I tillegg er de spesielt godt rustet mot vind, slik at litt ruskevær ikke går spesielt mye ut over koketiden, sammenlignet med mange andre brennere. Disse vannkokerne er formet som en rund kolbe, med et isolerende trekk på utsiden og eget lokk for å slippe ut minst mulig varme. Jeg har testet Primus sin nye variant av portable vannkokere Primus Lite +.

Den har vist seg å dekke alle behovene mine for hva jeg trenger i en kompakt turbrenner. Den koker vannet raskt akkurat slik den lover. På under tre minutter har jeg det jeg trenger til turkaffen. Primus lite + kommer med innebygd tenner, slik at du ikke trenger å bruke fyrstikker eller lighter for å sette den i gang. 

Primus har gjort noen designvalg som faller godt i smak. Innsiden av beskyttelsestrekket som også fungerer som isolasjon rundt brenneren er laget i kork, som faktisk er et av verdens mest miljøvennlige materialer. Toppen av brenneren, som fungerer som både lokk og kopp, er laget primært av gjenbrukt plast. Pluss i boka for å tenke litt på miljøet! 

 

 

 

Brenneren er lett å håndtere med en stor hank på siden til å holde kjelen og en helletut som gjør det lett å styre strålen, spesielt om du skal håndbrygge kaffe. Jeg liker spesielt godt regulatoren til gassen – den gjør det enkelt å se om gassen er av eller på, og kan justeres selv med hansker på. Det følger også med en snor, som gjør at du kan bruke brenneren hengende. Dette har jeg ikke testet selv, men vet det er en funksjon som har blitt etterspurt. En sammenleggbar fotstøtte er inkludert, så du kan sikre at brenneren står støtt på ulikt type underlag.

Primus Lite+ rommer 0,5 liter, som er en god størrelse for alle typer soloeventyr, eller dagstur for to. Selve brennerhodet og den minste gassbeholderen på 100g får plass i kjelen under transport.  Noen personlige tanker om Primus Lite + 

Jeg har brukt denne brenneren flittig på mange turer i hele sommer, og er veldig fornøyd med funksjonene. Jeg har satt stor pris på den lille helletuten på den ene siden av kjelen, og hvor enkelt det er å ta kjelen av og på brenneren, selv når den er full av kokende vann. Jeg har opplevd med lignende brennere at de sitter litt fast når du skal ta av selve kolben av brennerhodet. Med kokende vann til randen er ikke det alltid den letteste operasjonen, men primus har funnet en god løsning her. 

 

Den innebygde tenneren har blitt brukt hver gang jeg har tatt brenneren i bruk men det gjør allikevel ikke at jeg legger fyrstikkene igjen hjemme. For sikkerhets skyld har jeg alltid med en fyrstikkeske eller lighter i topplokket på sekken. Med tiden lærer jeg kanskje stole bedre på den innebygde tenneren, men allikevel er jeg usikker på om dette er en funksjon jeg egentlig trenger. Her er det sikkert ulike behov og delte meninger! 

 

 

 

Størrelsen på kjelen, 0,5 liter har vært perfekt for meg og til mitt bruk, men med flere på tur kan den være i minste laget. Jeg har stort sett brukt brenneren til å koke kaffe til meg selv, eller koke opp vann til en turmatpose, noe den har holdt til med god margin.

 

Alt i alt dette en god brenner det er lett å bli glad i. Den holder det den lover, og fungerer utmerket til de aller fleste type turer. Den oppleves solid og er lett å bruke. Både valg av design og materialer gjør den til et attraktiv alternativ blant flere lignende brennere på markedet. Fakta om Primus Lite +: 

 • Rommer 0,5 liter
 • Vekt: ca 400gram
 • Koketid: vil variere noe avhengig av temperaturen ute og vindforhold, men regnes i underkant av 3min når kjelen er full. Betydelig raskere om du har mindre vann. 
 • Følger med fotstøtte og snor til å henge opp brenneren
 • Lokk som også kan brukes som kopp
 • Innebygd tenner 
 • Isolerende utside laget av kork 

 

Fordeler med brenner til vannkoking: 

 • Koker vannet fortere enn andre brennere 
 • Sparer gass 
 • Er laget for å være effektiv selv i vind 
 • Pakker lite og lett 
 • Alt-i-ett brenner perfekt for en til to personer

Sold out


Kanskje du også er interessert i:TURUTSTYR: NYE FAVORITTER

 

Etter syv netter i skogen har vi funnet flere nye turfavoritter.
De nye favorittene har vært uunngåelige gjennom hele uteuka, og kommer garantert til å bli med oss på flere turer fremover. 


ENKEL TUROPPSKRIFT:
Toast med pesto & mozzarella

Mitt tips er å bli trygg på matlagingsutstyret, og deretter sette i gang med kokkeleringen! Det trenger ikke være avansert; oppskriften jeg deler her er enkel og utrolig smakfull. Du velger selv om du vil tilberede over gassbrenner eller prøve deg på et skikkelig digg bålmåltid.

 

GLEDEN MED GÅSTAVER

Gåstaver er ikke lengre bare forbeholdt den eldre garde; flere og flere fjellfolk i alle aldre tar staver i bruk, og det med god grunn.

Et par gåstaver kan gjøre store underverker for både tur og kropp, og listen over fordeler er lang. Bruk av gåstaver er svært god trening for hele kroppen, hjelper på styrke og balanse og sist men ikke minst skåner det knærne som skal holde til utallige turer livet ut. 

 

Nyhetsbrev