0

Din handlekurv er tom


TELT VS HENGEKØYE

Hvordan skal du tilbringe din neste utenatt? Liker du komforten av et telt eller naturopplevelsen i hengekøya? Det er fordeler og ulemper ved begge, og det beste er kanskje å prøve seg fram. Noen har en soleklar favoritt, mens andre varierer mellom begge.

Er du usikker på hva du skal velge på neste overnattingstur ute i det fri? Som en liten hjelp har vi har spurt Chillout-ansatte om deres favoritt.


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noHENGEKØYE

 

Hengekøyen har tatt av for alvor den siste tiden, og ikke uten grunn. Hengekøyen er enkel og kompakt, og tar ikke på langt nær så mye plass i sekken som et telt.

Den henges enkelt opp mellom to trær og vugger deg i søvn. Du trenger ikke lete etter jevnt og mykt underlag, du trenger kun to stødige trær. Det gir en helt egen ro å være så nært naturen, se opp på trærne, og våkne med de første solstrålene i ansiktet.

Å sove i hengekøye krever litt tilvenning for noen, men etter et par turer er det mange som får hengekøya som favoritt.

En enkel hengekøye veier lite, som regel ligger vekten under 1 kg. Hengekøyen tar også lite plass i sekken, som betyr mer plass til annen kos som snacks og en ekstra god strikkegenser.

 


Positive sider ved hengekøye:

 

Hengekøyen er digg å ha både natt og dag.
På dagen kan du henge opp køya og sole deg med en bok i hendene. Når kvelden kommer slenger du på et liggeunderlag og en sovepose, og vipps så har du en deilig soveplass.


Du trenger ikke lete etter jevnt underlag.
For å sove i hengekøye trenger du kun to trær, og du slipper å styre med barduner og hardt underlag. Steiner og røtter er ikke i veien, og du kan nyte en god natts søvn mens du dingler over bakken.


Tar lite plass og har lav vekt.
En enkel hengekøye tar ikke mye plass i sekken, og veier sjeldent mer enn et telt.


Du får en bra hengekøye til en billig penge.
En hengekøye koster mellom 400-4000 kr, alt etter størrelse, materiale og tilleggsutstyr. En fin utenatt trenger ikke koste all verdens, og med godt vedlikehold varer hengekøyen i mange år.

 

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out


«Hengekøye et fantastisk for en spontantur i nærmarka. For min del har hengekøye og telt forskjellige funksjoner og det er vanskelig å velge en jeg foretrekker. Hvis du ser bort ifra vær, vind og funksjon sover jeg bedre i hengekøye. Og å ligge under åpen himmel på en fin dag slår nok teltet (med mindre man kan ta av ytterduken, men det har jeg ikke testa enda!)». - Mayken, deltidsansatt på Chillout Grünerløkka.

 

 

Som alt annet finnes det også ulemper ved hengekøyen

 

Hengekøyen har mange bruksområder, men slår det teltet som har bedre plass og en beskyttende teltduk? Er du ny i hengekøye-gamet kan det være utfordrende å finne en god liggestilling i starten. Mange synes også det kronglete å gå inn og ut av køya, spesielt om du ligger godt pakket inn i soveposen. Litt kaving i køya hører med for å komme inn i soveposen etter nattens dobesøk. Det er til og med folk som blir «bilsyke» av å ligge i hengekøye, på grunn av vuggingen.

Husk at du også er avhengig av trær, og at du ikke kan dra på hengekøyetur over tregrensa.

 

 
TELT

 

Å telte er som å ta meg seg et lite hus på tur. Du har tak over hodet og er godt beskyttet mot all slags vær og vind. I tillegg sover du rett ut på bakken, og med et godt liggeunderlag kan komforten i et telt være på lik linje med sengen din hjemme. I tillegg er det varmere og lunere å sove i telt, og for mange føles det også tryggere.

Det er lettere å organisere utstyr og holde orden i et telt, så om du har med deg en del ting og utstyr er telt kanskje den beste løsningen for deg.

I dag får du tak i mange modeller og fasonger når det gjelder telt - alt fra lave tunneltelt til store og høye lavvoer. Mange går for kuppelteltet, som står stabilt i vinden og er høyt under taket. Da blir teltet virkelig et behagelig oppholdssted du kan være i når været herjer på tur. Uansett, du er garantert å finne et telt som passer til deg og ditt bruk!«Med fjellgenet i blodet må jeg si at jeg foretrekker telt av den enkle grunn at det sjeldent er trær på fjellet. Samtidig er det som regel ganske greit å finne bra underlag. Når jeg først skal på kortreiste eventyr på Østlandet foretrekker jeg hengekøye»
-
Linn Mari, butikksjef Chillout Grünerløkka

 


Positive sider ved telt

 

Du har mer rom for bevegelse gjennom natten.
I teltet kan du vri deg og kave uten å føle at du detter ut av senga.

Du kan oppbevare sekk og utstyr trygt under teltduken.
Å kunne oppbevare ting trygt og tørt enten i teltet eller i forteltet er gull verdt når det snør og regner.

Du kan sitte oppreist og bevege deg mer fritt.
Det er mer behagelig å oppholde seg i et telt på en regnværsdag, og i mange telt kan du sitte oppreist.


Enklere å organisere utstyr.
I teltet har du større oversikt over tingene dine og hver ting har sin plass.  

Bedre beskyttelse mot vær og vind.
Innenfor teltduken er du godt beskyttet mot elementene, i større grad enn i en hengekøye med tarp.

 

 
Og selvfølgelig er det ulemper med telt også

Den største ulempen er at du trenger en forholdsvis jevnt underlag uten store steiner og store røtter. Har du et tunneltelt er du avhengig av å kunne feste teltpluggene i bakken for at teltet skal stå oppreist. Telt veier også mer enn en hengekøye, og tar større plass i sekken. Sist, men ikke minst - Et telt koster som regel mye mer enn en hengekøye.

 

«Når jeg er på fjellet og titter ut av teltåpningen på morgenen, synes jeg telting er det beste i hele verden. Når jeg ligger i hengekøya og ser opp mot tretoppene over meg er hengekøya favoritten. For min del handler det mest om naturopplevelsen, og både telt og hengekøye gir unike opplevelser i det fri».
- Julia, Chillout-ambassadør

 

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Sold outKanskje du også er interessert i:


Matvettregler for lengre turer

Det er ikke lett å planlegge mat for de lange turene med sekk på ryggen. Ikke nok med at sekken fylles opp med turutstyr og klær, nå skal du ha med deg en god del mat også.

Mange faktorer spiller inn, som vekt, energi, næringsstoffer og smak. Fokuset er ikke rettet mot å kokkelere de deiligste oppskrifter over bålet, men heller på å pakke fornuftig slik at du ikke blir gående sulten og sliten på tur.

Et sett med matvettregler er fint å ha i bakhodet som en guide og inspirasjon når du pakker mat til den neste langturen.


Jakten på den perfekte kroppstemperaturen i utesesongen

Livet på tur er best når kroppstemperaturen er helt perfekt. Du er hverken for kald eller for varm, og uansett om det regner, snør eller blåser, holder du deg varm på føttene og under jakka. 

For å holde på den perfekte kroppstemperaturen på tur, er det viktig med riktig bekledning og justering av plaggene underveis. Spesielt nå som høsten har ankommet og vinteren er rett rundt hjørnet er det viktig å kle seg riktig. Det finnes heldigvis flere gode og utprøvde triks!
Oppbevaring av turmat:
3 gjenbrukbare favoritter

Gjenbrukbart matpapir, sammenleggbare boller og oppbevaringsbokser
– og selvfølgelig vannflasker som kan brukes igjen og igjen.


Vi har funnet nye favoritter som gjør det litt enklere å kutte ut engangsplasten.

 


Nyhetsbrev