0

Din handlekurv er tom


Sove ute alene:
Slik gjennomfører du din første overnattingstur alene


TEKST og FOTO Vilde Vollevik og Julia Natasza Gundersen / iStockphoto

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no


Våre erfarne friluftsentusiaster Julia og Vilde forteller om sine opplevelser fra alene-turer i marka
– fra å temme frykten for mørket til å finne stor glede i å mestre skogen helt på egenhånd.  Det var en tid da det føltes helt uaktuelt for meg å dra alene på overnatting i den mørke skogen. Samtidig føltes det begrensende å alltid måtte finne noen å dra med. Ofte ville jeg bare ut og det var sjeldent det passet for de få turinteresserte vennene jeg hadde. Jeg ønsket meg friheten til å dra på turer alene, men mørkeredselen og usikkerheten holdt meg alltid tilbake.

  I fjor høst var Julia og jeg så heldige å få tilbringe en hel uke ute sammen i Oslomarka. Det ble mange fine stunder rundt bålet med en kopp varm kakao i hendene og gode samtaler. Denne gangen var vi to på tur, noe som var en fin forandring for meg som oftest drar ut på eventyr alene. Rundt bålet snakket vi mye om turene vi har vært på alene – hvor redde vi har vært, men hvor godt det føles å temme redselen for mørket.

  – Jeg er sånn passe mørkeredd og har revurdert flere ganger om det å sove ute alene
egentlig er noe for meg, forteller Julia mens vi sjenker oss enda en kopp med kakao. – Men så gjør jeg det igjen og igjen. Jeg vet med meg selv at jeg ikke kommer til å stoppe med det første heller. Det gir meg mestring, men det gjør meg også ydmyk.

Foto: VILDE VOLLEVIK // Soloppgang ved Svartkulp


Foto: VILDE VOLLEVIK // Svartkulp er et fint sted å starte for deg som vil sove ute når det er kaldt.


  Vi finner begge to glede i å dra på små og store eventyr alene, men det har ikke alltid vært slik. Vi vet at skogen er ufarlig i dagslys, men har en tendens til å bli irrasjonelle når mørket siger på. Det er lett å danne seg de rareste tanker om det skumle som er der ute. Mørket gjør oss mer observant på det som er rundt oss, og lyder blir forsterket. Når vi ikke har dagslyset til å gi oss oversikt blir alt skummelt og fremmed.

  De første gangene jeg tok meg mot til å dra ut alene var jeg selvfølgelig svært redd. I hodet mitt ble alle rare lyder til seriemordere som ville kidnappe meg. Lyden av vinden som blåste i trærne ble i tankene omdannet til skumle dyr som garantert ville spise opp maten min og rive meg i fillebiter. Likevel prøvde jeg meg på flere overnattingsturer alene. Snikende kom lykkefølelsen hver eneste gang jeg våknet opp etter en natt ute.

­           – Jeg har øyeblikk alene på tur hvor jeg føler meg som verdens tøffeste og lykkeligste, og tenker at jeg bare skal bli i skogen for alltid, forteller Julia mens vi sammenligner våre sterkeste alene-historier. – Jeg har også øyeblikk hvor jeg løper livredd innover i skogen i mørket, med stor tursekk på ryggen, snubler og peser, fordi jeg er helt sikker på at noen følger etter meg. Det er heldigvis mest av det første.

DELE ERFARINGER: Vilde Vollevik og Julia Natasza Gundersen er nesten alltid på tur alene. Det gjør det ekstra hyggelig å dele bålplassen med andre.


  Julia og jeg er enige om at det å sove ute handler mest av alt om frihet. Friheten til å pakke sekken og dra ut i skogen, eller opp på fjellet og vite at vi kan gjøre det helt på egenhånd.

–At jeg, med mine 159 cm, er i stand til å bære alt jeg trenger av mat og utstyr selv, og at jeg kan håndtere de situasjonene som måtte oppstå, forteller Julia ivrig. – Det handler om følelsen av å våkne opp sammen med naturen og vite at jeg er helt uforstyrret og fri. Jeg unner alle den følelsen.

 

  For min del har jeg litt etter litt blitt trygg i mørket. Jeg klarer å kontrollere tankene om seriemordere og skumle dyr. Jeg blir nok aldri helt kvitt mørkeredselen, men med øving og et par triks har jeg lært meg å leve med den og jeg har fått så mange fine naturopplevelser igjen for det. Vi har begge to, etter flere turer alene, kommet over «kneika» og lærte oss noen triks for å gjøre opplevelsen bedre – noe vi unner alle til å få oppleve.

Foto: VILDE VOLLEVIK // Store Åklungen


Her er våre tips til hvordan du kan forberede deg
og gjennomføre din første overnatting ute alene:


Test og kjenn utstyret ditt før du drar ut alene

Vi anbefaler at du kjenner til utstyret ditt før du drar ut på din første tur alene. Har du aldri satt opp teltet alene før, test det gjerne hjemme først så du vet hvordan du på lettest måte kan få det til. Har du aldri laget mat på brenner ute er det også fint å bli kjent med det, for det kan være litt skummelt å håndtere gass og varme helt alene. Pass også på å sjekke værmeldingen så du kan ta med deg riktig utstyr. En god og varm sovepose, et godt liggeunderlag og regntøy kan redde turen.

 

TEST UTSTYRET: Pass på at du er godt kjent med alt utstyret, både telt og kokeutstyr, før du legger ut på tur alene.


Lydbøker og podcasts

Å lytte til noe i teltet eller mens du lager mat er en fin distraksjon fra skumle tanker. Å sette på en morsom podcast eller en spennende lydbok vil rette oppmerksomheten din fra tankene til noe morsomt eller interessant. Lyden vil også stenge ute andre skumle lyder som kan fremtre i skogen. 

 

En god bok

Et «must» å ha med seg på tur alene er lesestoff. Det er ordentlig koselig å lage en kopp kakao og kose seg med en god bok. En bok trenger ikke strøm og går aldri ut på batteri, og likt som lydbok og podcasts tar det oppmerksomheten vekk fra bekymringer og ensomhetsfølelse.

 

Ta med deg favorittmåltidet ut

Unn deg selv et skikkelig digg måltid og glem for all del ikke snacksen! På turer alene har vi erfaring med at det kan bli litt «tomt» og stille når man har fått opp campen, og da er det fint å fylle tiden med matlaging. Bare fantasien setter grenser for hva som kan lages på en gassbrenner, og våre favoritter er varmende gryteretter som curry og linsesuppe. Popcorn kan fint lages i en kjele på brenner og er perfekt snacks å ha med seg inn i teltet eller i hengekøyen. Og trenger vi å si det åpenbare: sjokolade, smågodt, kakao og te – det slår aldri feil.

 


Ring hjem

Mobiltelefonen kan være en fin trygghet å ha på tur. Ring hjem eller send en melding til noen om du føler deg ensom. Å avtale med noen at du ringer på kvelden er en fin ting å gjøre om du er redd for å føle seg alene. Har du strøm og dekning er det også koselig å sette på favorittserien eller Youtube, gjerne med en skål popcorn laget over bålet og en kopp kakao.

 

Dra ut før det blir mørkt

Planlegg turen slik at du rekker å komme deg ut før det blir mørkt. Å få opp campen når det fortsatt er dagslys er mye lettere enn i mørket, og i tillegg får du orientert deg og blitt kjent med området. Når mørket kommer vet du at den store mørke skyggen der borte egentlig bare er et stort tre, og at den rare skikkelsen bak deg bare er en maurtue.

 

Planlegg turen til et sted du har vært før

Å overnatte på et kjent sted gjør det litt enklere å bli komfortabel alene. Har du hatt gode opplevelser på en plass vet du at det er trygt og sikkert å være der alene også. Du trenger ikke gå så langt første gangen, et lite tips er å dra så langt at det er mulig å kunne pakke sakene og dra hjem om det blir for skummelt å være alene. Å ha den sikkerheten i bakhodet er veldig fint, og man vet at hvis det skulle skje noe er ikke veien hjem altfor lang. Neste gang kan du kanskje dra litt lenger, og snart føler du deg klar til å legge ut på lengre turer.

 


Kanskje du også er interessert i:


KOMFORT I TELTET

Det er ikke så mye som skal til, og med de rette tingene kan du ta utenatten til et nytt nivå.
Her er våre pakketips til å gjøre timene ute enda noen hakk bedre.

ROADTRIPTIPS: LOFOTEN

Her gir vi deg en smakebit på en reise gjennom Lofoten – de beste avstikkerne, praktiske tips og kjøreruter.

VERDENS BESTE SKOGSVAFLER

Det meste av maten du tilbereder ute i skogen blir - helt av seg selv - mye bedre, enn middagen du spiser innendørs. Ikke sant?

Her er oppskriften på det vi mener er skogens aller beste vafler – en vaffelrøre vi fikser før vi drar hjemmefra – og steker på vaffeljern over bålet.


Nyhetsbrev