0

Din handlekurv er tom


Planlegge nye eventyr:
Sommerdrømmer om høyfjell og nasjonalparker


Tekst og foto: Vilde Vollevik og Julia Natasza Gundersen / Magasinet Glimt


 

Vi er stadig på utkikk etter nye eventyr, og denne sommeren er stappfull av spennende begivenheter. Etter et meget spesielt år ønsker vi å legge nedstengning og pandemi bak oss og heller fokusere på sommerens spennende mål. Vilde gleder seg til å farte rundt i den norske fjellheimen, og Julia er ivrig etter å løpe alle fjelltoppene i Rondane. 

Her er våre turtips til store eventyr i sommer.Vildes mål:

 

Flere av mine mål for sommeren er inspirert av og bygger på fjorårets eventyr og opplevelser.

I fjor ble jeg bedre kjent med friluftslivet, og i år er det på tide å ta dette et steg videre. Det er et par fjelltopper jeg vil bestige, strekninger jeg vil gå og nasjonalparker jeg vil se.
I fjor fikk jeg en liten smakebit på dette, og i år vil jeg utforske mer. Fellesnevneren er at jeg vil være ute på tur så mye jeg kan, og ikke minst utforske mer av Norge.

1.
Hardangervidda på langs
Alene og selvforsynt

 

I fjor tok jeg meg en tur nord på Hardangervidda, og elsket hvert eneste øyeblikk. Jeg har lenge drømt om å gå Hardangervidda på langs, og i år føler jeg meg godt nok rustet til å endelig prøve. Jeg vil sove i telt, bære med meg alt jeg trenger og gjennomføre turen alene. Det betyr også at jeg ikke skal sove eller spise på noen av hyttene langs ruten. Alt jeg skal spise må jeg bære selv, og alt av utstyr må få plass i sekken.

 

Det kommer til å bli tungt i starten, men med riktige prioriteringer av mat og utstyr skal jeg nok klare å få sekken på ryggen. Turen starter på Haukeliseter, ender på Finse, og tar rundt 10-14 dager.

2.
Løpe over Knutshøe
Gjensynsglede med Jotunheimen

 

Forrige sommer var jeg som mange andre på norgesferie med bil.

 

Roadtripens første stop var Jotunheimen, og vi bestemte oss for å sette opp feriens første teltplass ved fjellet Knutshøe, den lille naboen til Besseggen. Planen var å gå over Knutshøe dagen etter, men det skjedde en del ting som gjorde at vi valgte å dra videre; Stikkord: Pøseregn, mygg, våte sokker, stive rygger og lite søvn...

 

I år har jeg lyst til å dra tilbake til Jotunheimen og løpe over dette fjellet. Forrige gang vi var der var det flere som løp - det inspirerte meg og jeg må innrømme at det er noe jeg har lyst til å prøve selv i år.

3.
Drømmen om nasjonalparkene
Livet i fjellet

 

Jeg elsker å begi meg ut på eventyr alene. Jeg liker å måtte klare meg selv, løse problemer på egenhånd og takle stillheten og ensomhet. Noe jeg lenge har drømt om er å gå en lengre tur alene, gjennom vakre landskap og varierende terreng. Jeg drømmer om å bære en alt for tung sekk, klare meg på den maten jeg har og oppleve det vakre Norge har å by på.

 

Norges nasjonalparker er fantastiske områder med den villeste naturen. Jeg vil besøke dem alle, men i sommer drømmer jeg om å gå over Hardangervidda, ta en avstikker innom Hallingskarvet, utforske Jotunheimen og sist men ikke minst ta turen til Rondane. Jeg vil sette av god tid og rett og slett bare nyte naturen og den friske luften. Komme vekk fra bylivet og bli kjent med fjellivet. Ikke stresse, men gå i mitt tempo og leve etter naturens rytmer. 


Julias mål:

 

Denne sommeren blir preget av at jeg skal tilbringe mesteparten av sommermånedene i Rondane. Jeg skal bo og jobbe på Rondvassbu, og vil derfor ha mengder med tid til å utforske Rondanes topper og daler. Målene for sommeren vil derfor i stor grad gjelde oppholdet min der, men det er også et par andre ting jeg håper å få til hvis tiden strekker til. 

1.
Gå og løpe alle Rondanes 2000-meters topper
– og bli god på å løpe i fjellet

 

Denne sommeren blir preget av at jeg skal tilbringe mesteparten av sommermånedene i Rondane. Jeg skal bo og jobbe på Rondvassbu, og vil derfor ha mengder med tid til å utforske Rondanes topper og daler. Målene for sommeren vil derfor i stor grad gjelde oppholdet min der, men det er også et par andre ting jeg håper å få til hvis tiden strekker til. 

2.
Løpe over Hardangervidda
- i vinterturens fotspor

 

Etter at jeg krysset Hardangervidda på ski, har jeg tenkt at jeg vil ta samme ruten på sommeren. Da jeg krysset på ski hadde jeg med telt og pulk og alt jeg trengte av utstyr for å være selvforsynt. Det var tungt og det handlet om lange pakkelister og tunge drag.

Denne gangen vil jeg gjøre det motsatte - pakke lettest mulig, benytte meg av hyttetilbudet og bevege meg raskt. Jeg ønsker å kun ha med en liten sekk med det aller nødvendigste av klær og førstehjelpsutsyr, litt snacks og vann, og løpe over vidda. 

3.
Krysse 8000-meters grensa på Vettakollen
Verdens høyeste nærturprosjekt

 

Mitt største og villeste nærturprosjekt så langt. Vettakollen har vært mitt fristed i mange år, og en topp jeg har løpt opp og ned utallige ganger. Det er en akkurat passe utfordrende topp med en av Oslos beste utsikter.

Denne våren vil jeg ta Vettakollen til nye høyder - bokstavelig talt, og se om jeg kan klare å nå 8000 høydemeter på ett døgn, ved å gå opp og ned Vettakollen, med sine drøye 100 høydemeter. Jeg vet ikke om det er mulig, men jeg det er gøy å sette meg utfordrende mål, og se om jeg kan nå dem. Uten å egentlig ha forberedt meg så mye i forkant.


Julia og Vildes felles mål:


Løpe Nordmarka på langs på én dag

 

Vi ville ha et felles prosjekt denne sommeren, og noe vi kunne jobbe mot sammen. Vildes forslag var å løpe Nordmarka på langs, intet mindre. Hele seksti kilometer på en dag.

Den planlagte ruten går fra Grua/Mylla og hele veien til Skar - sånn omtrent. Med oss skal vi ha løpesekkene våre, fulle av mat, drikke, ekstra skift og førstehjelpsutstyr. Ingen av oss har noe erfaring med ultradistanse, men vi skal gripe denne utfordringen med alt vi har og krysse fingrene for at vi gjennomfører med et smil om munnen.

Kanskje du også er interessert i:


TEST:
TISSETRAKT

Mitt nyeste innkjøp i fjor som skulle gjøre turlivet lettere - en tissetrakt. Hva er så erfaringene mine så langt? Har jeg fått et nytt og bedre liv med en forlenget tiss på tur?

 

ROADTRIP:
FJELL TIL FJORD

 

Trenger du inspirasjon til nye steder å oppdage i Norge?

Her er en nydelig kjøreturer der du kan nyte høyfjell, trange daler, kjappe svinger ned til fjorden – og verdens beste kanelsnurrer.


HVILKET TELT TRENGER DU PÅ TUR?

 

Hvorfor er det lurt med flere innganger til teltet – og har du stort nok telt til ekstra brede liggeunderlag?

 

Her er vår enkle guide til å finne ut hvilket type telt som
passer deg best.


Nyhetsbrev