0

Din handlekurv er tom


Roadtrip Norge: FJELL TIL FJORDTEKST og FOTO Julie Luneborg

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noTrenger du inspirasjon til nye steder å oppdage i Norge?

Her er en nydelig kjøreturer der du kan nyte høyfjell, trange daler, kjappe svinger ned til fjorden – og verdens beste kanelsnurrer.Foto: JULIE LUNEBORG // Bortover ligger eventyret Jotunheimen – her fra fylkesvei 51 som krysser Valdresflya.  


FRA HØYFJELL (og ned i trange daler) TIL FJORD

Beitostølen – Valdresflye – Lom – Skjåk
– Gamle Strynefjellsvegen – Geiranger


FYLKESVEI 51 – OVER VALDRESFLYA
Når du ruller oppover gjennom Beitostølen møtes du av skiltet «92 km til neste bensinstasjon» – det er et godt tegn på at nå er det vakkert høyfjell i vente.
Fjellandskapet åpner seg ved Bitihorn, her bader landskapet i sol, fotostoppene er tette og ofte.

Du følger Bygdinveien over vidda, og på toppunktet over Valdresflya ligger kafeen Flye 1389, på nettopp 1389 moh med utsikt over toppene Besshøe, Høgdebrotet, Tjønnholstinden og Rasletinden.

Dette er et godt utgangspunkt for turer til fots eller på ski, men husk at veien over Valdresflya holdes stengt om vinteren. Her er det også mulig å leie turutstyr, da kafeen drives av DNT og vertskapet på nærliggende Gjendesheim Turisthytte, der det også er mulig å overnatte. Husk å bestille plass på hytta. Herfra kan du gå den klassiske turen over Besseggen eller utforske større deler av Jotunheimen nasjonalpark.


Foto: JULIE LUNEBORG // Solnedgang over Vinstre, rett nord for Beitostølen.  


Foto: JULIE LUNEBORG // Bortover ligger eventyret Jotunheimen – her fra fylkesvei 51 som krysser Valdresflya.  


PIKNIKPAUSE VED SJOA
Ridderspranget finner du et knapt kvarter etter at du har kjørt forbi Hindsæter. En snirklete vei nedover mot juvet, her sier sagnet at en ridder heltemodig sprang over den brusende elva for å redde en jomfru i nød. Ut i fra kreftene som herjer i den mektige Sjoa, er det ikke så rart han fikk stedet oppkalt etter seg. Et knapt kvarter nedover stien fra parkeringsplassen kan du nyte piknikkurven og kaffen til naturens voldsomme krefter brølende forbi.

 

Det er bratt nedover på siste etappe ned av fjellet ved enden av fylkesvei 51. Ved Randen svinger du brått til venstre – innover langs Vågåvatnet mot Lom. De dype dalene skaper en trolsk og spesiell stemning. Et slags aktivitetssenter yrende med tilreisende synes Lom å være, her er det fullt av sportsbutikker og utsalg av alt som trengs til en aktiv ferie, tumlende nede i dalen, eller høyt oppe i fjellene. Lengst kø er det derimot hos Bakeriet i Lom, kjent over hele landet for sine store luftige kanelsnurrer.

Foto: JULIE LUNEBORG // Bakeriet i Lom.  


Foto: JULIE LUNEBORG // Stavkirken i Lom.  GAMLE STRYNEFJELLSVEGEN
Følg riksvei 15 mot Grotli, gjennom Skjåk og oppover tilbake til høyfjellet. Sommerstid kan du ta en avstikker over Strynefjellet på vei 258. Ved Grotli Høyfjellshotell svinger du til venstre inn på Gamle Strynefjellsvegen. Majestetisk, kale fjellsider og snødekte topper – og ville elver. Ikke rart dette strekket kvalifiserer til å bli merket som en del av «Nasjonale turistveier».

 

Det er flere veier til Geiranger, men vi velger å ta til høyre tilbake på riksvei 15 etter nedkjøringen fra Strynefjellet. Ved Langvannet tar vi til venstre på vei 63 og passer på å få med oss utsikten over hele Geiranger og hele fjellheimen ved utsiktspunktet Dalsnibba.

 

Så er det bare å holde på bremsen nedover og nedover hver sving ned mot Geiranger. Det blir nok av fotostopp på veien. Og kjøreturen ender jo ikke her – her er det bare å velge retning og høydepunkter som Trollstigen på vei mot Åndalsnes eller flere fjorder ut mot havet og Ålesund.
Foto: JULIE LUNEBORG // Ved Grotli, husk å svinge av til Gamle Strynefjellsvegen  


Foto: JULIE LUNEBORG // Majestetiske Geirangerfjorden.  


Foto: JULIE LUNEBORG // Nok av fotostopp når du triller nedover til Geiranger fra Grotli.Kanskje du også er interessert i:


HYTTETUR PÅ BUDSJETT

Har du lyst å reise på hytta, men mangler hytte? I Norge er vi så heldige at det finnes mange hytter som kan leies, til alles disposisjon. Setter du pris på god, gammeldags standard kan du overnatte i hytte for en billig penge.

 

Her er våre tips til hvordan du kommer deg på hyttetur på budsjett – og et par andre rimelige triks til transport, utstyr og matlaging.


ROADTRIPTIPS: LOFOTEN

Her gir vi deg en smakebit på en reise gjennom Lofoten – de beste avstikkerne, praktiske tips og kjøreruter.

NYHETER FRA OSPREY

Flere gode nyheter fra Osprey i 2021. Bestselgerne Talon & Tempest er helt nye og kommer nå i mange flere nye størrelser.

Tidligere fjellsekkene Xenith og Xnea har blitt erstatttet med en ny Aether & Ariel Plus! I tillegg finner du mye på Acrane og Archeon-serien.


Nyhetsbrev