0

Din handlekurv er tom


Road Trip Tips:
Lofoten


Tekst: Julie Luneborg
Foto: Julie Luneborg / iStock


Stum av beundring. Solen har sakte tittet rundt Nonshammeren og bader Uttakleivstranda i et spektakulært lysshow. Selv på en av Norges mest fotograferte Lofot-strender må jeg innrømme at dette slår det meste; den silkemyke sandstranden, noen beitende sauer og en overmoden midnattssol som senker seg i horisonten mellom taggete fjell. Her tilbrakte jeg en av teltnettene langs sommerruta mellom havgap og fjell – på kjøretur gjennom et Norge på sitt aller vakreste.

 

Her gir vi deg en smakebit på en reise gjennom Lofoten
– de beste avstikkerne, praktiske tips og kjøreruter.


Foto: Julie Luneborg // Fortjent utsikt etter 1566 trappetrinn opp til Reinebringen.LOFOTEN


    Fergen fra Bodø til Moskenes er en frisk start på turen. Å krysse Vestfjorden er en opplevelse – i ruskete vær også en krevende øvelse for de uten sjøbein. Lofotveggen venter som et uoppdaget eventyr mellom tindene som reiser seg i havet.

Straks du kjører av fergen svinger du til venstre – mot Å – for å få med deg den ytterste tuppen av Lofoten. Rorbuer, tørkede torskehoder – noe turisttilpasset men allikevel et obligatorisk stopp på starten av turen.

    1566 trappetrinn opp til toppen av Reinebringen, her går du sjelden alene, men selv om dette har blitt et av Norges mest besøkte utsiktstopper – er det verdt hvert eneste trinn. Turen tar rundt to timer og er til dels krevende. Det er bratt oppover, men mange gode rasteplasser underveis. I midnattsolsesongen kan du gå turen til alle døgnets tider – og med denne oversikten over landskapet får du en smakebit på hvordan du kan lure deg unna på uoppdagede stier og topper i nærheten.

Reine blir turens første base. Her er det verdt å bli i noen dager. Det er få steder å sette opp telt, her bor du best i en av de mange rorbuene som leies ut. De okergule rorbuene på Sakrisøy plasserer deg midt i opplevelsen, kun noen meter ned til kajakkene som du kan leie for å padle rundt i Reinefjorden. For de drevne er det fint å padle helt inn til Bunesfjorden – ellers leier du en båt for å komme deg inn til Bunes – og ta en dagstur ut til yttersiden, der venter Bunesstranda og midnattsolen. Har du med telt og utstyr – er dette et av de vakreste stedene å ta seg en avstikker langt unna nærmeste bilvei.

 

Foto: Julie Luneborg // Rorbuene på Sakrisøy  

Foto: Julie Luneborg //Nede ved havnen i Reine  

Foto: Julie Luneborg // Solen som dupper bak fjellene i Reine  


Foto: Julie Luneborg // Utsikten fra toppen av Reinebringen  


    E10 er livslinjen mellom øyene i Lofoten. Derfor gjør du best i å unngå hovedveien så ofte du kan. Tettere på havet, ut til de idylliske lokalsamfunnene, inn i nærbutikkene der det serveres bekksvart kaffe på kanne – og muligheten til å oppdage strender der du kan gå barbeint helt for deg selv.

            Ved Fredvangkrysset tar du av hovedveien til venstre – over Fredvangbrua. Den minner litt om Atlanterhavsveien der den buer seg over små holmer. Her går det småveier i alle retninger. Det er vilt, vakkert – et fint sted å plukke ut en camp spot hvis du er noe kreativ og klarer deg uten en strand – her ligger nemlig kveldssolen gjemt bak fjellene – men plasserer du teltet på gressplenen til Fredvang Strand- og skjærgårdscamping får du en gløtt av sol allikevel. Og hvorfor skal alle ut hit til Fredvang? Her ligger enda en svært populær turtopp: Ryten. 543 meter over Kvalvika – en gyllen strand med brusende bølger som skyller innover. Det er flere startpunkt for turen hit, de fleste turløypende tar et par timer opp til toppen.

Foto: iStock // Utsikten fra toppen av Ryten, ned til Kvalvikastranden  

Foto: iStock // Nusfjord er like fint å besøke på vinteren – som sommeren.    


Noe bortgjemt, men du glemmer ikke turen ut til Nusfjord. Mektige fjellvegger reiser seg – tilsynelatende midt i veien – på turen utover mot dette gamle fiskeværet.

Her pleide det stå tusenvis av gjeller på svabergene, på holmene, ja oppover alle bergknausene rundt hele Nusfjord med mer skrei enn noen kunne telle. Klippfiskens hjemby var det nærmest i hundrevis av år, i dag står det igjen et lite museum som forteller historien om de rundt 1500 menneskene som levde av fisket her ute.

Nusfjord Arctic Resort er et av de bedre overnattingsstedene på mils omkrets – her bor du godt – og får tilgang til utrolige naturopplevelser.

Foto: Julie Luneborg // Uttakleiv i solnedgang.


    Øyhopp. Neste øynordover i Lofoten er Vestvågøy. Her er det mange strender å snakke om. Hauklandstranda. Uttakleiv. Unstad. For å nevne de største – og de som er lettest tilgjengelig med både parkeringsplass og toalettfasiliteter.

Den store brede Hauklandsstranda innfrir alle strandgleder. Iskrem i kiosken, volleyballnett – folk bader, vasser i vannkanten, kiter og padler. Fortsetter du videre gjennom Uttakleiv-tunellen finner du enda en strand, litt rolige, enda noen hakk mer dramatisk utsikt. Tilrettelagt for besøkende, det koster rundt 300 kroner å parkere og få lov til å sette opp et telt på standen – helt ok, inntekten går til erosjonskontroll av det skjøre området som tross alt har fullt med teltende gjester hele sommersesongen. Og du drar ikke skuffet herfra. Uttakleiv er kanskje en av Norges mest fotograferte sandstrender – de store runde kampsteinene i fjæra, den silkemyke sanden. Stranden er omringet av spisse tinder, det er en gjeng sjarmerende sau som gresser rundt teltet – og her går solen som bestilt ned i horisonten rett foran stranden i et rødt-rosa-lilla fargespekter, så dramatisk at hele teltrekken langs stranden sitter i stillhet og beundrer. Dette må være et av landets beste steder å oppleve midnattsolen.

Her kan du gjerne la teltet stå i et par dager – det gir deg tid til å nyte området – det er en fin dagstur å gå rundt fjellet Veggen på den nedlagte Ferdavegen bort til Hauklandstranda – eller klatre opp på Mannen på rundt 400 moh.

 

    En annen vestvendt strand ut mot storhavet er Unstad. Her lever hipstervibbene blant surfebrett, dobbel cortado og store deilige kanelsnurrer. Om du er glad i å surfe eller ikke, er dette en herlig avstikker. Her er det flere overnattingssteder for deg som er lei av teltlivet. Best utsikt får du hvis du kjører opp på en grusvei rett før tunellen i Saupstadveien nedover fjellet mot Unstad – den snirkler seg opp på toppen av haugen til storslagne vyer.

Foto: Julie Luneborg // Utsiktspunkt over Unstad. Ta av veien før den siste tunellen – der vil en grusvei ta deg opp til toppen.

Foto: Julie Luneborg // Unstad Arctic Surf .

Foto: Julie Luneborg // Famøs kanelsnurr på Unstad Arctic Surf.


    Ute ved Kvalnes ligger Villa Lofoten. Et nyrestaurert gårdsbruk hvor du kan overnatte i salteriet, i en av rorbuene eller i det gamle trandamperiet. Innredet i nordisk stil omringet av vill natur. Kjører videre ut til Gimsøya på andre siden av fjorden, der har jeg leid et hus rett ved strandkanten. Lillevik Lofoten er et privateid hus som leies ut året rundt, med store vinduer rett ut mot fjellene og havet. Nede ved naustet ligger en båt i fjæra, inne i sundet ror du enkelt ut til holmene eller slenger ut et snøre.

Mye av opplevelsene i Lofoten handler om storhavet og de fotogene strendene, men for kontrastens skyld er det også fint å oppleve de mindre fjordene eller sundene, der det er enklere å være på havet, uten å være på «åpent hav». Rett bak huset ligger 368 meter høye Hoven – du skal sjelden klatre veldig høyt eller gå altfor lange turer for å føle at du er på toppen av verden – med hele Lofoten foran dine føtter.
5 kule overnattingssteder i Lofoten:


 

Trevarefabrikken
Henningsvær

Overnatting, kultursenter, bar, sauna og konsertarena. Trevarefabrikken er en firkant som kan fylles med det meste. En nedlagt fabrikk som har de riktige hipstervibbene i et levende Henningsvær.

  • trevarefabrikken.no

 

FURU Hostel

Bøstad

En møteplass for reisende, friliftselskere og øyboere. Furu Hostel samler likesinnede reisende og skaper en base for de mangfoldige aktivitetene i området. Her er det minimalistiske sovesaler, private rom og leiligheter – med utsikt over Steirapollen og fjellene.

  • furuhostel.com

 

Arctic Coworking
Tangstad

Et sosialt kontorfellesskap – for deg som vil bytte ut hjemmekontoret – som også tilbyr overnatting. Her møtes lokale frilansere og grundere – og digitale nomader fra hele verden.

  • arcticcoworking.com

 

Hattvika Lodge
Ballstad

Lofotfjell og inngangen til Vestfjorden – her bor du i lekre trehytter rett ut mot havet – i svært instagramvennlige omgivelser. Nylige renoverte hytter med høy standard.

  • hattvikalodge.no

 

Unstad Arctic Surf

Unstad
Hit kommer du først og fremst for å surfe – men Unstad er fylt med haugevis av andre aktiviteter. Kom deg ut på vannet på et SUP-brett, klatre opp på fjellene som omkranser dalen, se på midnattsola eller nordlyset – ja, her surfes det også på vinteren.

  • unstadarcticsurf.com

 


Kanskje du også er interessert i:


SOVE UTE ALENE

Slik gjennomfører du en tur helt på egenhånd – vi gir deg tipsene til hvordan du temmer frykten for mørkret og finner gleden til å mestre skogen helt alene.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

HEKTA PÅ HENGEKØYE

Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.

I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.


Nyhetsbrev