0

Din handlekurv er tom


Hvor skal vi reise i år?


Tekst: Redaksjonen
Foto: iStock


Vi spår i glasskulen om årets reisetrender – er det fortsatt nærturene som gjelder, eller venter Europas sommerstrender?
Chillouts daglig leder Fredrik H. Mørch-Johnsen deler sine tanker om året som har gått – og hva det nye året bringer.


TURÅRET 2020: Foråret er året mange av oss lærte seg å sove ute i telt eller hengekøye. En trend vi tror kommer til å fortsette i året som kommer.
Kanskje utfordrer vi oss selv litt ekstra, sover ute flere dager i strekk eller reiser lenger unna?


    – Jeg tror 2021 er et år som fortsatt vil bli sterkt preget av at vi må tilpasse oss. I det minste frem til etter sommeren. Alt er jo avhengig av hvordan ting utvikler seg, sier Fredrik H. Mørch-Johnsen, daglig leder og gründer, som sammen med Jarle Moberg startet Chillout for 15 år siden. Helt fra starten harreisedrømmen vært kjernen i Chillouts konsept, men hva skjer når ingen egentlig kan reise lenger?

– Kjapt innså vi at kundene våre er like flinke til å bruke nærområdene sine – å virkeliggjøre kortreiste eventyr – som de tidligere har vært til å reise verden rundt. Å reise i Norge krever også godt utstyr – ofte enda noen hakk tøffere krav til klær og utstyr i krysningspunktet mellom reise og tur.

     Det er nettopptursom har vært nøkkelen for å omstille reiseglade nordmenn det siste året. Å oppdage Norge som reisemål, å utnytte turmuligheter både i nærmiljøet og realisere eventyr på tindetopper, høyfellet eller innerst i en fjord. Det var nok mange soveposer, gassbrennere, liggeunderlag og hodelykter under juletreet – også i tiden fremover kommer vi til å tilbringe mye tid på tur i Norge. Men hva skjer når vi etterhvert får vaksiner og verden sakte kan åpne igjen?

Fredrik H. Mørch-Johnsen, daglig leder og gründer, tror vi kommer til å reise igjen i år.

BARCELONA: Kanske må vi innse at turisttette storbyer ikke er bærekraftige reisemål?

Islas Cies: Utenfor kysten av Galicia finner du øyer med få besøkende og vakre strender. Et godt alternativ til å utforske mer av Spania – og unngå de største byene?

     – Mange kommer til å velge å ta ferien i Europa eller andre land som blir ansett som relativt trygge og med god infrastruktur og helsevesen. Velge littsafe, tror Fredrik. – Men når det er sagt så ønsker mange å reise som om vi kunne reist lengre unna. Så jeg tror mange kommer til å prøve å oppdage nye steder i de landene de reiser til. Finne de mindre kjente stedene.

 

    Det er ikke utenkelig at vi i en god stund fremover kan kjenne på en slags fobi eller redsel for trengsel – mens noen kan lengte tilbake etter å haste ned folketrange bygater i Barcelona eller New York – er det nok mange av oss som i god tid fremover vil sky folkemengder eller turisttette byer. Å spre turismen til flere byer og steder er slettes ingen dum idé – sannsynligvis også etterlengtet fra byene som tidligere opplevde et enormt press fra turismen.

 

    – Jeg tror Europa kommer til å få et oppsving, men vi kommer til å reise mer spredt enn tidligere. Også fordi mange av disse landene er mulig å komme til uten å måtte fly. Korona har preget oss her hjemme, men vi har tross alt vært heldige i forhold til mange andre steder. Så gitt det er forsvarlig å reise igjen så er det viktigere enn noen gang før å få pakket sekken og komme seg ut på tur. Økonomien trenger det – og etter et krevende år har sjelen vår godt av det også.

 

    – Så jeg tror 2021 blir et år vi bør reise, men vi må tilpasse oss, avslutter Fredrik H. Mørch-Johnsen samtidig med et stort takk for året som har gått.

    – Vi er svært takknemlig for den støtten vi opplevde fra våre kunder i et krevende år. Det var et enormt engasjement for å løfte og holde liv i lokalbutikkene, det har vært et ordentlig lyspunkt. Samtidig er vi veldig stolte og glade for å ha hjulpet så mange reiseglade med å realisere sine turdrømmer i Norge – for mange var det førstegangsopplevelser i både hengekøye og telt – men felles for de fleste er at også denne formen for å reise har gitt mersmak. Det har det også for oss – og vi ser frem til mange nye store og små eventyr i 2021.

SENJA: Et av Norges aller vakreste reisemåll – som garantert blir godt besøkt også i 2021.


Kanskje du også er interessert i:


SOVE UTE ALENE

Slik gjennomfører du en tur helt på egenhånd – vi gir deg tipsene til hvordan du temmer frykten for mørkret og finner gleden til å mestre skogen helt alene.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

HEKTA PÅ HENGEKØYE

Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.

I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.


Nyhetsbrev