0

Din handlekurv er tom


Sekken for deg som skal på topptur


Tekst: Julia Natasza Gundersen
Foto: Osprey / Tom Klocker


Årets skisesong er i gang, og for mange av oss betyr det nye eventyr i vinterfjellet. En trygg og lang dag med ski på beina forutsetter god planlegging og riktig utsyr. Både skredutstyr, mat og drikke, og ekstra klær må med. En god sekk tilpasset denne bruken kan vise seg å bli en uunnværlig følgesvenn på årets skiturer.    Selv har jeg anskaffet Osprey sin nye topptursekk, Sopris. Den har blitt med på mine første topper denne vinteren, og jeg har gjort meg gode erfaringer så langt.

Sekken kommer i en damemodell (Sopris) og herremodell (Soelden), og har funksjoner og løsninger spesielt laget for toppturer på ski eller snowboard. Med sine 30 liter (32 til herre) er det en allsidig dagstursekk med plass til alt jeg trenger; uten å bære på unødvendig vekt.


    God oversikt og tilgjengelighet til sikkerhetsutstyr er viktig ved valg av topptursekk.

Her har Sopris gode løsninger. Sekken har eget rom til søkestang og spade i front, som raskt kan nås ved behov.

Hovedrommet åpnes i ryggen, slik at det er lett å komme til selv om skiene er festet på sekken.

For en som meg, som blir fort sulten, er det helt nødvendig med stor matpakke, og mye sjokolade. Det får fint plass ved siden av en tykk dunjakke og annet skift i hovedrommet. Alle lommer og glidelåser kan åpnes og lukkes med votter på; en stor fordel på de kaldeste dagene!

Mange praktiske løsninger er gjennomgående i hele sekken.

Hjelmen festes på utsiden av sekken i eget hjelmnett.

    Hjelmen festes på utsiden av sekken i eget hjelmnett når den ikke er i bruk. I tillegg har sekken en liten lomme i ripefritt materiale til skibriller, som jeg også bruker til oppbevaring av solbriller. Det er en egen liten lomme på innsiden som passer til oppbevaring av verdisaker.

Skiene kan spennes fast på hver side av sekken om det er nødvendig å ta beina fatt. Festene er forsterket, slik at stålkantene ikke sliter unødvendig på sekken.

    Sekken sitter godt på ryggen og føles stabil også i nedkjøringene. Den er praktisk og enkel i bruk, og akkurat passe stor til en god dagstur.

For meg har det vært en fin oppgradering med egen topptursekk som gir både trygghet og frihet til å nyte dagene i fjellet. Sopris blir garantert med på mange topper og turer i vintrene som kommer.


Pakkeliste for toppturen:


- Skredutstyr: Spade og søkestang (sender-mottaker er festet på kroppen)

- Hjelm og skibriller

- Førstehjelpsutstyr, sportsteip og gnagsårplaster

- Nødteppe eller vindsekk

- Solbriller

- Ekstra sokker, votter og et varmt mellomlag (dette pakker jeg i en vanntett pose, slik at det holder seg tørt hele turen)

- Dunjakke (til de kaldeste dagene)

- Mat, drikke og sjokolade

- Kart og kompass

- Hodelykt og ekstra batterier

- Batteripakke

- Solkrem/kuldekrem ved behov

Husk å tilpasse turen og ustyret etter erfaring og værforhold.


Sold out


Sold outKanskje du også er interessert i:


SOVE UTE OM VINTEREN

Vil du få mer ut av alt turutstyret ditt? Bruk det hele året – også om vinteren – det er like godt for sjela å komme seg ut på tur selv om kuldegradene kryper innpå.  

 


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

HEKTA PÅ HENGEKØYE

Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.

I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.


Nyhetsbrev