0

Din handlekurv er tom


Oppbevaring av turmat:
3 gjenbrukbare favoritter

Gjenbrukbart matpapir, sammenleggbare boller og oppbevaringsbokser – og selvfølgelig vannflasker som kan brukes igjen og igjen.
Vi har funnet nye favoritter som gjør det litt enklere å kutte ut engangsplasten.


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noGjenbrukbart matpapir fra Abeego

 

Matpapiret fra Abeego har blitt en fast følgesvenn på tur. Innpakningspapiret er laget av økologisk bomull og hamp, innsatt med bivoks, harpiks og jojobaolje. Dette er naturlige konserveringsmidler som holder maten frisk og fersk i tursekken.

Ved å bruke gjenbrukbare produkter som dette i stedet for plastposer og zip-lockposer sparer vi naturen for en haug av plast. Ved å bruke naturlige ingredienser i papiret vil det fungere som et slags «skall» som puster og holder maten din fersk over lengre tid. Papirets levetid er rundt 2 år, og når det ikke kan brukes lenger behandles det som naturlig avfall og «forsvinner med jorden».

 


Matpapiret er enkelt å brette rundt hva enn du måtte ønske, og stivner i kjøleskapet eller ute i kaldere vær. Etter bruk kan matpapiret enkelt skylles i varmt vann med en liten dråpe såpe, og så er det klart til bruk igjen. Pakk turmaten inn i Abeego og bruk det etterpå til å pakke inn søppel du skal ha med deg hjem igjen. Ved å bruke matpapir i stedet for bokser sparer du også en god del plass i sekken!

Abeego har et krav om at hvert produkt skal inneholde naturlige ingredienser, der hver ingrediens må være plastikkfri, naturlig, spiselig, være et naturlig konserveringsmiddel og FDA godkjent.

 

Sold out

Sold out


Sammenleggbar bolle fra Stojo

 

En ny favoritt er den sammenleggbare bollen fra Stojo. Den kan brukes til så mye – oppbevaring av ingredienser til turmaten, bolle, oppbevaring av søppel og matrester eller en matboks til utelunsjen. Bollen tåler både mikrobølgeovn og vaskemaskin, og brettes enkelt sammen for å spare plass når den ikke er i bruk. Et perfekt produkt til både tur og hverdag!

Stojo er også forkjempere for å redusere bruken av engangsprodukter, og er stadig på utkikk etter kreative måter å implementere resirkulert plastikk og silikoner i produktene. Menneskene bak Stojo lager produkter som er ment å vare hele livet, og skulle noe bli ødelagt har de alltid reservedeler laget av resirkulert silikon. Dette må heies på!

 


Sold out

Sold out


Flasker fra Nalgene

 

Flaskene fra Nalgene kan brukes til så mye mer enn bare vannflasker. Flasken på 0,5 liter har blitt fast «omelette-flaske» på tur, og den fylles med egg, tomat, løk, fetaost, salt og pepper. Du slipper å tenke på knuste egg og har et deilig og mettende måltid til turen. Egg holder seg godt i flere dager, og på en 0,5 L flaske for du plass til hele 10 egg! Helt perfekt for de lengre turene.

 

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

 

På de større 1-liters flaskene passer det ypperlig å fylle på med vaffel- eller pannekakerøre til bålkosen. Lag røra hjemme og hell på flaske. Den store åpningen gjør det enkelt å helle på, og å vaske opp. Det samme gjelder med andre type supper og gryteretter, lag det hjemme, hell på flasken og varm det opp i en kjele når du har ankommet dagens leirplass.

Flaskene er laget av tritan, en type plastikk som kan resirkuleres og er helt fri for BPA. De er vanntette, tåler en god støyt, og er laget for å være med deg på dine eventyr – livet ut. I følge Nalgene kastes det 2.5 millioner plastflasker HVER TIME i USA, og bare en liten brøkdel blir resirkulert. Å bruke en Nalgene-flaske sparer miljøet for ufattelig store mengder plast i havet og på søppeldynga. Som Nalgene sier: Refill, not landfill!Andre tips til grønnere oppbevaring av turmat

 

Skal du posjonere ut maten er ziplock-poser en fin måte å gjøre det på. Husk at ziplock-poser fint kan vaskes etter bruk og brukes flere ganger.

Ta vare på bokser og glass fra matvarer du handler på butikken. Disse kan vaskes og brukes igjen, og igjen! Glassbeholdere fra syltetøy eller annet flytende kan fint brukes til å oppbevare olje på tur.

Husk sporløs ferdsel, og ta med deg alt av papir, fruktskall, teposer og grønnsaksrester hjem. Det er ikke spesielt koselig for nestemann å se mandarinskall liggende i leiren. Selv om papir forsvinner etter en viss tid, betyr det ikke at det skjer i morgen, så ta det med hjem slik at du etterlater campen like fin som da du fant den.
Kanskje du også er interessert i:


Matvettregler for lengre turer

Det er ikke lett å planlegge mat for de lange turene med sekk på ryggen. Ikke nok med at sekken fylles opp med turutstyr og klær, nå skal du ha med deg en god del mat også.

Mange faktorer spiller inn, som vekt, energi, næringsstoffer og smak. Fokuset er ikke rettet mot å kokkelere de deiligste oppskrifter over bålet, men heller på å pakke fornuftig slik at du ikke blir gående sulten og sliten på tur.

Et sett med matvettregler er fint å ha i bakhodet som en guide og inspirasjon når du pakker mat til den neste langturen.


Jakten på den perfekte kroppstemperaturen i utesesongen

Livet på tur er best når kroppstemperaturen er helt perfekt. Du er hverken for kald eller for varm, og uansett om det regner, snør eller blåser, holder du deg varm på føttene og under jakka. 

For å holde på den perfekte kroppstemperaturen på tur, er det viktig med riktig bekledning og justering av plaggene underveis. Spesielt nå som høsten har ankommet og vinteren er rett rundt hjørnet er det viktig å kle seg riktig. Det finnes heldigvis flere gode og utprøvde triks!
Turdessert:
Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker er norsk tradisjonsmat på sitt beste. Med enkle ingredienser som fløte, eple, sukker, smør og kavring kan du lage en helt fortreffelig dessert. De myke eplene står i perfekt kontrast til den sprø kavringen, og smaker som sødme og syrlighet danner en fest i ganen.

 

Nyhetsbrev