Chillout-ambassadør Elisabeth Nord-Varhaug (24) dro til Lofoten for å gjøre mer av det som gjør henne glad.
Hun ønsket å bo tettere på naturen og bruke den aktivt i hverdagen.
Chillout-ambassadør Elisabeth Nord-Varhaug (24) dro til Lofoten for å gjøre mer av det som gjør henne glad.
Hun ønsket å bo tettere på naturen og bruke den aktivt i hverdagen.
For øyeblikket holder Elisabeth Nord-Varhaug til i Oslo der hun fullfører en bachelor i friluftsliv. Hun tilbringer mye tid utendørs, gjerne i kombinasjon med klatring, turer i marka, surfing og ski.
– Naturen er et sted hvor jeg føler meg hjemme ettersom det ikke er noen faste normer om hvordan en skal være, tenke eller føle når man er ute i det fri, forteller Elisabeth og poengterer at naturen er verdens beste lekeplass som er døgnåpen og helt gratis.
Gjennom sosiale medier deler Elisabeth idylliske bilder tatt i solnedganger, på toppen av spisse fjell, i snødekte landskap eller i en våtdrakt på et surfebrett over polarsirkelen. Det er tydelig at hun setter pris på opplevelser utendørs. Samtidig er hun opptatt av å spre mer enn bare fine bilder – hun vil vise andre at det å være ute er godt for både kropp og sjel, og fremme den gode effekten opphold i naturen har på mennesker.
– Det beste jeg vet er å bruke tid ute i naturen, og det er det flere grunner til. Naturen er et sted der jeg får muligheten til å legge bort alle forventninger og press fra samfunnet og bare få lov til å være til stede akkurat her og nå.
For å ta større del av friluftslivet bestemte Elisabeth seg for å ta 5. semester av studiet i Lofoten. Tre måneder omgitt av strender og iskalde bølger ble det neste store kapittelet i livet hennes.
– Jeg ønsket meg et halvår med mer tid til å gjøre mer av det som gjør meg glad. Jeg ville lære mer, utfordre meg selv og reflektere rundt ting som jeg dessverre ikke har mulighet til i en travel hverdag i en storby som Oslo. Plutselig virket Lofoten som det perfekte alternativet og en gylden mulighet til å tilbringe mer tid i naturen. Jeg og en venninne bestemte oss for å gå for det og håpe at ting ville legge seg til rette etter hvert.
Et liv på den værutsatte øygruppa er ikke for alle, men for den friluftsinteresserte kan Lofoten være en eneste stor lekeplass full av spennende muligheter.
– Lofoten-livet var helt fantastisk. Hverdagen bestod av fjellturer, surfing og skiturer. Likevel var det en hverdag som bestod av både oppturer og nedturer slik som livet er. Under oppholdet i Lofoten hadde jeg lyst til å lære meg noe nytt og begynte med surfing. Det å lære seg å surfe over polarsirkelen på senhøsten og tidlig på vinteren er virkelig å anbefale dersom du liker å utfordre deg selv. Selv om jeg ikke ble en mester i surfing i løpet av tiden jeg hadde i Lofoten hadde jeg likevel noen av de beste naturopplevelsene mine på surfebrettet.
Elisabeth vet hvor deilig det er å være ute i naturen og ønsker å spre turgleden. På surfebrettet i iskaldt vann opplevde hun en unik følelse av ro og tilstedeværelse, en følelse hun også ønsker at andre skal få oppleve.
– Det er noe helt spesielt ved å sitte på surfebrettet i sjøen og nyte synet av snødekte fjell som farges rosa av solnedgangen. Da betyr det ikke så mye om jeg ikke klarte en eneste bølge den dagen, for målet var å bare være til stede i øyeblikket. Jeg håper vi alle, inkludert meg selv, kan bli litt flinkere til å flytte fokuset fra at vi skal mestre den aktuelle aktiviteten til at vi heller skal mestre å være til stede og nyte de øyeblikkene vi får servert.
«Jeg håper vi alle, inkludert meg selv, kan bli litt flinkere til å flytte fokuset fra at vi skal mestre den aktuelle aktiviteten til at vi heller skal mestre å være til stede og nyte de øyeblikkene vi får servert.»
– Et av høydepunktene var å gå Lofoten på langs. Lofoten er et svært populært reisemål og har flere kjente fjelltopper og attraksjoner. Da jeg gikk Lofoten på langs fikk jeg muligheten til å se og oppleve flere ukjente og utrolig vakre perler jeg aldri hadde besøkt dersom jeg ikke hadde vandret gjennom hele øygruppen. Når du er ute i naturen over lang tid får du også en helt spesiell tilstedeværelse og du føler deg mer «i ett med naturen». Selv om en slik langtur er veldig fin, var også hverdagsøyeblikkene som en fisketur på morgenen eller en nærtur med bål under nordlyset minst like fine og betydningsfulle høydepunkt.
På sosiale medier er det lett å havne i et mylder av perfekte bilder tatt på høye fjelltopper, store prestasjoner og fargerike turklær. Elisabeth mener det er viktig å fokusere på hverdagsmagien. Nærturer og gode venner rundt et bål eller en solo-tur med hengekøye i marka. Det at du ikke trenger å ha det dyreste og nyeste utstyret for å dra på tur.
– Det viktigste er at mennesker finner sin egen måte å drive med friluftsliv på, og det kan se veldig ulikt ut fra person til person. Det finnes ingen fasit.
– Mitt første tips er å prøve å få til hverdagsfriluftslivet. Begynn med en tur i skogen eller i fjellet. Ta med kaffe på termos eller lag middagen din ute etter jobb. Etter hvert som du bruker mer tid ute vil du få mer kunnskap og føle deg trygg nok til å driste deg ut på de større turene som krever mer kunnskap og erfaring. Når det gjelder å utfordre seg selv mer tror jeg at det kan være en god ide å ikke tenke at du skal mestre ting med en gang, men huske å ha tålmodighet. Ellers er det utrolig mye god læring gjennom prøving og feiling.
I fremtiden drømmer Elisabeth om å kunne hjelpe og være til stede for andre som også vil ta del av friluftslivet på en eller annen måte.
– Jeg drømmer om å kunne hjelpe og være til stede for andre mennesker, ved å legge til rette for positive og lærerike opplevelser i naturen. Det hadde vært helt fantastisk om flere mennesker kunne få kjenne på at naturen kan føles som et hjem uavhengig av bakgrunn eller kunnskap. Jeg drømmer også om en fremtid hvor vi tar mer vare på det vi har rundt oss, hvor mennesker lever mer i harmoni med naturen.
Å finne det riktige teltet – til å dra oftere på tur og sove mer ute. Jeg gledet meg til en sommer ute i det fri, med sekk på ryggen og et langstrakt landskap foran meg. Turene ville jeg gjennomføre med telt, helst et lett og lite telt som ikke tar for mye plass i sekken.
Med sitt unike uttrykk og utseende er dette teltet lett å legge merke til. De oppblåsbare kanalene står stødig i landskapet og fargene glir naturlig inn med omgivelsene. De fleste av oss er nye til konseptet med oppblåsbare telt; står det støtt? Er det lett å sette opp? Kan det brukes hele året?
Er du nysgjerrig på svarene, eller har vurdert å skaffe deg et oppblåsbart telt fra Heimplanet, bør du absolutt lese videre.