0

Din handlekurv er tom


Matvettregler for lengre turer

Det er ikke lett å planlegge mat for de lange turene med sekk på ryggen.

Ikke nok med at sekken fylles opp med turutstyr og klær, nå skal du ha med deg en god del mat også. Mange faktorer spiller inn, som vekt, energi, næringsstoffer og smak. Fokuset er ikke rettet mot å kokkelere de deiligste oppskrifter over bålet, men heller på å pakke fornuftig slik at du ikke blir gående sulten og sliten på tur.

Et sett med matvettregler er fint å ha i bakhodet som en guide og inspirasjon når du pakker mat til den neste langturen.


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no



Du skal ut på tur, og denne gangen planlegger du en lengre tur over flere dager. Kanskje skal du krysse Hardangervidda, gå Norge på tvers eller bare loffe rundt i fjellheimen. Du har funnet en rute og skaffet riktig utstyr. Du skal kanskje være borte i et par uker, og du gleder deg til å kjenne på eventyrfølelsen. Nå gjenstår det bare én ting; hva skal du spise på turen?



MATVETTREGEL NR 1
Spis nok - få i deg nok energi

 

Hvor mye vi skal spise på tur er svært individuelt og avhenger av hva slags type tur du skal på. Aktivitetsnivå, terreng og vekt på ryggen er med på å avgjøre energiforbrenningen.

Med tung sekk forbrenner en voksen person rundt 5000 kalorier på et døgn. Det betyr også at en langtur ikke er tiden for å holde igjen på kaloriene. Her gjelder det at du får i deg masser av mat, slik at energinivåene opprettholdes og turen blir en fin opplevelse.

Er det kaldt ute brenner du flere kalorier fordi kroppen bruker ekstra energi på å holde deg varm. På vinterturer er det derfor ekstra viktig med masse, næringsrik mat. Er turen du skal på krevende over flere uker kan det være lurt å regne ut kaloribehovet ditt for å sørge for at du får i deg tilstrekkelig med energi.

Og husk - du kommer til å bli mer og mer sulten for hver dag som går.


MATVETTREGEL NR 2
Spis variert og inkluder alle næringsstoffene

 

En frokost rik på karbohydrater vil kickstarte kroppen og gi deg energi nok til å gå kilometerne. En stor bolle havregryn eller noen skiver grovt brød frigjør energien jevnt utover dagen og hindrer det store blodsukkerfallet. Til lunsj er det viktig å fylle på med karbohydrater, men også fettrike matvarer, som nøtter og smør. Fett inneholder dobbelt så mye energi som karbohydrater og livsviktige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Fett er viktig for både metthetsfølelse og jevn energi gjennom hele dagen.

Til middag er det på tide å fylle opp proteinlagrene slik at musklene kan bygge seg opp igjen gjennom natten. Kjøtt, fisk, kikerter og linser er gode proteinkilder. Ikke nøl med å steke middagen i en stor skje smør eller olje, og spis gjerne en neve nøtter før du legger deg. Da er du klar for en god natt søvn og morgendagen.


MATVETTREGEL NR 3
Husk å planlegge maten etter den type tur

 

Matens holdbarhet avhenger av vær og temperatur. Skal du på sommertur i varmen eller vintertur i minusgrader? På sommeren er det vanskeligere å holde maten frisk i sekken. Sjokoladen smelter og alt får kortere holdbarhetstid. På vinteren fryser alt som er flytende, så smøreost på tube er kanskje ikke det beste alternativet. Fersk frukt og grønnsaker er godt, men holder seg dessverre ikke så bra i ryggsekken over lengre tid. Vil du tilsette ekstra smak på maten kan ingefær og hvitløk holde seg godt i sekken i mange dager.

I varmen er det viktig at du spiser salt mat, særlig om du er i høy aktivitet og svetter mye. På vinteren er det en fordel å spise varm mat, gjerne supper, som både metter og varmer kroppen innenfra.

Tenk også over hva som er fokuset på turen. Er det viktig at matlagingen skal være lett og ta kort tid, slik at du kan fokusere på å bevege deg over lange avstander? Eller har du rom til å bruke tid på litt kokkelering gjennom dagen? Det er også svært nyttig å skaffe en oversikt over turisthytter og andre hytter i det området du skal - kan du supplere med proviant fra hyttene, eller må du bære alt du trenger selv gjennom hele turen?

 


MATVETTREGEL NR 4
Få i deg nok væske

 

Det er lett å glemme å drikke nok vann på tur, spesielt om været er kjølig og du ikke merker at du svetter. Når kroppen er i konstant bevegelse med tung sekk på ryggen trenger den noen gode liter med væske for å fungere optimalt. Minn både deg selv og turkameraten din på å ta drikkepauser, og ha alltid vannflasker med vann i sekken.

For å gjøre vannet litt mer spennende kan du pakke med noen poser istepulver, eller koke opp te du kan ha på termos gjennom dagen.

 

MATVETTREGEL NR 5
Aldri spar på kosen og det lille ekstra

 

Har du ikke med nok snacks og søtsaker kan dagene fort bli ekstra tunge og føre til «ut på tur, ALLTID sur». En sjokoladebit eller to gjør både sinnet og motbakkene lettere. En neve nøttemiks kan redde deg fra det fryktede blodtrykksfallet, og en kopp varm kakao som kveldskos – finnes det egentlig noe bedre?

Det er også viktig at du ikke blir matlei. Det er ikke mye som skal til for å løfte måltidet - ofte er det kun en liten beholder med krydder eller en buljongterning som gjør matopplevelsen betydelig bedre.



MATVETTREGEL NR 6
Velg lette matvarer som inneholder mye energi

 

Den største utfordringen med å planlegge mat til lengre turer er å holde vekten lav, men energinivået høyt. Det gjelder å finne matvarer som er lette, men som inneholder nok kalorier til at kroppen fungerer optimalt.

 

Her er en liste over typiske matvarer som er fine å ha med på langturen:

    • Pulverdrikke (brustablett, iste, kaffe, toddy, kakao og te)
    • Snabbkokt risengrynsgrøt m/tørrmelk, sukker og kanel
    • Ferdigblandet tørr-mix (pannekaker, vafler osv.)
    • Suppeposer fra Toro, f.eks ertesuppe
    • Tørket kjøtt, som spekepølse
    • Havregryn m/tørrmelk og frøblanding (linfrø, solsikkefrø osv.)
    • Tørket frukt
    • Nøttemiks
    • Sjokolade
    • Frysetørret mat (f.eks Real Turmat)
    • Potetgull (stikk hull på posen slik at du bærer med deg minst mulig luft)
    • Bacon
    • Egg på flaske
    • Nudler
    • Potetmos
    • Makrell i tomat på tube
    • Kremost på tube
    • Grovt brød eller polarbrød


Forslag til måltid til lengre turer

 

Til lengre turer er det vanlig å planlegge tre måltider, pluss snacks. Jo lengre turen er, jo mer sulten blir du for hver dag som går. Husk å ha dette i bakhodet!


Forslag 1:

Frokost: Havregrøt med røde linser, sukker og kanel

Lunsj: Potetmos med spekemat, nøtter og sjokolade

Middag: Real turmat

Dessert: Te og sjokolade


Forslag 2:

Frokost: Havregrøt, nøtter, sukker og kanel

Lunsj: Omelette på flaske med polarbrød og stekt bacon

Middag: Ertesuppe med røde linser og stekt bacon

Dessert: Kakao og nøtter

 



Forslag til måltid til lengre turer

 

På lange turer kan sekken fort bli tung, og derfor bør du også prioritere lett matlagingsutstyr. Legg vaffel- og toastjern hjemme, og ta kun med det absolutt nødvendige. Et lett og kompakt kokesystem som Jetboil eller Primus Lite+ er passende for de lengre turene der du kun trenger å koke opp vann til havregrøt, potetmos og frysetørket turmat. Stekepanne og større kjeler bør være laget i aluminium.

 

Forslag til utstyr:

MSR TrailLite Pot 1,3 L

Primus LiTech Trek 1L Turkjele og ministekepanne

Jetboil Zip

Primus Lite+

MSR Pocket Rocket

Sea to Summit AlphaLight Skje med langt håndtak



Kanskje du også er interessert i:


Lykter til de mørkeste turmånedene

Ikke la mørket stoppe deg fra å dra på tur.

Det er helt naturlig å være litt usikker på utenetter i høst -og vintermørket, men usikkerhet og mørkeredsel kan snus om til å bli en unik stund under stjernene med hjelp av gode lyskilder som skaper hygge. Noen ganger skal det ikke mer til enn et varmende bål eller en koselig lykt kombinert med en god historie for å glemme mørket rundt deg.


Jakten på den perfekte kroppstemperaturen i utesesongen

Livet på tur er best når kroppstemperaturen er helt perfekt. Du er hverken for kald eller for varm, og uansett om det regner, snør eller blåser, holder du deg varm på føttene og under jakka. 

For å holde på den perfekte kroppstemperaturen på tur, er det viktig med riktig bekledning og justering av plaggene underveis. Spesielt nå som høsten har ankommet og vinteren er rett rundt hjørnet er det viktig å kle seg riktig. Det finnes heldigvis flere gode og utprøvde triks!




Turdessert:
Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker er norsk tradisjonsmat på sitt beste. Med enkle ingredienser som fløte, eple, sukker, smør og kavring kan du lage en helt fortreffelig dessert. De myke eplene står i perfekt kontrast til den sprø kavringen, og smaker som sødme og syrlighet danner en fest i ganen.

 

Nyhetsbrev