0

Din handlekurv er tom


Digge matretter i skogen


Tekst og foto: Vilde Vollevik


Jeg brenner for god mat, og elsker å lage digge matretter, både hjemme og på tur. Når jeg lager mat på tur pleier jeg aldri å begrense meg, for man kan lage så utrolig mye godt på en gassbrenner, stormkjøkken eller på et bål. Det er bare fantasien som setter grenser, og hvor tungt du orker å bære.På lengre turer over flere dager lager jeg ikke altfor avansert mat.

Det blir som regel pasta, omelett, potetmos, supper og curry med linser og grønnsaker, brødmat eller havregryn. Mat kan være tungt, så da liker jeg å gjøre det beste ut av mat som ikke veier for mye.

På kortere turer som overnattinger i Oslomarka har jeg kapasitet til å ta med meg mer, og da kan jeg virkelig koke opp gode måltider. Har jeg mulighet til å sette av litt tid til å preppe maten før avreise blir det enda lettere å lage gode retter ute.


Matlagingsutstyr

På sist tur tok jeg med turkjøkkensettet X-set fra Sea to Summit, som inneholder gryte, stekepanne og kjele.

Jeg lagde maten i X-pot, på gassbrenneren WindPro 2 fra MSR. Denne brenneren fungerer godt når man skal varme opp større overflater, som stekepanner eller store gryter.

Vi brukte MSR IsoPro gass som fungerer supert under kaldere forhold - det kommer godt med nå på vinteren.

Jeg hadde også med en lang skje, Alpha Light fra Sea to Summit som jeg brukte til å røre om i gryten og å spise med. Maten ble servert i middagskit fra Light My Fire.

Foto: Visit Laagen / Jan Ove Kjøndal  


Min favorittrett å lage på tur

Min favorittrett å lage på tur er en smaksrik, varmende og mettende thai curry. Retten er vegetarisk og supergod, og er heller ikke alt for vanskelig å lage.

Hjemme på kjøkkenbenken forbereder jeg maten så det blir lettere å lage middagen ute. Jeg kutter opp ønskede grønnsaker og legger det i en egen liten pose.

Deretter lager jeg basen til suppen - en god miks av asiatiske smaker som er nøkkelen til en god curry. Jeg legger også kikerter i en egen pose, og tar med en boks kokosmelk. Jeg velger alltid den kokosmelken som kommer i kartong, helst den uten tilsetningsstoffer, og for all del ikke velg lettversjonen.

Når alt er preppet og klart legger jeg det i en vanntett pakkepose fra Osprey. Da er maten samlet på en plass og hvis noe skulle lekke så renner det ikke ut i sekken.

 

Vildes favorittrett på tur: Thai Red Curry


Oppskrift på Vildes beste Thai Red Curry
(passer til 2 sultne jenter)

Valgfri grønnsaker - kutt opp det du har liggende hjemme.

Jeg valgte:

 • 1/2 paprika
 • 3 champignon
 • 1/2 brokkoli
 • 1/2 rødløk
 • 1/2 søtpotet
 • 2 hvitløk
 • 1/2 tommel ingefær
 • En bunt koriander
 • En halv pose med asiatisk wok mix jeg fant i salgshyllen på Kiwi.

Curry-base
Disse ingrediensene utgjør en styrke som passer for de fleste norske ganer.

 • 2 ss soyasaus (typ Kikkoman)
 • 1 ss sesamolje
 • 2 ss østerssaus (kan erstattes med mushroom sauce (vegansk) eller fiskesaus)
 • 2 ss sweet chili (kan erstattes med 1 skje sukker)
 • 1 ss red curry paste (jeg kjøper min på asiatiske butikker, av merket Aroy-D)
 • 1 ss sitron- eller limejuice
 • Eventuelt ekstra rød chili eller Sriracha.
 • 2 ss peanøttsmør (kan sløyfes, men gir en deilig og kremet smak!)

 

 • Ønsket «proteinkilde»: Vi valgte kikerter, men du kan bruke bønner, linser, kjøtt osv.
 • 1 boks kokosmelk
 • Olje til steking
 • Vann, ca. 2-3 dl.

 

Serveres med: Curryen spiste vi med naan-brød, men er også god med ris eller nudler.


Fremgangsmåte:

 

 1. Stek oppkuttet hvitløk og ingefær i olje i en gryte til det blir gyllent.
 2. Tilsett oppkuttede grønnsaker og kikerter.

 3. Hell oppi curry-basen og bland alt sammen slik at basen blir godt fordelt. La det steke i pannen i 2-3 min mens du rører om så det ikke brenner seg.

 4. Tilsett kokosmelk og rør rundt.

 5. Tilsett vann og la alt koke til alle grønnsakene er myke.


5 andre tips til mat på tur

 1. Omelett
  Ha rått egg på flaske med litt grønnsaker, salt og pepper før du drar på tur. Rist flasken godt og hell røren i en stekepanne. Slik får du lagd en god omelett, uten å være redd for å knuse eggene i sekken. Egg på flaske med en liten skvett vann varer i flere dager, og er derfor supert å ha med på lengre turer!

 2. Lompepizza
  Lag lompepizza av tortilla med litt tomatpure, ost og ønsket topping. Lompen kan stekes på en stein ved et bål, eller på stekepanne over gassbrenner.

 3. Linser
  Tørre linser holder seg godt, og kokes opp raskt. Jeg tar alltid med en pose linser på tur og tilsetter det i havregryn og supper. Det gjør hver matrett mettende og gir litt ekstra proteiner i kosten.

 4. Bananpannekaker av havregryn, egg, banan og litt kanel er utrolig godt å lage til frokost. Bland sammen ingrediensene hjemme og hell over på en flaske før du drar ut på tur. Stek i en panne på morgenen og spis med peanøttsmør og syltetøy. Bedre turfrokost får du ikke!

 5. Ingefær er godt for immunforsvaret og magen, og varmer kroppen fra innsiden. Jeg bruker det i mat, og drikker en kropp varmt vann med oppkuttet ingefær før jeg skal legge meg. Jeg tar alltid med dette på tur i kaldt vær!

Kanskje du også er interessert i:


5 UNIKE OVERNATTINGSSTEDER

Vi har plukket frem noen tips til annerledes overnattingssteder som hardet lille ekstra – her er noen av våre favoritter i elegant glassboks-form.


UTENDØRSKJØKKEN

Vi har laget en enkel oversikt over hvilket kjøkken-på-tur-utstyr som passer deg best.
 

HEKTA PÅ HENGEKØYE

Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.

I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.


Nyhetsbrev