Tekst og foto: Vilde Vollevik
Tekst og foto: Vilde Vollevik
Jeg brenner for god mat, og elsker å lage digge matretter, både hjemme og på tur. Når jeg lager mat på tur pleier jeg aldri å begrense meg, for man kan lage så utrolig mye godt på en gassbrenner, stormkjøkken eller på et bål. Det er bare fantasien som setter grenser, og hvor tungt du orker å bære.
På lengre turer over flere dager lager jeg ikke altfor avansert mat.
Det blir som regel pasta, omelett, potetmos, supper og curry med linser og grønnsaker, brødmat eller havregryn. Mat kan være tungt, så da liker jeg å gjøre det beste ut av mat som ikke veier for mye.
På kortere turer som overnattinger i Oslomarka har jeg kapasitet til å ta med meg mer, og da kan jeg virkelig koke opp gode måltider. Har jeg mulighet til å sette av litt tid til å preppe maten før avreise blir det enda lettere å lage gode retter ute.
På sist tur tok jeg med turkjøkkensettet X-set fra Sea to Summit, som inneholder gryte, stekepanne og kjele.
Jeg lagde maten i X-pot, på gassbrenneren WindPro 2 fra MSR. Denne brenneren fungerer godt når man skal varme opp større overflater, som stekepanner eller store gryter.
Vi brukte MSR IsoPro gass som fungerer supert under kaldere forhold - det kommer godt med nå på vinteren.
Jeg hadde også med en lang skje, Alpha Light fra Sea to Summit som jeg brukte til å røre om i gryten og å spise med. Maten ble servert i middagskit fra Light My Fire.
Foto: Visit Laagen / Jan Ove Kjøndal
Min favorittrett å lage på tur er en smaksrik, varmende og mettende thai curry. Retten er vegetarisk og supergod, og er heller ikke alt for vanskelig å lage.
Hjemme på kjøkkenbenken forbereder jeg maten så det blir lettere å lage middagen ute. Jeg kutter opp ønskede grønnsaker og legger det i en egen liten pose.
Deretter lager jeg basen til suppen - en god miks av asiatiske smaker som er nøkkelen til en god curry. Jeg legger også kikerter i en egen pose, og tar med en boks kokosmelk. Jeg velger alltid den kokosmelken som kommer i kartong, helst den uten tilsetningsstoffer, og for all del ikke velg lettversjonen.
Når alt er preppet og klart legger jeg det i en vanntett pakkepose fra Osprey. Da er maten samlet på en plass og hvis noe skulle lekke så renner det ikke ut i sekken.
Vildes favorittrett på tur: Thai Red Curry
Valgfri grønnsaker - kutt opp det du har liggende hjemme.
Jeg valgte:
Curry-base
Disse ingrediensene utgjør en styrke som passer for de fleste norske ganer.
Serveres med: Curryen spiste vi med naan-brød, men er også god med ris eller nudler.
Fremgangsmåte:
Vi har plukket frem noen tips til annerledes overnattingssteder som hardet lille ekstra – her er noen av våre favoritter i elegant glassboks-form.
Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.
I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.