0

Din handlekurv er tom


LYS I MØRKET:
Lykter til de
mørkeste turmånedene

Ikke la mørket stoppe deg fra å dra på tur.

De aller mørkeste månedene venter oss. En tid hvor det frister mest å bli hjemme, og det er litt vanskeligere å komme seg ut på tur. De fleste av oss kjenner litt på mørkeredsel, og dørstokken blir høyere i takt med mørkere netter og kaldere temperaturer. 

Det er helt naturlig å være litt usikker på utenetter i høst -og vintermørket, men usikkerhet og mørkeredsel kan snus om til å bli en unik stund under stjernene med hjelp av gode lyskilder som skaper hygge. Noen ganger skal det ikke mer til enn et varmende bål eller en koselig lykt kombinert med en god historie for å glemme mørket rundt deg.

 


Tekst og foto: Julia Gundersen og Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.noTurer i høstmørket hadde virkelig ikke vært det samme uten gode lykter som lyser opp campen. Lykter er også en sikkerhet og en nødvendighet for å finne frem utsyr og lyse opp stier. Vi anbefaler alltid å ha med flere lyskilder på tur; både for hyggen, men også for sikkerhetens skyld om en av lyktene skulle gå tom for batteri.

 Husk at lykter med sterk lysstyrke har litt kortere levetid, så tenk deg godt om hvor mye lys du faktisk trenger. Er det kveldsturer i skiløypa eller løpeturer i høstmørket trenger du mer lys og ikke nødvendigvis like lang lystid. Skal du ha en flere timers lang anmarsj til leiren trenger du ikke like mye lys, men godt med tid. Lyktene du bruker i leiren er for det meste til stillesittende kos, og bør vare lenge, men trenger ikke å gi det sterkeste lyset. Både hodelykter og andre lys har gjerne informasjon om dette på baksiden av pakningen, noe som er verdt å lese seg opp på. 

 

Det viktigste er at du velger en camplykt eller to du vet du kommer til å ta med deg på tur og ha mye glede av. Husk å lade opp lyktene mellom hver tur, eller sjekke at batteriene fortsatt fungerer. Anbefalingen er å ha med ekstra lykter og ekstra batterier når du skal på tur i mørket. En hodelykt er uten tvil det viktigste lyset du tar med deg. Den trenger du både til anmarsjen og til å pakke ut hengekøya når du kommer frem. Det blir tidlig mørkt på høsten, og det ikke så uvanlig at mørket allerede har begynt å komme i det du når frem til campen. Velg en allsidig hodelykt som har ulike lysstyrker i tillegg til rød lys. Rødt lys blender ikke turkompisen og du mister ikke nattesynet. Når du beveger deg trenger du mer lys enn når du sitter stille. Trenger du en lykt du både kan gå tur med og bruke i leiren bør du med fordel velge en hodelykt som har en styrke på rundt 300 lumen på sitt lyseste. Petzl sin hodelykt Tikka, er et eksempel på en allsidig turlykt til turer i lavlandet. Den har tre lysstyrker med 300 lumen på det sterkeste i tillegg til rødt lys. Tikka bruker enten tre AAA batterier eller et oppladbart batteri som kan kjøpes ved siden av. Godt plassert i leiren gjelder det å skape hygge, og glemme det overveldende mørket rundt dere. Da er det på tide å ta frem lykter og lys som skaper hygge og kos, enten inne i teltet eller på utsiden med nattehimmelen over dere og kakaoen godt plasser mellom hendene. 

To lykter som har blitt våre nye turfavoritter er den sammenleggbare lykta Crush Light fra Goal Zero og den oppladbare ReMoji fra Black Diamond. To teltlykter med flere funksjoner og lysstyrker. Vi har blitt helt hekta på lykter som kan lades opp! Vel hjemme fra tur er det bare å plugge de inn i veggen så har du lys til neste tur, uten å måtte tenke på å kjøpe batterier. Crushlight kan lades opp med et lite solcellepanel i tillegg til å kunne lades opp med USB. Den har tre lysstyrker og en flimrefunksjon som minner om et levende lys – en funksjon som har blitt mye brukt. CrushLight har et varmt og koselig lys, maks lysstyrke på 60 lumen, som holder fint til å bruke inne i teltet, eller til å lese på "senga". Den har også fargelys, i alle regnbuens farger. ReMoji har en lysstyrke på 100 lumen, og kan dimmes. Den tar veldig lite plass til å være en så god lykt, og har en form som gjør at den lyser "rundt"seg i stedet for bare rett ned. Perfekt til å henge opp inne i teltet eller over hengekøya. Vi ville ikke vært foruten den oppladbare funksjonen, og krokene i toppen av lykta som gjør at den kan festets nesten hvor som helst. Hvis du har litt mer plass i sekken, eller skal bruke lykta på en hytte er SunBell å anbefale. Denne lykta kan lades opp med vegglader eller via det tilhørende solcellepanelet. I tillegg fungerer SunBell også som en mobillader, noe som kan komme godt med på tur! Det unike med denne lykta er at selve LED-lyset har en bøyelig "hals" som enten kan lyse ned som en lanterne, eller tas ut og brukes som et mer presist leselys. Dette er en allsidig lykt som dekker de fleste behov, enten du er på hytta uten strøm eller på telttur. Bål er også en fin kilde til både lys og varme, og er en veldig koselig måte å holde mørkeredselen borte på. Gleden av et bål er stor i de mørke månedene, gjerne i selskap med gode turkompiser. Bålet erstatter imidlertid ikke en lykt eller hodelykt - det skal alltid med i sekken uansett. Skal du tenne bål er det viktig at du tar med deg det du kan av brensel hjemmefra og bruker anviste bålplasser, for å ikke gjøre unødvendig skade på naturen. Tenk sporløs ferdsel! 
Kanskje du også er interessert i:TURUTSTYR: NYE FAVORITTER

 

Etter syv netter i skogen har vi funnet flere nye turfavoritter.
De nye favorittene har vært uunngåelige gjennom hele uteuka, og kommer garantert til å bli med oss på flere turer fremover. 


HISTORIEN OM CHILLOUT

 

Fredrik Mørch-Johnsen og Jarle Moberg møtte hverandre på NHH i Bergen og endte opp med å skrive masteroppgave sammen – som ble forretningsidéen til Chillout.

15 år senere jobber de fortsatt med «verdens beste idé».

 12 ENKLE FJELLTURER I LOFOTEN

 

Fjellene i Lofoten er spisse og dramatiske der de stikker rett opp av havet. Når du kommer nærmere oppdager du at de ikke er umulige å komme seg opp på. Det finnes et mylder av turer som er lett tilgjengelige på under 500 meters høyde.

Her er 12 fjellturer i Lofoten som er perfekte for nybegynneren og de som vil ha en enklere start på øyrikets fjelleventyr.

 


Nyhetsbrev