0

Din handlekurv er tom


LESETIPS:
Bøker for den eventyrlystne


Tekst og foto: Julia N. Gundersen og Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no 

Høst i luften – og på tid for å krype opp i sofaen med en god bok.


Det siste året har vi tilbrakt mye tid hjemme, og for oss innebærer det også en del dagdrømming til reiser og eventyr som det ikke er mulig å gjennomføre akkurat nå. 

Kanskje en av disse bøkene inspirerer deg til å gå utenfor komfortsonen og teste noe nytt i ditt eget nærmiljø.

God lesing!Mitt liv
Lars Monsen og Kjetil Østli

Vår kjære Lars Monsen er vel umulig å ikke like. Det norske folket har fulgt han på hans eventyr i flere år, gjennom dokumentarer og bøker. 

 

I denne boken får du lese om Lars Monsen sin oppvekst og liv, og ikke minst om hans eventyr i villmarken, både i Skandinavia og Canada. Ikke bare er det spennende å lese om alt det han har gjort og alle utfordringer han har møtt på, man får mer forståelse for hvorfor han driver med det han gjør etter å ha lest om oppveksten hans og årene før han ble kjent som Norges villmarking. 

 

Boken inspirerte meg til å våge å dra på turer alene og å bruke naturen når jeg trenger avbrekk fra hverdagen. Alone on the wall
Alex Honnold og David Roberts

Det er noe med de menneskene som finner én hobby de liker og bruker all sin tid på det. Den dedikasjonen har jeg alltid beundret og latt meg inspirere av.

 

Alex Honnold er en av verdens beste når det kommer til friklatring. Han er mest kjent for å klatre opp enorme fjellvegger uten noe form for tau eller sikring. Som ung likte han å være alene, og ble derfor dratt mot klatring fordi det var den ene individuelle aktiviteten han mestret.

Mange kjenner han fra den spektakulære filmen Free Solo hvor han klatrer opp fjellveggen El Capitan i Yosemite uten sikring, tau eller andre former for beskyttelse.

 

I boken får vi lese om ekspedisjoner i Antarktis, alpinklatring i Patagonia og soloklatring i USA. Mest av alt liker jeg væremåten hans, den enkle minimalistiske tilnærmingen hans til livet og at han er brutalt ærlig. Han har bodd i en van i over ti år og lever på under 1000 dollar hver måned. Han donerer 1/3 av inntekten sin til organisasjoner som jobber med å etablere solcellepaneler over hele verden. Han spiser ikke kjøtt og bruker aldri penger på unødvendige ting. Samtidig er han verdenskjent og har 1,2 millioner følgere på Instagram. 

 

Uten å si for mye - dette er helt klart en av mine favorittbøker!


Å gå + Stillhet i støyens tid
Erling Kagge

Å gå leste jeg når jeg gikk fra Ustaoset til Finse over deler av Hardangervidda i høst.

Boken tar for seg flere av Kagges eventyr, og på den måten får han frem hvor mye han setter pris på det å gå, å gå langt, å gå alene og å gå for å rense hodet og klarne tankene.

En fin og lettlest bok som fikk meg til å ville dra ut på flere lange turer alene.

 

Stillhet i støyens tid handler om Erling Kagge sine lengre eventyr og ekspedisjoner, og hvor mye han setter pris på stillhet. Han forklarer også at stillhet er noe du kan finne overalt, så lenge du vet hva du skal lytte til.

Jeg plukket opp denne boken før en reise rundt i Europa, og elsket at den var lettlest og enkel, men likevel inspirerende. Da jeg var alene i London og følte meg ensom var denne boken en fin redning fra storbystøyen.

Det er utrolig tøft å lese om alt Erling Kagge har gjort, inkludert å gå på ski over Antarktis uten å snakke med noen andre enn seg selv. 
Havboka eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt gjennom fire årstider
Morten Strøksnes

 

En annerledes, men vakker bok om lokale myter, kortreiste eventyr og kjærligheten til havet. Handlingen foregår på den lille øya Skrova i Lofoten, men reiser mye lengre enn det, gjennom å utforske både myter og fakta om det blå elementet som opptar mer enn 70% av jordoverflaten. 

 

Jeg leste selv denne boka da jeg gikk turer langs Helgelandskysten noen somre tilbake, og fant den både inspirerende og morsom. Anbefales for den eventyrlystne og havglade!


Flights
Olga Tokarczuk

 

Dette er en bok jeg stadig vender tilbake til. Det er en av mine favorittbøker på reise, og det er også en av mine favorittbøker i perioder jeg ikke kan reise. 

 

Hele boken består av små historier, hvor noen veves sammen, andre ikke. Til felles har de alle refleksjoner rundt reise og bevegelse på en eller annen måte. Boken utforsker rastløshet, behovet for å vandre, og flytte på seg, både i tid og rom. Det er en svært original og rørende bok, som treffer på mange plan, og kan derfor anbefales til de aller fleste som har kjent på behovet for å flytte på seg. Kanskje du også er interessert i:


DRØMMEREISER 2021

Reise. Et ord som vekker så mange følelser. Det er klart vi savner det – vi lengter til å kunne oppleve verden igjen.

Her har vi samlet våre drømmereisemål. Chillout-gjengen forteller om hvilke reisemål de drømmer seg tilbake til – eller hvor det uoppdagede eventyret venter.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

10 TIPS
TIL UTESOMMERENNorgesferie.
Som vi gleder oss til lune utenetter, midnattsol, utsikten når du trekker opp glidelåsen på teltduken og våkner til en ny dag
på fjellet,
i skogen,
på et svaberg,
i hagen
eller på markas fineste høydedrag.

Her er våre tips til deg som skal tilbringe sommernettene ute.Nyhetsbrev