0

Din handlekurv er tom


5 langturer å gå i sommer

Drømmer du om å være ute i naturen over lengre tid? Kanskje har du lenge hatt lyst til å utfordre deg selv med sekk på ryggen og kart i lomma? Å være på tur over flere dager er en magisk opplevelse som både dytter deg utenfor komfortsonen og gir deg minner for livet. Vi har samlet fem lengre turer du kan begi deg ut på i sommer ­– god langtur!


 

Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no

 HARDANGERVIDDA PÅ LANGS
Finse til Haukeliseter
10 dager

 

En turklassiker på et av Norges mest populære turområder. Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå, med et åpent viddelandskap som strekker seg fra Hardanger i vest til Rjukan i øst. Ruten fra Finse til Haukeliseter tar deg tvers gjennom Hardangervidda og tar rundt 10 dager å gjennomføre. Det finnes mange DNT-hytter på veien hvor du kan fylle opp sekken med mat eller ta en natt innendørs.

Denne ruten har et variert landskap og turen er middels krevende. Den starter på Finse hvor du går med Hardangerjøkulen ved din side, gjennom steinete, men spektakulært terreng. De neste dagene vil du vandre gjennom det typiske viddelandskapet Hardangervidda er kjent for, før det blir mer kupert mot sørover mot Haukeliseter.

Les mer om turen her

Foto: Marius Dalseg

Foto: Eivind Haugstad


OMVEIEN
Lillehammer til Sognefjorden over Langsua og Jotunheimen Nasjonalpark
15 dager

 

DNT lanserte nylig en langtur på 15 dager som starter ved Lillehammer og fører deg gjennom Langsua og Jotunheimen nasjonalpark, før du ender opp ved vakre Sognefjorden. Turen er 222 km lang og på veien passerer du blant annet Galdhøpiggen, Glittertind og Besseggen.

Etappene er lagt opp til at du kan sove og spise på DNT-hytte hver natt, men denne turen er også fantastisk å gjennomføre med telt. Turen er gradert som krevende på grunn av lengde og kupert terreng, men er likevel overkommelig for turvante. På slutten av turen vil du ankomme Utladalen og Vettisfossen som har Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall, før du ender opp i Øvre Årdal ved Sognefjorden.

Les mer om turen her


Foto: Marius Dalseg Sætre

Foto: Åshild Eikemo Lundh

OMVEIEN Utsikt fra Galdhøpiggen - en spektakulær Omvei. Foto- Sylfest Horten.jpg


NORGE PÅ TVERS
Ved polarsirkelen
5 - 7 dager

 

Denne turen befinner seg rett ved Svartisen Nasjonalpark og starter i Junkerdalen ved Saltfjellet i øst, helt inne ved svenskegrensa, og ender ved Glomfjord i vest. På en drøy uke går du fra høyfjellet ut til fjorden, gjennom Nordlands varierte natur. Dette området er kjent for sine store vidder og frodige daler, samtidig som du har flott utsikt mot høye fjell. Du passerer fem DNT-hytter på veien hvor du kan overnatte eller plukke opp mat.

Husk kart og kompass på denne turen, da T-merkingen kan være noe uklar på visse steder.

Les mer om turen her


NORGE PÅ TVERS Saltfjellet Foto-:Morten Grøvnes.


BERGENSSTIEN
Oslo - Bergen
25 dager

 

Dette er turen for deg som ønsker å være på tur i flere uker. Bergensstien går fra Oslo til Vaksdal, og tar rundt 20-25 dager. På denne turen kan du virkelig komme inn i den unike turrytmen og nyte den fantastiske naturen som binder sammen Øst- og Vestlandet.

Turen starter i Oslo og går gjennom Kongsberg og Blefjell, videre over Hardangervidda, Kinsarvik, forbi Torfinnsheim og til slutt Vaksdal. Etappene er forholdsvis lange, og snitter rundt 20 km dagen. Fra start til slutt er det hele 441 km og 11 983 høydemeter totalt. Turen er rangert som ekstra krevende på grunn av lengde og terreng, men er et flott eventyr som du kan gjennomføre i ditt eget tempo. Kanskje er dette en fin oppvarming for deg som har drømmer om å gå Norge på langs?

Les mer om turen herBERGENSSTIEN Hadlaskard Hardangervidda Foto: Svein Ulvund

BERGENSSTIEN Høgabu Foto VY.noRYFYLKEHEIENE PÅ LANGS
SignaTUR RYGER
12 dager

 

Denne turen er en SignaTUR, som vil si at den er kvalitetssikret som en av Norges ypperste langtur, nøye utvalgt og anbefalt av DNT. Turen er 250 km lang og strekker seg fra Haukeliseter til Kvitlen. Du starter vandringen blant høyfjell og ender opp ved frodige Ørsdalen og Ørsdalsvatnet. Rundt dag 7 vil du bevege deg inn i et av de aller viktigste områdene for villrein, i Dyraheio landskapsvernområde. Husk å ta med deg kart og kompass, for deler av denne ruten mangler T-merkinger.

Turen gjennom Ryfylkeheiene trenger ikke bare være én langtur, men kan deles opp i flere kortere turer. Det er mange inngangsporter til ruten, slik at du selv kan velge hvor krevende du vil turen skal være.

Les mer om turen her


RYFYLKE Litle Aurådal Foto- Kevin Molstad Jonas Olsvik.jpg


Kanskje du også er interessert i:


Norgesferie: 5 sommeraktiviteter

 

 

Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter. 

 

Sommerfavoritter til utelunsjen

 

Varme sommerdager, grønt gress og sol i ansiktet betyr piknik i parken og utelunsj i det fri. Friske salater, oppskjært frukt, rundstykker og wraps er blant matfavorittene for mange.

Gjør det enkelt ved å ta med hele eller deler av lunsjen pakket og klar hjemmefra, så kan du fokusere på å stikke nesa opp mot sola og nyte det gode selskapet. Vi har testet og plukket ut fem av våre utstyrsfavoritter til en deilig utelunsj i sommer. 

 

Bålnachos

 

Dette er oppskriften som garanterer en god matopplevelse rundt bålet!

Bålnachos er både smakfullt og enkelt å tilberede over et bål. Oppskriften kan gjøres enkel, ved å tilberede nachos og litt ost i aluminiumsfolie, eller så gjør du som oss - slår på stortromma og tilsetter linsefyll, grønnsaker, rømme, salsa og guacamole. Denne oppskriften er perfekt å diske opp rundt bålet i gode venners lag. Vi håper det smaker!

 

Nyhetsbrev