0

Din handlekurv er tom

En uke i hengekøye
– hvilken køye liker vi best?

Tekst: Julia Natasza Gundersen
Foto: Julie Natasza Gundersen, Vilde Vollevik og iStockphoto

Vilde og Julia testet både hengekøyer og annet utstyr på tur

En uke i Nordmarka

Jeg og min gode kollega Vilde bodde nylig ute i skogen i hengekøye i en hel uke. Det begynte med en ide vi fikk på jobb. Vi tenkte det ville være fint å bruke høsten til noe fornuftig, komme oss mer ut, og ikke minst bruke alt det fine turutstyret vi har opparbeidet oss gjennom årene. En uke ute i skogen, det skulle vi klare!

 

Det første og viktigste steget var å legge til side alle unnskyldningene. De snikende stemmene som fortalte oss om mørket og kulden, værmeldingen som ikke ville samarbeide, våte sokker og tunge sekker. Vi tok en god og lang prat om hva som ventet oss ute i skogen, hva vi trengte av utstyr for å ha det bra, og hvilke utfordringer som kunne treffe. Så var det bare å kaste seg ut i det. Snøre igjen sekken og legge kursen mot vårt første mål: Lille Åklungen.

 

Vårt mål var å prøve ulike typer hengekøyer. Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill. I denne artikkelen skal jeg skrive litt mer om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.

En liste med fordeler ved de ulike hengekøyene finner du nederst i artikkelen.

Ticket To The Moon eller Kammok?

Til den første natten hadde jeg pakket med min velbrukte og trofaste følgesvenn gjennom fire år; en hengekøye fra Ticket to The Moon med medfølgende regntak (tarp) og myggnett. Vilde testet Kammok Mantis UL, en svært kompakt alt-i-ett hengekøye hvor alt som trengtes var inkludert, det vil si tau, tar og myggnett. Til tross for litt knot med tau og fester i mørket, gikk det mye bedre enn forventet å få opp køyene ved vannkanten. Begge hengekøyene har tau med ferdige knuter/løkker som krokene i hver side av hengekøya enkelt kan festes inn i. Tauene er lange, så det er ikke noe problem å finne trær som kan brukes, selv med noe avstand mellom.

 

Til tross for lite mygg, bestemte vi oss for å henge opp full pakke og virkelig teste alt utstyret vi hadde med oss. Jeg hadde pakket myggnettet mitt litt raskt tidligere på kvelden, så det hadde surret seg sammen og var svært lite samarbeidsvillig. Jeg kjente et lite øyeblikk på misunnelsen over et integrert myggnett, som jeg kunne skimte borte i camp Kammok.

 

Myggnettet på Kammok sin hengekøye er festet med glidelås rundt kantene på hengekøya og er lett og ta av og på, og komme seg inn og ut av. I tillegg er det avtagbart, så om man ønsker mer lufting og det er lite mygg, kan det legges tilbake i sekken. Når det er sagt kan orden i sakene gjøre underverker, og pakkes myggnettet riktig er alternativet fra Ticket To the Moon en svært praktisk følgesvenn på tur. Det dekker hele hengekøya godt, og har en stor åpning til å komme seg inn og ut av. Det ble en klapp på skuldra og en stor kopp kakao før vi endelig var klare for å krype ned i soveposen og vugge oss i søvn.
Vilde hadde funnet sin hengekøyefavoritt allerede etter første natt. En svært vindstabil tarp beskyttet godt fra vær og vind gjennom hele natten. Festetauene med refleks reddet oss fra et par fall, og gjorde det lett å finne tilbake til hengekøya etter nattens dotur. Som hun selv sa så fint; ingenting er som følelsen av å sovne i et komfortabelt og koselig flygende telt. Helt enig!

 

Det blåste godt den første utenatten vår, og tarpen min ville ved et par anledninger fly av sted. Vilde trodde jeg skulle forsvinne ut på Åklungvannet, og det trodde jeg et øyeblikk selv også. Her var det bare å krype ut av den varme soveposen og feste tarpen med ny og forbedret teknikk til bakken. Allerede her hadde vi høstet en viktig erfaring. Kammok sin tarp med hele åtte festepunkter hadde virkelig noe for seg i høstværet, sammenlignet med tarpen fra Ticket to the moon med fire. Hvordan tarpen er festet, og hvordan vindretningen treffer har selvsagt også mye å si! Her kunne vi bare bli bedre.


Vilde og hengekøyen fra Kammok ble nesten helt uadskillelige denne uken, men jeg fikk lurt meg til å teste den et par netter allikevel. Dommen fra oss begge er at dette er en svært brukervennlig, lett og gjennomtenkt hengekøye. Den har smarte løsninger og mange justeringsmuligheter. Tommel opp for Kammok! Til tross for at Kammok gav et svært godt inntrykk, ble jeg selv bare mer og mer glad i min hengekøye fra Ticket to the Moon som sikret meg en god nattas søvn natt etter natt. Jeg liker å stramme hengekøya godt opp for å ligge rettest mulig, og her har TTTM sin hengekøye flere muligheter enn Kammok. I tillegg har TTTM en liten lomme på siden, hvor det er fint å legge mobil, hodelykt eller andre verdisaker. Dette var noe savnet på Kammok sin hengekøye.

Kammok: Integrert myggnett og tarp.


Eller Hennessy Hammock?

Den tredje hengekøya vi testet var Hennessy Hammock Expedition Asym zip. Jeg fikk gleden av å øve meg på en noe komplisert åttetallsknute i mørket, som ikke var så komplisert allikevel når jeg først skjønte hvordan det skulle gjøres. Litt frustrasjon ble det, og Vilde fikk seg en god latter. Et minneverdig øyeblikk fra turen. Den første natten i ny hengekøye er alltid spennende; holder knutene? Både hengekøya og knutene bestod testen, og jeg kunne huke av nok en god natts søvn i hengekøye! Stort pluss med denne hengekøya er den integrerte lommen som henger ned fra myggnettet på innsiden til å putte verdisaker i.Uka gikk selvsagt alt for fort, og som vi koste oss! Det ble god mat, mye tursjokolade og vafler på bålet. Vi fikk kjenne på flere sider av det å sove ute i en hel uke, og føler oss bedre rustet enn noen sinne til nye hengekøyeeventyr fremover. Været var aldri en stopper, og vi hadde ikke et eneste øyeblikk hvor vi tenkte at vi heller ville være inne. Selvsagt var søvnen litt varierende, turustyret ble vått og vi var litt slitne til tider, men det forsvant i all gleden og mestringsfølelsen, latteren og de gode stundene sammen.

 

Ville vi gjort det igjen? Absolutt! Vi har ingen planer om å pakke bort hengekøya helt ennå.

LIggeunderlag: Like viktig som å ha med seg sovepose, trenger du et liggeunderlag i hengekøyen. Thermarest isolerer godt – og til kjøligere kvelder anbefaler vi et oppblåsbart liggeunderlag med høyere R-verdi.


Her kommer noen tanker om, og fordeler med de ulike hengekøyene vi testet:

 

Kammok Mantis
( turens testvinner )

 

Fordeler:

 • Svært lett og kompakt alt-i-ett hengekøye
 • Integrert myggnett og tarp/regntak
 • Liten pakkstørrelse. Veldig lett å pakke ned hengekøya i den medfølgende posen. Pluggene til tarpen har egne lommer på utsiden av pakkposen, slik at de ikke risikerer å lage hull eller riper i hengekøya eller tarpen.
 • Veldig vindstabil tarp, da den har åtte festepunkter. Seks festepunkter til bakken, og ett til hvert tre.
 • Refleks på festetrådene, som gjør det lett å se i mørket og unngå snubling
 • Integrert myggnett som kan taes av, noe som oppleves som et stort pluss
 • Lange tau og stropper som gjør det lett å finne egnet sted til å henge opp
 • Følger med ekstra tau hvis noe skulle ryke.

 

Ting å tenke på :

 • Mange tau gjør at det lett roter seg sammen. Viktig å surre tauene pent og ryddig før hengekøyen pakkes ned.
 • Savner en lomme på innsiden av hengekøya til å putte verdisaker i.

 

Oppsummert:Mantis Ul ble denne turens testvinner, både fordi den var svært lett og liten og veldig enkel å henge opp. En veldig gjennomført hengekøye med smarte detaljer som ekstra tau og reflekser.

 

Vilde: Jeg fikk den store æren av å teste Mantis Ul fra Kammok og aldri kunne jeg sett for meg å bli så glad i en hengekøye. Jeg må innrømme at jeg hadde lite erfaring med å sove i hengekøye før denne turen, og var veldig spent på hvordan det kom til å bli. Jeg var redd for å falle ut av hengekøyen, og ville jeg egentlig klare å sovne? Hengekøyen overrasket veldig positiv og da uken var omme savnet jeg å bli vugget i søvn. Den er utrolig lett å henge opp og behagelig å sove i. Tarpen er stabil og myggnettet gir en lun følelse. Jeg har aldri gledet meg så mye til å legge meg om kveldene som da jeg testet denne hengekøya!

Sold out

Sold out


Ticket to the moon

 

Fordeler:

 • Fint at man kan bygge på med hva man trenger selv av myggnett og/eller tarp. Her kan man begynne med kun hengekøyen, og kjøpe ekstrautstyr ved behov.
 • Den tilhørende tarpen er stor, dekker hengekøya godt, og er fin å bruke i seg selv som en gapahuk eller regnbeskyttelse.
 • Tarpen er grønn, glir fint inn i skogen og skygger godt av for dagslys.
 • Til denne hengekøya har man valget mellom tre forskjellige farger på myggnettet. Vi brukte det sorte myggnettet og det fungerer fint for å beskytte mot lys, i tillegg er det lett å se ut når man ligger i hengekøya.
 • Hengekøyen kommer i mange forskjellige farger man kan velge mellom
 • Enkel å henge opp, og lett å justere hvor stram eller slakk man vil ha hengekøyen

 

Ting å tenke på: 

 • Tar noe mer plass enn lignende alternativer, hvis man skal ha med alt ekstrautstyret
 • Tarpen kunne vært noe mer vindstabil

 

Oppsummert: Mange valgmuligheter når det kommer til både størrelse på hengekøya og farge på hengekøye og ekstrautstyr. Den er erfaringsmessig holdbar og slitesterk. God å sove i, og lett å justere etter ønske. Tar noe mer plass sammenlignet med andre alternativer.

 

Julia: Dette har vært min trofaste turvenn i fire år, og jeg har sovet i den både sommer som vinter. Den har også vært med på reise, og dekket alle behov for å sikre en komfortabel og god natts søvn. Tarpen har ved flere anledninger blitt med på tur for å bruke som regnebeskyttelse i seg selv. Jeg vet jeg har mange netter og turer igjen med denne hengekøya!

Sold out

Sold out

Ticket To The Moon: Fint at man kan bygge på med hva man trenger selv av myggnett og/eller tarp. Her kan man begynne med kun hengekøyen, og kjøpe ekstrautstyr ved behov.


Hennessy Expedition: Stabile og robuste hengekøyer med integrert myggnett.


Hennessy Expedition

 

 • Trenger ikke kroker for å henge opp, bruker kun medfølgende tau. Enkelt å bruke når man først lærer seg det.
 • Hele settet har en nøytral grønnfarge som glir inn i fargene i skogen. Dette gjelder både hengekøya, tarp og tau
 • Stor lomme til å legge ting i
 • Integrert myggnett og tarp
 • Tau på sidene av hengekøya som kan festes i bakken for å holde den mer stabil Hengekøya i seg selv opplevdes også som svært stødig.
 • Myggnettet dekket et stort området som sikret god lufting gjennom natten

 

Ting å tenke på:

 • Myggnettet er ikke avtagbart
 • Festeknutene kan være litt vanskelige til å begynne med. Lurt å øve på disse før første turOppsummert:En praktisk alt-i-ett hengekøye for den som ønsker et fargemessig nøytralt og behagelig alternativ. Trenger ikke kroker, eller plugger noe som gjør tauene enkle å bytte ut om noe skulle ryke. Praktisk lomme i “taket” på hengekøya til å verdisaker i.

Sold out

Sold out

Kanskje du også er interessert i:


LAGE MAT UTE

Stormkjøkken, primus, gassbrenner og kokesystem – et mylder av uttrykk og merker som blir kastet rundt av drevne turfolk.
Når alt du egentlig lurer på; hva trenger jeg for å lage mat ute på tur?

VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

SOVE UTE ALENE

Slik gjennomfører du en tur helt på egenhånd – vi gir deg tipsene til hvordan du temmer frykten for mørkret og finner gleden til å mestre skogen helt alene.


Nyhetsbrev