0

Din handlekurv er tom


Guide til matlagingsutstyr på tur

 

Matlaging er en av mine største lidenskaper, og jeg har alltid elsket å ta med meg denne lidenskapen ut på tur. Jeg er fast bestemt på at det meste kan lages på en gassbrenner eller et bål - her er det bare fantasien som setter grenser.

 

Maten jeg lager på lange fotturer er ganske så annerledes fra den maten jeg lager på korte overnattingsturer i nærmarka. Likevel er utstyret jeg bruker så og si helt likt, og etter mye prøving og feiling har jeg funnet mine trofaste favoritter som hjelper meg med å diske opp de deiligste turmåltidene, gang på gang. 


Tekst og foto:Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no
1.
GASSBRENNER OG GASS

 

Det er helt essensielt å ha en god gassbrenner når du skal lage mat ute. Det finnes mange bra gassbrennere, men det er ett merke som virkelig har levert det aller beste, nemlig Jetboil. Denne lille saken dukker opp i bildene her på nettsiden hele tiden, og med god grunn.

Jetboil lager lette, men solide gassbrennere og min favoritt er Jetboil Carbon Zip 0,8 L. Kokesystemet er superraskt og kan varme opp en halvliter væske på 150 sekunder. I tillegg passer denne med annet tilbehør fra Jetboil, som kaffepresse og støtte til stekepanne og større gryter.

Best av alt veier Jetboil-en lite og tar lite plass i tursekken. Tilbehøret kan du fint få plass til i selve beholderen og slik sparer du enda mere plass.

 

Når det kommer til gass finnes det mange merker der ute, men jeg bruker som regel gass fra MSR, Primus eller Jetboil. De selger 4-sesongs gass som også fungerer når gradestokken bikker null. Hvor mye gass du trenger kommer an på hva slags mat du skal lage, men det er vanlig å beregne en 227 grams beholder til en helgetur for to personer. Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt

Utsolgt
Utsolgt2.
GRYTE OG STEKEPANNE

 

Jeg er opptatt av at utstyret skal ta så lite plass som mulig, uten å gå på bekostning av funksjon. Dette synes jeg Sea to Summit har løst på en god måte, ved å lage en sammenleggbar gryte som rommer hele 2.8 liter. Gryten er lett og tar liten plass, men er likevel super når du skal lage mat til flere personer. Denne er fin å ha når jeg skal slenge sammen digge curries og gryteretter til turkompisene mine.


Jeg har testet mange stekepanner der ute, men det er én som har skilt seg ut. Ceramic Skillet 2.0 er en utrolig lett stekepanne i adonisert aluminium fra MSR, med en keramisk non-stick overflate som gjør at verken pannekaker eller omelett brenner seg fast. Håndtaket kan enkelt foldes inn.Utsolgt
Utsolgt


Utsolgt
Utsolgt3.
KAFFE

 

Kaffe er en stor del av kosen på tur, og gjør hver morgen hakket bedre. Jeg har testet mange måter å lage kaffe ute på - alt fra pulverkaffe, håndbrygging, kokekaffe og kaffepresse.

Min ultimate favoritt er nok kaffepressen som passer til Jetboil-en. På roadtrips og dagsturer synes jeg også det er koselig med håndbrygging i en enkel dripper. Utsolgt
Utsolgt

Utsolgt
Utsolgt

Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt


4.
KJØKKENUTSTYR

 

Stekespade og øser/sleiv
Jeg har lenge vært på utkikk etter gode sammenleggbare stekespader og øser. Det skal helst ta så lite plass som mulig, men likevel ha god nok størrelse til å kunne flippe egg, pannekaker og andre ting. MSR har laget et kit med stekespade, øse og sil, som er sammenleggbart og veier lite. Dette settet er rett og slett midt i blinken!

 

Kniv
En god villmarkskniv er alltid med når jeg skal lage mat ute. Den brukes til å kutte opp mat og lage bål. Min favoritt er Companion fra Morakniv, en enkel men god kniv som funker til det meste. 

 

Bestikk
Jeg er en evig forkjemper for den lange turskjeen. Dette er et produkt du ikke ante at du trengte. Denne skjeen så jeg for første gang i en dokumentar om en krysning over Sydpolen, der hovedpersonen brukte akkurat denne skjeen til alt mulig. En lang skje gjør det lettere å spise fra frysetørket turmat-poser, i tillegg til at den er perfekt til å røre i gryter. Skjeen heter Alpha Light og er fra Sea to Summit.

 

Når det kommer til bestikk er jeg egentlig fortsatt på utkikk etter en ny favoritt. Det er sjeldent jeg spiser med kniv og gaffel på tur, men jeg har et bestikk fra To-Go Ware laget av bambus som jeg liker å bruke. Settet kommer i en liten beholder, og inneholder kniv, gaffel, skje og spisepinner.Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt5.
KJEKT Å HA

 

Oppvask er som regel en del av matlagingsprosessen, også når du er på tur. Det er viktig å vaske opp med en såpe som er nedbrytbar og skånsom mot naturen. Jeg har alltid med en liten beholder med Wilderness Wash fra Sea to Summit, en såpe som er bio-nedbrytbar og fungerer til både oppvask og personlig hygiene. Såpen er høykonsentrert og veldig drøy i bruk. Et par dråper er ofte nok, og et flaske på 89 ml kan etter min erfaring vare opp til 10 måneder!

 

Når oppvasken er tatt bruker jeg et lite mikrofiberhåndkle til å tørke matlagingsutstyret. Det finnes mange varianter der ute, og alle fungerer stort sett like bra. Jeg har gått til innkjøp av et håndkle fra Sea to Summit som nesten ikke veier noen ting, i den minste størrelsen. Det blir som regel alltid med på tur.

 

En genial oppfinnelse er matpapir laget av bomull og bivoks. Jeg bruker det til å pakke inn mat jeg skal ha med ut, i tillegg til at det funker som en slags tallerken eller "serveringsfat". Matpapiret vaskes enkelt mellom hver bruk og sparer deg for masse innkjøp av matpapir og plastikkposer! Bokser tar som regel stor plass i tursekken, men dette papiret veier ingen ting og kan brettes sammen etter bruk.

 

Til slutt vil jeg anbefale en liten sak som gjør oppvasken mye lettere. Alpine Dish Brush / Scraper fra MSR tar knekken på de hardeste matrestene i gryter og stekepanner, og har spart meg for mye gnikking og gnukking på brente pannekakerester. Den ene siden fungerer som en skraper, og den andre siden er utstyrt med en liten oppvaskbørste. En bonus er at denne lille saken også er perfekt til å børste snø fra sko og klær på vinterturer, samt fjerne snø og is fra telt og ski. Utstyr med flere bruksområder? Ja takk!!Utsolgt
Utsolgt

Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Utsolgt
Kanskje du også er interessert i:TURUTSTYR: NYE FAVORITTER

 

Etter syv netter i skogen har vi funnet flere nye turfavoritter.
De nye favorittene har vært uunngåelige gjennom hele uteuka, og kommer garantert til å bli med oss på flere turer fremover. 


VIL DU BLI VÅR NYE AMBASSADØR?

Vi søker deg som elsker små og store eventyr, tur og opplevelser.

 

Du bor hvor som helst i Norge, er mellom 18-100 år, er glad i å være på tur og reise – og har god formidlingsevne, i en eller annen form. Har du en historie å fortelle så ønsker vi å lytte.

 12 ENKLE FJELLTURER I LOFOTEN

 

Fjellene i Lofoten er spisse og dramatiske der de stikker rett opp av havet. Når du kommer nærmere oppdager du at de ikke er umulige å komme seg opp på. Det finnes et mylder av turer som er lett tilgjengelige på under 500 meters høyde.

Her er 12 fjellturer i Lofoten som er perfekte for nybegynneren og de som vil ha en enklere start på øyrikets fjelleventyr.

 


Nyhetsbrev