0

Din handlekurv er tom


Lettere fjellsekk?
Pakkeliste for en fersk gramjeger

 

Jeg har aldri vært veldig opptatt av å ha en superlett sekk på tur, tvert imot. Den følelsen av at sekken egentlig er alt for tung, den digger jeg, og enda bedre er følelsen av at sekken for hver dag på turen blir lettere og lettere. Vi er alle forskjellige her, noen er som meg og andre vil helst ha så lett sekk som mulig. 

 

I disse dager vokser Ultralight-trenden som bare det, og jeg må si jeg er litt nysgjerrig. Dette er en trend jeg forstår godt, men aldri har hatt noe interesse av å prøve ut selv. Men, med lyst til å bevare knær og rygg så lenge jeg kan burde jeg kanskje teste denne trenden og finne ut av hvor lett jeg egentlig kan pakke tursekken.

 

På en tur til Jotunheimen med tre overnattinger skal jeg leve som en «lettvekter» og teste om en lettere sekk gjør turlivet bedre.

Alle de små tingene jeg liker å ha med som gir meg litt ekstra komfort, er det verdt å legge det hjemme i bytte mot en lettere sekk? 


Tekst og foto: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no




Forberedelser og pakking av sekk


For å forberede meg til denne lettvekter-turen måtte jeg finne frem min «vanlige» pakkeliste jeg pleier å bruke til lengre turer. Mye på den listen måtte kuttes, og flere ting ble kuttet underveis i pakkeprosessen. Kom det opp utstyr jeg funderte på om jeg trengte var det tegn nok til å la det bli igjen hjemme. 

 

En viktig del av forberedelsene var også å følge med på værmeldingen og planlegge turens aktiviteter. Mitt mål for turen var å gå Besseggen og Knutshøe, to fine fjellturer i Jotunheimen. Værmeldingen viste regn og mye vind, så jeg måtte derfor ta hensyn til dette og pakke med meg bra utstyr og varme klær. 

 

Dette er ting jeg ofte har med på tur, men som jeg dessverre må legge igjen hjemme:

  • Bestikk og villmarkskniv
  • Camplykt og lyslenke
  • Termokopp
  • Alt av matlagingsutstyr og tilbehør (utenom gassbrenner)
  • Ekstra undertøy
  • Oppblåsbart liggeunderlag
  • Kamera og kamerautstyr
  • Solkrem og leppepomade


Min nye pakkeliste

 

Det tok meg to dager å klare å komme frem til denne pakkelisten. Etter hvert som jeg gikk gjennom turutstyr og prøvepakket sekken forsto jeg at jeg trengte å kutte ned enda mer. Og utrolig nok - jeg fant alltid en ekstra ting å legge igjen.


Dette er revolusjonerende lite utstyr og ting i mine øyne - jeg må jo ha glemt noe?


UTSTYR

 

På grunn av været som var meldt valgte jeg å gå for et telt med et footprint under. Jeg vet at jeg kunne fått vekten ned ved å ikke ta med telt og bare bruke en tarp, men i Jotunheimen vet man aldri hva slags vær man får og jeg vil anbefale å prioritere et bra telt og en god sovepose om du skal opp mot tregrensen i usikkert vær. Det finnes mange lette varianter av både telt, liggeunderlag og sovepose, men jeg bruker det jeg har og prøver heller å spare inn vekt på andre ting. 

 

Sekk: Osprey Tempest 40 1430 g

Telt: MSR Hubba NX 1290 g

Footprint: Marmot Limelight 250 g

Ekstra teltplugger og tau (fordi værmeldingen viste 20 m/s med vind) 107 g

Liggeunderlag: Thermarest Z-lite 410 g

Sovepose: Marmot Never Summer 1450 g

Regntrekk til sekken fra Fjällräven 163 g

= 5100 gram

 

 

KLÆR

 

Regnbukse

Skalljakke

Dunjakke

Stillongs

Tynn ullgenser 

1 par ullsokker å sove i

Hals, vanter og lue i tynn ull

= 1885 gram

 

Jeg har på meg: 

Tynn turbukse (Arc'teryx Sigma FL)

T-skjorte i ull

Undertøy og Sports-BH i ull

Fleecegenser

1 par tynne ullsokker

1 par vanlige ullsokker

Fjellstøvler

Klokke



KJØKKENUTSTYR

 

Jetboil med kaffepresse 

Lang skje fra Sea to Summit 

Sammenleggbar kopp

Sammenleggbar vindskjerm (væravhengig, ville droppet dette om det er meldt fint vær)

Gass

Lighter

Tennstål (i tilfelle det skjer noe med lighteren)

= 1637 gram

 

TOALETTSAKER

 

Enkel førstehjelp: Plaster, gnagsårplaster, enkeltmannspakke, liten rull bandasje, smertestillende, sportstape surret rundt en liten bit papp

Tannbørste og tannkrem på minitube

Toalettpapir

Tamponger og våtservietter

Myggspray

Liten saks

Wilderness Wash - en såpe som kan brukes til oppvask og kroppsvask som i tillegg er nedbrytbar 

= 356 gram




ANNET

 

Bok

Kart

Kompass

Myggnett til hode (hvis du vet det blir mye mygg)

Gorillatape (surr tapen noen runder rundt en skje, ikke ta med hele rullen!)

Powerbank + mobillader

Hodelykt + ekstra batteri

Mobil + bankkort + airpods

= 620 gram

 


MAT

Jeg kan spare MYE vekt på å velge lette matvarer. Her snakker vi havregryn, potetmos, og frysetørket turmat. Minimalt med snacks og andre goder. For en matelsker som meg er dette kjipt, men i fire dager er det helt overkommelig.

 

Til 4 dager:

Havregryn- og müsliblanding

Kaffe

Kakao 

Te

Tørket turmat

1 pose potetmos

Nøtteblanding

1 pakke lomper

Kremost på en liten tube

Chorizopølse 

Noen skiver gulost

Toro Rett i koppen Tom Kha Gai-suppe

Melkesjokolade 200g

Snickers

Kvikklunsj x2

1 pose energidrikk

Salt og pepper (må jo krydre potetmosen??)

= 2565 gram

 

2 liter vann på to Nalgene-flasker ca. 2400 gram

 


Alt i alt veide sekken min ca. 14,5 kg med mat for fire dager og vann da jeg dro hjemmefra. Uten mat og drikke lå sekken min på ca. 9,5 kg.

 

Jeg hadde håpet på å få sekkens vekt ned på 10 kg, men har innsett at mye ligger i hva slags type utstyr man har. Jeg har ikke de letteste alternativene, og da er det vanskelig å jage gram. Uansett er det en stor forbedring fra tidligere turer da sekken ofte ligger på rundt 18-20 kg for fire til fem dager.

 

Hvordan trivdes jeg med få ting og en lett sekk? 

Jeg vet at jeg enda har en lang vei å gå mot å bli en lettvekter, men denne opplevelsen har vært en positiv åpenbaring!

 

Ble det en bra tur?

JA!

 

Savnet jeg noe?

Det var én ting jeg virkelig savnet hver eneste dag, og det var kamerautstyr til å fange de fine (og mindre fine) øyeblikkene med. Mobilkamera fungerte bra nok, men i mine øyne er det ingen ting som er bedre enn å leke seg med et ordentlig speilreflekskamera!

 

Hva vil jeg gjøre annerledes neste gang?

Neste gang skal jeg helt klart ta med solkrem eller en caps, i tillegg til en leppepomade/salve til tørre lepper og hud. Sterk sol, vind, regn og kulde om hverandre tærer på huden, spesielt i ansiktet. 

 

Vil jeg fortsette å jage gram?

Det er forskjell på en gramjeger og en lettvekter. En lettvekter tar med seg minimalt med utstyr, kun det mest nødvendige for en fin tur. En gramjeger er mer opptatt av lette produkter og leter etter det utstyret som veier minst. Jeg heller nok mer mot lettvekter-kategorien. I min elsk for komfort og en behagelig tur kan jeg nok aldri gå i en gramjegers fotspor. Gramjegere tar ofte i bruk utstyr i kategorien "ultralight", noe som dessverre kan gå på bekostning av kvaliteten. Jeg vil heller føle meg trygg på at utstyret holder mål, enn å ha en superlett tursekk.

 

Etter fire dager i Jotunheimen med lettvekter-sekken min sitter jeg igjen med en lettelse over at jeg faktisk ikke trenger å bære så tungt hver gang jeg vil ut på tur. Jeg vet hva jeg trenger å pakke, jeg vet hva jeg kan legge igjen hjemme, og jeg vet hva jeg må prioritere for å føle meg trygg, varm og mett.



Kanskje du også er interessert i:



TURUTSTYR: NYE FAVORITTER

 

Etter syv netter i skogen har vi funnet flere nye turfavoritter.
De nye favorittene har vært uunngåelige gjennom hele uteuka, og kommer garantert til å bli med oss på flere turer fremover. 


HISTORIEN OM CHILLOUT

 

Fredrik Mørch-Johnsen og Jarle Moberg møtte hverandre på NHH i Bergen og endte opp med å skrive masteroppgave sammen – som ble forretningsidéen til Chillout.

15 år senere jobber de fortsatt med «verdens beste idé».

 



12 ENKLE FJELLTURER I LOFOTEN

 

Fjellene i Lofoten er spisse og dramatiske der de stikker rett opp av havet. Når du kommer nærmere oppdager du at de ikke er umulige å komme seg opp på. Det finnes et mylder av turer som er lett tilgjengelige på under 500 meters høyde.

Her er 12 fjellturer i Lofoten som er perfekte for nybegynneren og de som vil ha en enklere start på øyrikets fjelleventyr.

 


Nyhetsbrev