TEKST Julia N. Gundersen
TEKST Julia N. Gundersen
Fjellvettregel nummer 5 lyder; «Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre».
Når vi ferdes i fjellet er vi ansvarlige for oss selv og turvennene våre. Gnagsår, kutt og fall er slett ikke uvanlig - uhell kan skje den beste!
Et førstehjelpssett bør være en selvfølge på alle pakkelister og skal alltid med i sekken - uansett tur. Her gjelder det å velge et sett som inneholder det mest nødvendige, men samtidig ikke tar for mye plass. Det viktigste er at du faktisk tar det med deg hver eneste gang. Heldigvis finnes det mange små og praktiske førstehjelpssett. De fleste ferdige sett dekker det du trenger til akutt sårstell som engangshansker, rens, kompresser og bandasje. Med dette som utgangspunkt er det lett å bygge på med det du trenger mer av, og tilpasse til hva slags type tur du skal på.
Med et nytt førstehjelpssett for hånden bør du alltid begynne med å bli godt kjent med hva det inneholder. Vet du hvordan du skal bruke de ulike komponentene? Er det lett og praktisk å håndtere? Tenk over hva du eventuelt vil ha med i tillegg. Jeg har jeg alltid med ekstra gnagsårplaster og plaster i ulike størrelser. Gnagsår er en av vanligste skadene sommer som vinter, og kan virkelig sette en stopper for en vellykket tur. Her er det viktig å plastre tidlig- helst med en gang en liten antydning til gnagsår oppstår. Vet du at føttene dine er utsatt for gnagsår, eller du går med nye sko, kan du med fordel sette på gnagsårplaster eller sportsteip før turen starter.
Etter at jeg begynte med topptur pakker jeg alltid med en vindsekk på de lengre turene. Det er en god sikkerhet om noen skulle skade seg og dere må vente på hjelp i fjellet. I tillegg gir den perfekt ly for en lunsj i utsatte og vindfulle omgivelser. Været i fjellet skifter fort, og det er ingenting som tryggheten av å kunne gjemme seg for elementene.
Helheten av utstyret du har med deg er viktig for en trygg og vellykket tur for alle.
Sjekk jevnlig om noe må fylles på i førstehjelpssettet ditt, eller om noe har gått ut på dato. Husk at et tørt og varmt skift, en energibar og nok drikke også kan være avgjørende om uhellet skulle være ute. Jeg pakker alt utstyret i en egen vanntett pakkpose gjerne i en godt synlig farge. Førstehjelpsutstyr skal alltid være lett tilgjengelig i sekken, og alle i turfølget bør vite hvor du har det og hva det inneholder.
Valgfritt etter type tur og forhold
God og trygg tur!
Pakk telt eller hengekøye, favorittmaten og varm drikke,
og ta en velfortjent pause.
Senk skuldrene med en kopp kakao foran et knitrende bål eller slapp av i hengekøyen med den boken du aldri fikk lest ut. Naturen har en fantastisk stressreduserende effekt på oss mennesker, og bor du i byen er det lille mikroeventyret nærmere enn du kanskje tror.
Som en hjelp på veien har jeg trukket frem fem forslag til fine leirplasser i Nordmarka som er lett tilgjengelig og supre for både telt og hengekøye.
Har du lyst å reise på hytta, men mangler hytte? I Norge er vi så heldige at det finnes mange hytter som kan leies, til alles disposisjon. Setter du pris på god, gammeldags standard kan du overnatte i hytte for en billig penge.
Her er våre tips til hvordan du kommer deg på hyttetur på budsjett – og et par andre rimelige triks til transport, utstyr og matlaging.
Det meste av maten du tilbereder ute i skogen blir - helt av seg selv - mye bedre, enn middagen du spiser innendørs. Ikke sant?
Her er oppskriften på det vi mener er skogens aller beste vafler – en vaffelrøre vi fikser før vi drar hjemmefra – og steker på vaffeljern over bålet.