0

Din handlekurv er tom


Eventyrlige vandredaler

Utforsk disse fem vakre og ville vandredalene i sommer for en opplevelse av mektige fjell, dype, grønnkledde daler, isblå vann og minnerik kulturhistorie.  


 

Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no

 Aurlandsdalen ved Sognefjorden

 

Aurlandsdalen strekker seg fra Finse hele veien til Vassbygdi i Aurland ved Sognefjordens sørlige fjordarmer. Hele turen er på 50km, og er beregnet som et vandreeventyr over tre dager. For mange er det imidlertid den 20km lange strekningen fra Østerbø til Vassbygdi som forbindes med selve Aurlandsdalen. Dette er en dagstur på 6-8 timer og tar deg gjennom de store høydepunktene. Startssted er Østerbø Fjellstove på 820 meter over havet, og sluttpunktet er Vassbygdi i Aurland. 

Turen gjennom Aurlandsdalen er fullspekket med både natur og kultur, elver og bratte fjellsider i møte med kulturskatter som minner om tiden da denne ruten var en ferdselsveg mellom øst og vest. Det er en krevende og vakker tur, som vil toppe sommeren med gode vandreminner. Turen kan kombineres med å utforske idylliske Aurland, og besøke utsiktspunktet Stegastein for oversikt over vestlandske fjorder og fjell. 

 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Foto: visitnorway.com


Utladalen i Årdal

 

Helt innerst i Sognefjorden finner du Utladalen. Elven Utla bruser gjennom den frodige dalen, og over ruver majestetiske 2000-meterstopper. Utladalen er en av Norges dypeste daler, og i enden finner du også Nordeuropas høyeste frie fossefall - Vettisfossen, på hele 275 meter.

Turen starter på Hjelle (10 minutters kjøring fra Øvre Årdal), med første etappe på Folkevegen - en grusveg som ble laget som et resultat av et stort dugnadsprosjekt. Første stopp er Avdalen gård, med servering og muligheter for overnatting. Fire kilometer lenger inn finner du Vetti gard, hvor du igjen kan ta deg en velfortjent rast i idylliske sæteromgivelser. Omtrent halvannen kilometer fra Vetti Gard ankommer du den spektakulære Vettissfossen. Turen inn til selve fossefallet kan gjennomføres på én dag, med matbit på en av hyttene på vei inn eller tilbake. Det kan selvsagt kombineres med overnatting om ønskelig. 

Hvis du ønsker en lengre tur kan du gå rundturen til Stølsmaradalen, og tilbake via Utladalen og Vettisfossen. Denne kan gjennomføres på 2-3 dager. Du kan lese mer om rundturen her

 


Foto: visitnorway.com

Utladalen Foto: Jørn Følstad

OMVEIEN Utsikt fra Galdhøpiggen - en spektakulær Omvei. Foto- Sylfest Horten.jpg


Innerdalen i Sunndal

Innerdalen har fått tilnavnet "Norges vakreste fjelldal", og den lever opp til navnet med sine grønnkledde dalsider og krystallklare vann. Utgangspunktet for turen er Ålvundeid, hvor du kan parkere bilen. Turens første etappe er noe bratt, 3,5km på grusvei inn til Renndølsetra hvor du kan fylle kroppen med mat og energi og sekken med lokale varer. Denne historiske hytta har tatt i mot gjester i mer enn hundre år. Innerdal turisthytte litt lenger inne i dalen tilbyr overnatting og servering og er et fint utgangspunkt for turer videre. Fra hytta kan du følge dalen innover og opp i Trollheimen eller besøke det ikoniske fjellet Innerdalstårnet (1452moh) som mange kjenner fra julekalenderen "Jul i Blåfjell". 

 


Innerdalen visitnorway.com


Molladalen på Sunnmøre

Molladalen er et yndet tur, klatre -og toppturmål for den eventyrlystne. De majestetiske tindene ruver på opptil 1400meters høyde som en hestesko på hver side av dalføret. I molladalen finner du mange fine vann du kan telte ved, fiske og bade i, med Storevatnet på 744moh som det største. Fra Molladalen har du muligheter til å gå toppturer eller vandre over fjellryggen vest for dalen, forbi Brillevatnet og videre ned i Romedalen. Korteste vei til Molladalen har start på parkeringen på Melbøsætra/Barstadsætra. Herifra følger du veien langs Molladalselva inn til selve dalen; en tur på omtrent tre kilometer.

Den kjente fjellformasjonen Bladet finner du blant tindene i Molladalan og kan klatres som en guidet tur for deg uten høydeskrekk. 

En annen flott dal i nærheten er Habostaddalen, der du kan gå fra Stranda til Patchellhytta ved Slogen.

 Døråldalen i Rondane

 

Rondane er Norges eldste nasjonalpark og lokker med både dype daler, og høye 2000-meterstopper. Landskapet er unikt formet av vær, vind og store mengder med is, som har satt sitt preg på hele nasjonalparken. Du kan nå Dørålen på flere måter. Hyttene Øvre og Nedre Dørålseter kan nås med bil, og her kan du ta deg en god natts søvn med en av Rondanes mest unike utsikter. Nyt en treretters middag og en mektig frokost før du begir deg innover i den én min lange dalen neste morgen. 

 

Turen til Døråldalen anbefales å kombineres med en topptur til en av Rondanes 2000-meterstopper, som Rondeslottet, Storronden eller Veslesmeden. Du kan også gå den populære turen "trekanten". Denne vandreklassikeren starter på Spranget, og går via hyttene Rondvassbu, Dørålseter og Bjørnhollia, via Døråldalen. 

 Kanskje du også er interessert i:


Noreg på langs:
Troms, eit tapande kapplaup mot vinteren

 

DEL 6 I SERIEN «NORGE PÅ LANGS» // TROMS

Kulda borar seg inn i beinmargen og slaps har for lengst funne vegn over skokanten. Sluddet piskar i andletet, og vinden går tvers gjennom både Gore-Tex og ull. Prøvar forgjeves å krype inn i vindsekken for ein liten rast, men kalde fingrar slit med å tolke signala frå hjernen. Fokuserar på snickerskaka i sekken. Det er ikkje vanskeleg. Det vesle kakestykket er nemleg det einaste eg har tenkt på dei siste dagane, og i dag har eg endeleg fortjent det.

 

5 langturer å gå i sommer

 

Drømmer du om å være ute i naturen over lengre tid? Kanskje har du lenge hatt lyst til å utfordre deg selv med sekk på ryggen og kart i lomma? Å være på tur over flere dager er en magisk opplevelse som både dytter deg utenfor komfortsonen og gir deg minner for livet. Vi har samlet fem lengre turer du kan begi deg ut på i sommer ­– god langtur!

 

Bålnachos

 

Dette er oppskriften som garanterer en god matopplevelse rundt bålet!

Bålnachos er både smakfullt og enkelt å tilberede over et bål. Oppskriften kan gjøres enkel, ved å tilberede nachos og litt ost i aluminiumsfolie, eller så gjør du som oss - slår på stortromma og tilsetter linsefyll, grønnsaker, rømme, salsa og guacamole. Denne oppskriften er perfekt å diske opp rundt bålet i gode venners lag. Vi håper det smaker!

 

Nyhetsbrev