0

Din handlekurv er tom


12 ENKLE FJELLTURER I LOFOTEN
– utsiktstopper under 500 meter over havet


Tekst og foto: Julie Luneborg / iStock


Fjellene i Lofoten er spisse og dramatiske der de stikker rett opp av havet. Når du kommer nærmere oppdager du at de ikke er umulige å komme seg opp på. Det finnes et mylder av turer som er lett tilgjengelige på under 500 meters høyde.

Her er 12 fjellturer i Lofoten som er perfekte for nybegynneren og de som vil ha en enklere start på øyrikets fjelleventyr.


Foto: Julie Luneborg // Utsikten fra Reine – inne i fjorden venter eventyr ved Bunesstranda og opp på Helvetestinden.  1.
Moskenesøya
TINGSTIND
490 moh | Vanskelighetsgrad: middels | Tid til toppen: 60 min

 

Helt på tampen av Lofoten, i hvertfall såpass langt sørvest du kommer hvis du skal opp på en topp med en tydelig merket sti.

Ved Sørvågen på vei til Å starter turen på nordsiden av Sørvågvatnet. Det er skiltet forbi Stuvdalsvatnet og her tar du til venstre på en smalere sti og krysser elva på sørenden av vannet. Du beveger deg oppover i terrenget som kan være gjørmete hvis det nylig har vært en del nedbør, og det er festet tau ved litt større klyv.

Siste del opp til toppen kan oppleves luftig, med flere passasjer med tau. For de med høydeskrekk kan det til tider være noe utfordrende. Orker du å bære med hele tursekken fylt av telt og sovepose – så er dette et nydelig sted å slå camp i nærheten av toppen.

FOTO: iStock // Utsikten fra Tingstind2.
Vestvågøy
MANNEN
400 moh | Vanskelighetsgrad: middels | Tid til toppen: 60 min

 

Kikker du ned fra toppen av Mannen ser du rett ned på to av Lofotens vakreste strender: Hauklandstranda og Uttakleivstranda.Fjellet på 400 meter over havet ligger midt mellom disse strendene – og det går en grusvei rundt denne odden som er en fin gåtur – eller sykkeltur – mellom disse vikene.

 

Turen opp til toppen er en relativt kort, men bratt tur som starter rett fra Hauklandsstranda. Det er en tydelig sti med gradvis stigning, men i nærheten av toppen er det er klyv over en stor stein og en smalere sti som kan oppleves ganske luftig.

 

Det er mulig å gå turen med hund, hvis hunden er fjellvant fra før. Husk båndtvang – og pass på at du ikke forverrer en høydeskrekk-situasjon som andre turgåere kan oppleve i de smaleste partiene. Etter rundt hundre høydemeter passerer du en bekk der du kan fylle på vann. Dette er en svært populær tur, ikke uten grunn. Utsikten er helt i toppklasse.FOTO: iStock // Mannen er fjellet som ligger mellom Hauklandstranda (på bildet) og Uttakleiv som du når hvis du går langs turveien helt ved vannkanten rundt fjellet.  3.
Flakstadøy
VOLANDSTIND
457 moh | Vanskelighetsgrad: middels | Tid til toppen: 60 min

Spektakulær utsikt over Ramberg og Fredvand nordover og Skjelfjord i sør. Den spisse ikoniske toppen av Volandstinden er noe avskrekkende når du ser den fra bunnen, men stien oppover er veltråkket og enkel å følge. Den går på baksiden av fjellet og langs ryggen – og er for det meste en behagelig og lett tur, med noen klyv når du nærmer deg toppen.

 

Tar du med deg teltet oppover i fjellet er det noen få egnede plasser, men med litt kreativitet kan du stå opp til en formidabel utsikt fra Volandstinden.


FOTO: iStock // Vinterblikk over Volandstind som ligger majestetisk på andre siden av Fredvangbrua..  4.
Vestvågøy
OFFERSØYKAMMEN
436 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 60 min

 

Dette er en populær topptur eller søndagstur fra Leknes med fantastisk utsikt over yttersiden av Vestvågøy.

 

Fjellet reiser seg fra den turbulente Nappstraumen og byr på utsikt over de flate slettene som brer seg utover store deler av Vestvågøy og «fjellveggen» som reiser seg ute på Flakstadøya i vest. Stien går bratt oppover fra avstikkeren like ved E10 på Offersøykammens sørside og det tar rundt en times tid før du belønnes med utsikten på toppen.

Foto: Julie Luneborg // Lofoten-detaljer.5.
Moskenesøya
TREKOPPSTETTEN
365 moh | Vanskelighetsgrad: middels | Tid til toppen: 90 min

 

Dette er nok en tur de lokale kanskje ikke liker å dele med tilreisende turister – her går du til nærmest alene, langt fra de kjente turløypene.

 

Det festlige navnet Tekoppstetten er like spennende som det høres ut som, her går du en variert og spennende tur med utsikt, ikke over hav, men over den store innsjøen, Solbjørnvatnet. Fra Mølnarodden følger du en god sti som er tydelig merket til topp, men et par steder er det til dels luftig.

 

Det er mulig å leie båter ved vannet fra Flakstad Jeger - og Fiskerforening, eller kanskje du orker å bære med en packraft eller kajakk for å padle over vannet.6.
Skrova
HØGSKROVA
259 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 45-60 min

 

Det vesle øyværet Skrova har mange kallenavn. «Fotoøya» og «Lofotens Hawaii» er noen av dem. Her er det kritthvite sandstrender, turkise viker – og en idyllisk småby med gallerier og hyggelige kafeer.

 

For å virkelig nyte utsikten kan du klatre opp på øyas topp Høgskrova på knapt 300 meter. Turen er ikke særlig krevende, men har noen bratte partier gjennom steinur der du får hjelp av et tau. Her kan du til tider kjenne litt på høydeskrekken, men vit at det er starten som er brattest og at det blir lettere etterhvert.

 

FOTO: iStock // Idylliske Skrova.7.
Flakstadøya
YTRESANDHEIA
324 moh | Vanskelighetsgrad: enkel | Tid til toppen: 30-45 min

 

Ryten er en av Lofotens aller mest populære turer. Der ser du mange dinglende utover klippekanten på instagram, med den kjente utsikten ned til Kvalvika.

 

Dette er en litt enklere og kortere tur, men absolutt ikke med noe mindre utsikt. Her ser du ned på den store sandstranden på Ytresand, fjellene på Flakstad og utover storhavet. Her føler du at du er påyttersia. Turen starter fra parkeringsplassen på Ytresand, vest for stranda lengst nordvest på Fredvang.

Foto: iStock // På vei mot Ryten ved Fredvang.  8.
Moskenesøya
REINEBRINGEN
448 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 75 min

 

OK, vi kommer ikke utenom å nevne Lofotens mest populære fjelltur.

 

Trappene opp Reinebringen teller 1566 til du står med panoramautsikt over Reinefjorden. Stien er tilrettelagt for besøkende med mange pauseplasser underveis og trappen er bygget av tilreisende Sherpaer fra Nepal som utbedrer trappen hver sommer.

 

Det tar rundt en time å komme seg til toppen, men på de mest hektiske sommerdagene kan det være godt over 1000 mennesker som klatrer opp til toppen. Er du der midt i midnattsolsesongen er det et godt tips å komme seg opp til toppen senere på kvelden, da har du kanskje mer av fjellet for deg selv. Eller tidlig om morgen, slik at du kan nyte en god lunsj nede i Reine når du er tilbake.

 

Ønsker du en litt annen vinkel enn de tusenvis av bildene du allerede har sett fra toppen, følger du stiene langs kammen på toppen til du finner din helt egne vri.

FOTO: Julie Luneborg // Belønningen på toppen av alle trappetrinnene er øyrikets mektigste utsikt.

FOTO: Julie Luneborg // 1566 trappetrinn til toppen av Reinebringen..


FOTO: Julie Luneborg // Utsikt over Reine, Sakrisøy og Hamnøy.9.
Vestvågøy
NONSTINDEN
459 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 75 min

 

Dette er en tur der du kan benytte Ballstad som utgangspunkt.

 

Turen opp til Nonstinden starter i Kremmervika, helt i enden av veien, der du kan velge mellom to ulike ruter. Enten følger du ryggen fra parkeringsplassen eller følg veien tilbake et par hundre meter, denne stien går jevnt oppover mot ryggen. Etterhvert vil du se skilt som viser veien til du kommer opp på Ballstadlia.

 

Allerede her er det nydelig utsikt over Vestvågøy. Siste stigningen velger du mellom å gå langs eggen eller følge den tryggere stien midt i lia. Belønningen er knallfin utsikt over Ballstad, Buksnesfjorden og hele Vestfjorden.

FOTO: iStock // Utsikt fra Nonstinden  10.
Austvågøy
TJELDBERGTINDEN
367 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 60 min

 

Den bynære fjellturen mellom Svolvær og Kabelvåg.

 

Kjør inn ved Esso i Osan ved E10 og ta deretter til venstre rett før brannstasjonen og parker i nærheten av bommen til grusveien. Følg grusveien i ca 2 kilometer som går slakt oppover, passer et skytefelt og når du når den siste svingen ved en stor antenne følger du stien videre. Stien er til tider bratt, men så fort du kommer opp på sletten er det slakt bortover mot selve tinden.

 

Det er mulig å følge en annen vei nedover slik at det blir en rundt, selv om den er enda litt brattere og til dels gjørmete. Best utsikt får du ved å følge samme vei tilbake. Og utsikt, det er det absolutt på denne turen.

Foto: iStock // Tjeldbergtinden.  11.
Gimsøya
HOVEN
368 moh | Vanskelighetsgrad: enkel/middels | Tid til toppen: 60 min

 

Gimsøya – der hav og fjord og geitrams fyller sommernettene. Hester som traver ute ved Hov, lange myke sandstrender.

 

Hoven er en enkeltstående topp, ikke altfor høy, men med en 360 graders utsikt over storhavet og Lofotens mange øyer. Du starter turen ved parkeringsplassen til golfbanen, der flere småstier etterhvert blir en tydelig sti som leder opp til toppen.

Foto: iStock // Hoven er den enkeltstående toppen midt i bildet.  ... og en topp til: et lite hakk høyere


12.
Moskenesøya
HELVETESTINDEN
602 moh | Vanskelighetsgrad: middels | Tid til toppen: 120 min

 

Denne turen starter i Reine med en båt ut mot Bunesfjorden til Vindstad. Tar du turen som en dagstur, der selve turen tur-retur til toppen tar rundt 4-5 timer, pass på at du holder koll på rutetidene til båten slik at du ikke blir strandet i Vindstad.

 

Tar du med telt er det fint å kombinere denne turen med å overnatte på Bunesstranden. Traseen opp starter ved Einangen på vei til Bunesstranda der du klatrer oppover til ryggen, som du så følger opp til toppen. Utsikten er spektakulær over Kjerkfjorden og yttersia – og Reinefjorden.

Foto: Julie Luneborg // Helvetestinden til høyre over Bunesstranda.Kanskje du også er interessert i:


ROADTRIPTIPS: LOFOTEN

Norges vakreste kjøretur.

Vi tipser om de beste stedene å oppleve midnattsolen, hvilke toppturer du rekker på en dag – og hvilke omveier det er verdt å finne.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

10 TIPS
TIL UTESOMMERENNorgesferie.
Som vi gleder oss til lune utenetter, midnattsol, utsikten når du trekker opp glidelåsen på teltduken og våkner til en ny dag
på fjellet,
i skogen,
på et svaberg,
i hagen
eller på markas fineste høydedrag.

Her er våre tips til deg som skal tilbringe sommernettene ute.Nyhetsbrev