0

Din handlekurv er tom


Hit vil vi reise i år


Tekst: Redaksjonen
Foto: iStock


Reise. Et ord som vekker så mange følelser. Det er klart vi savner det – vi lengter til å kunne oppleve verden igjen.

Her har vi samlet våre drømmereisemål. Chillout-gjengen forteller om hvilke reisemål de drømmer seg tilbake til – eller hvor det uoppdagede eventyret venter.


Santiago de Chile. Foto: iStock  


Santiago de Chile
CHILE

– Alma Hvoslef

    I 2021 drømmer jeg meg tilbake til den søramerikanske metropolen Santiago de Chile. Dette var en by jeg besøkte for to år siden, min første reise helt på egenhånd, og det ga mersmak.

Jeg vil gjenoppleve den romantiske stemningen i Santiagos mange parker, være omringet av de majestetiske Andesfjellene i alle retninger. Jeg savner å bruke en hel dag til å smake ny mat på det lokale fruktmarkedet, for å så avslutte kvelden på en fiskerestaurant med et glass chilensk vin. Jeg setter pris på å lære om historien til land jeg besøker. Det beriker oppholdet og gjør det enklere å forstå ting jeg ser. I Santiago er det flere flotte museer, og spesieltMuseo de la memoria y los derechos humanoshar gjort sterkt inntrykk.

Sist hadde jeg knapt en uke til å utforske denne byen, noe som ikke var tilstrekkelig. Når kursen igjen settes hit vil jeg også sette av tid til å besøke i havnebyen Valparaíso. Gleder meg til å traske gjennom de fargerike (og bratte) gatene, og utforske alle de små galleriene, butikkene og kafeene som finnes der. Dette blir bra!

San Sebastian i Baskerland. Foto: iStock  


San Sebastian
SPANIA

– Anette Bråthen Moen, Chillout Retail Manager

    Langs Nord-Spanias ville og frodige kyst finner du havnebyen San Sebastian, en drøm for alle matelskere. Byen er full av Michelin- anbefalte restauranter og trendy spisesteder. Men det som gjelder i San Sebastian erpintxos; tapasretter med ferske og lokale råvarer.

Sett av kvelden for å utforske den gamle bydelen, Parte Vieja. Her finner du de aller beste pintxos stedene. Små, trange spisesteder der du som regel står ved bardisken og spiser. Rettene som står fremme på disken kalles ofte «turist-tapas». Gjør som de lokale og bestill stedets spesialiteter og ikke glem et glass med Txakoli. En lett perlende og tørr hvitvin som ofte er lagd i Baskerregionen. Pugg gjerne noen gloser spansk, eller enda bedre baskisk, før du reiser. Da blir det garantert lettere å få servitørens oppmerksomhet.

Det er mange nydelige steder å velge mellom, menet must for alle er La Viña. Her får du servert verdens beste baskiske ostekake. Stedet har garantert kø hele tiden og de lager kun et visst antall kaker hver dag. Men med høy sannsynlighet stedet du vil besøke flest ganger.

Husk at mange av spisestedene servere lunsj 12-16 og åpner først for middag etter kl 19.


Vineteca Centro Storico i Piemonte


Vinoteca Centro Storico, Serralunga d’Alba
PIEMONTE, ITALIA

– Fredrik Mørch-Johnsen, daglig leder og gründer av Chillout

    Jeg drømmer om å kunne drømme meg bort igjen over en hjemmelaget lunsj og nydelig vinopplevelse på dette bortgjemte stedet i hjertet av Serralunga d’Alba. Vinoteca Centro Storico er en ukjent skatt og en unikt lite kryp inn av etenoteca drevet av ekteparet Alessio og Stefania. Bak grytene står svigemoren til Allesio som lager pasta for hånd. Enkel, men fantastisk god mat. Akkurat slik maten i Piemonte skal være. Stedet er stamstedet til mange vinmakere i området og i tillegg til det beste av lokal vin har de et godt utvalg av Champagne.

– Via Roma 6, V12050 Serralunga d'Alba, Italia

Seoul, Sør-Korea. Foto: iStock


Seoul
SØR-KOREA

– Emilie Nyman, Chillout Bogstadveien & Grünerløkka

    Mitt første møte med Seoul var kaotisk og overveldende. Ankomsten med super-speed tog på Myeongdong Station skjedde uheldigvis i det jeg trodde var rush-tiden, som jeg i ettertid lærte at ikke er en ting i Seoul. Det er alltid like hektisk.

Tidlig neste morgen var jeg klar for en urban tokt. Første stopp var landsbyenBukhanon,trodde jeg. Men på grunn av min dårlige koreanske uttalelse og tettheten på kartet fra reiseboka jeg brukte for å peke endte jeg opp iIkseon. En mindre kjent bydel på en liten høyde preget av et ambivalent møte mellom tradisjon og det moderne. Bygningene i denne landsbyen er over 600 år gamle, mens det som huses inne i mange av dem er hypermoderne. Med en matcha latte i hånden på kafeen uten navn sin tilhørende takterrasse så jeg Seoul våkne til liv, samtidig våknet det en iver i meg.

 

Jeg saumfarte gatene med et smil og en nysgjerrighet jeg aldri har følt tidligere. Plutselig befant jeg meg foran et gigantisk tempel, deretter i en vintagebutikk for skoleuniformer til kvinner, et kimchi-marked, en kafe som solgte kaker formet som tegneserier, og tilslutt en cocktail-bar omringet av koreanske solbrille-designere som hørte påK-pop. Først da innså jeg at ekspedisjonen min i Seoul på ingen måte startet iBuckanon, men iIkseon.Det er mindre en 500 m som skiller de to bydelene, men de er visstnok svært forskjellige.

 

Definisjonen avserendipityer en positiv overraskelse i søken ved noe annet. Om min opplevelse av Seoul hadde vært annerledes om jeg ikke hadde vært litt slurvete ved beskrivelse av destinasjonen til taxisjåføren vil jeg aldri vite.

 

Boudhanath stupa i Kathmandu, Nepal. Foto: iStock  


NEPAL

–Nora Wierdalen

    Nå om dagen drømmer jeg meg tilbake til Nepal, hvor jeg hadde gleden av å bo i nærmere 6 måneder før pandemien inntraff. Å bo så lenge i et land, som attpåtil er så ulikt vårt eget, ga meg et helt nytt perspektiv på det å reise. Enorme kulturforskjeller og spennende menneskemøter kan oppsummere mitt opphold i Nepal – likevel er det de «små» øyeblikkene jeg gjerne tenker tilbake på.

Som å våkne opp grytidlig om morgenen og vaske mine egne klær for hånd på takterrassen, når det fortsatt var mulig å skimte de snødekte fjelltoppene i det fjerne og trafikkstøyen var på et tålelig nivå. En kald, forfriskende dusj etter en lang dag med utforskning av de trange og smale gatene, hvor gatehundene var mange og luktene fra matbodene og kryddermarkedene sterke. Og de lattermilde smilene til lokalbefolkningen når man snublet seg fremover på svært gebrokkent nepali.

Jeg gleder meg stort til å få se og klemme min nepalske familie når verden igjen tillater det.

 

Porto, Portugal. Foto: iStock  


Porto
PORTUGAL

– Julia Natazsa Gundersen, Chillout Grünerløkka

    Porto er en av de mest fargerike byene jeg har besøkt, og jeg lengter stadig tilbake. Som nest største by i Portugal er det et livlig knutepunkt og et godt utgangspunkt for å besøke resten av landet. Porto er omkranset av hav, noe som gir gode surfemuligheter kun en liten sykkeltur ut av byen, til forstaden Matosinhos. Her finnes kilometervis med hvite sandstrender og leie av surfebrett til en billig penge. Restaurantene ligger tett mellom de små bodene med surfebrett og badetøy, og mulighetene for en lokal godbit er lett tilgjengelig etter dagens økt på bølgene.

Byen har mye sjarm. Gammelt møter nytt. Skeive, falleferdige hus friskes opp av gatekunst og hippe kafeer. Maten er upåklagelig, for ikke å nevne portvinen; som byen også er godt kjent for.

Porto har like mye å by på sommer som vinter. Det er duket for god sjømat, lokal vin og bra surfing året rundt. Det er en varm by med mye gjestfrihet og kreativitet, vel verdt et besøk.

 

Ihla Grande, Brasil. Foto: iStock  


Ilha Grande
BRASIL

– Linn Mari Misund, butikksjef Chillout Grünerløkka

    120 kilometer fra Rio de Janeiro finner du en havn hvor du kan ta båten over til en liten paradisøy som heter Ilha Grande. Dette er en øy for de som elsker natur, vakre strender, jungel og total avslapning. Her finner du også Lopez Mendes som er kåret til en av de fineste strendene i verden. Øya er helt uten bilveier, så skal du bevege deg rundt må du gå til fots eller finne en båt som kan frakte deg rundt. Jungelen er frodig og det finnes mange dyrearter. Vila do Abraão er «sentrum» av øya, hvor man kan finne koselige restauranter som serverer fersk fiskemat. Det blir tidlig mørkt på øya, men hvis du er heldig kan du finne noen som kan ta deg med på kveldstur i jungelen. Vi var så heldig å ble kjent med en som jobbet som guide som tok oss med til et fossefall i mørket. Plutselig dukket det opp tusenvis av ildfluer! Et virkelig magisk øyeblikk.

British Museum, London. Foto: iStock  


British Museum
LONDON

– Synnøve Strømsvåg, Chillout Grünerløkka

    British Museum er et av verdens mest besøkte historiske museer og et sted man kan drømme seg bort, lære, eller bare gå rundt og ta inn alle inntrykkene mens man vandrer gjennom verdenshistorien.

Det er også umulig å se hele på et besøk - eller ti. Det er lett å ende opp i de mest berømte rommene, der man ser fantastiske skatter fra gamle Egypt, Hellas eller Mesopotamia, men finn frem tilEnlightenment Gallery (rom 1) ogCollecting the World (rom 2) der du gjennom et tverrsnitt av kulturer og tid kan lære om hvordan forskere gjennom tidene har forstått og klassifisert kunnskap om verden.Living and Dying handler om urfolks tradisjoner rundt livets faser (rom 24), mensNorth America (rom 26), og gamle Mexico (rom 27) fokuserer på tidligere store kulturer i Amerika. Disse galleriene er ikke på de fleste besøkendes lister, og er inspirerende og fantastisk designet.

Området Bloomsbury og Holborn der British Museum ligger er perfekt for en publunch eller en pust i bakken. Ta en tur på Museum Tavern eller The Plough i Museum Street. Etter noen timer eller en dag på British Museum er Covent Garden rett i nærheten.

Zahara de la Sierra, Andalusia. Foto: iStock  


Andalusia
SPANIA

– Maren Emilie Forsberg, Chillout Moss

    Noen måneder før jeg selv flyttet til Barcelona i Spania, reiste jeg og søsteren min rundt i landets sørligste region – Andalusia. Ved hjelp av en liten leiebil og et par sjarmerende bussturer tok vi oss gjennom regionens dramatiske klippelandskap, romantiske småbyer og ville natur. Før vi reiste unngikk vi med overlegg å sette tidsplaner for turen, noe jeg forresten mener er «nøkkelen til suksess» for de aller fleste reiser. Vi gjorde det som falt oss inn fra én dag til den neste, noe som resulterte i opplevelser som piknik langt utenfor allfarvei ved Zahara de la Sierra, å dele lokal vin i en eng under den fortryllende Puente Nuevo i Ronda og gåturer med tunge sekker gjennom småbyenes smale og bratte gater på jakt etter vanvittige utsikter.

Andalusia er et trollbindende sted gjennomsyret av lidenskap, autentisitet og kultur. Landskapet tar pusten fra deg. Selv om jeg allerede har tanker om hva jeg vil se og gjøre på min neste reise i dette magiske området, vet jeg av erfaring at en reise i Andalusia optimaliseres med god tid, spontanitet og nysgjerrighet. Nyt hele reisen – ikke bare målene!

Hvalhai i Oslob, Cebu i Filippinene. Foto: iStock  


Oslob, Cebu
FILIPPINENE

– Marte Borgan, Chillout

    Oslob, Cebu er en liten kystby med et innbyggertall på 30.000 mennesker. Det er mange aktiviteter og turistattraksjoner å velge mellom her, men Oslob er mest kjent for å være det beste stedet å svømme med hvalhaier. Hvis dette er hovedgrunnen til at du besøker Oslob er det lurt å velge et hotell nær sjøen og hvalhai-utfluktene, siden de starter ved soloppgang.  

De tar båten noen meter fra fastlandet og du får 30 uforglemmelige minutter med de majestetiske dyrene helt på nært hold.

En annen ting du kan gjøre i Oslob er å dra ut på øya Sumilon Island. Øya er vakker, men liten og har krystallklart vann. Her finnes det kun et resort å velge mellom og noen velger å kalle det et paradis. Tumalog Falls er også en perle som er verdt å få med seg.

 

Marwick Head, Orknøyene. Foto: iStock  


ORKNØYENE

– Synnøve Strømsvåg, Chillout Grünerløkka

    Orknøyene ligger i Skottland – på en måte. På mange andre måter er det nesten norsk. Båndet over Nordsjøen er fortsatt sterkt, lenge etter at den britiske kronen overtok styringen etter en byttehandel i 1468.

Orknøyene strekker seg over ca 70 øyer, hvorav 20 er bebodd. Hovedstad er Kirkwall på Mainland, som er den største øya. Hvis du omtaler Skottland som «mainland» avslører du som besøkende at du ikke ikke helt har forstått dette øyriket. Det er lett å komme dit med fly fra Norge til Aberdeen og videre med fly eller ferge til Orkney.

Historien er overalt på Orkney. Det har bodd mennesker her i tusenvis av år; mange av de var norske. Nordmenn fra vikingtiden var bosettere, her var det ingen invasjon. Stedsnavnene avslører arven fra disse bosetterne. Og nordmenn er hjertelig velkommen tusen år senere.Orcadians er varme og utrolig hjelpsomme mennesker. Orknøyene byr på storslått natur, et rikt dyreliv, og har monumenter og bosetninger fra lenge før Stonehenge ble bygget. Øyriket var et sentrum for begivenheter i andre verdenskrig, en møteplass for skipsmannskap og skipbrudne fra hele verden, og fortsetter i dag å være en viktig havn. På Orknøyene bygger de på sin rike historie, men ser mot fremtiden - her satses det fullt på fornybar, ren energi. Ta utgangspunkt i Kirkwall, og besøk Stromness, Standing Stones of Stenness, Ring of Brodgar, og Scara Brae. Ta turen til de nordlige øyene som Sanday og North Ronaldsay.

 

Fiji. Foto: iStock  


ET STRANDPARADIS

– Jarle Moberg, medeier og gründer av Chillout

    Jeg drømmer egentlig ikke om et spesifikt sted å reise til. Dette reisemålet kan være mange ulike steder i verden – men det er heller følelsen og opplevelsen jeg drømmer om: Varme late dager. Sol i ansiktet. Sand mellom tærne. Chille på en strand – nyte god mat og drikke.

Jeg skulle gjerne reist tilbake til India, men å loffe rundt slik jeg en gang gjorde virker noe urealistisk i dag med to små barn – men jeg reiser gjerne tilbake til Panama, og har alltid drømt om å reise til Stillehavet. Så kanskje første 2021-drøm er Fiji?




Kanskje du også er interessert i:


ROADTRIPTIPS: LOFOTEN

Norges vakreste kjøretur.

Vi tipser om de beste stedene å oppleve midnattsolen, hvilke toppturer du rekker på en dag – og hvilke omveier det er verdt å finne.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

HEKTA PÅ HENGEKØYE

Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.

I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.


Nyhetsbrev