Tekst og foto: Julia N. Gundersen / Magasinet Glimt
Tekst og foto: Julia N. Gundersen / Magasinet Glimt
Det er få ting som slår følelsen av å våkne i teltet på og føle at absolutt alt klaffer. Du har sovet godt, i le av vær og vind og utsikten fra teltåpningen er upåklagelig. Et ekte Lars Monsen- øyeblikk hvor det bare er å fyre opp kaffekjelen og ligge i posen å nyte en perfekt start på dagen. Du vil ikke være noe annet sted, fordi du har funnet verdens beste teltplass. Så, hvordan finner du egentlig den?
Den perfekte teltplassen er ikke selvsagt, og krever både leting og planlegging. Det aller meste av underlag i skogen er ujevnt og kupert, og kan by på både stive rygger og lite nattesøvn. Det finnes ikke en fasit på den perfekte teltplassen, men med noen tips på veien blir det kanskje lettere å vite hvor du skal begynne å lete.
Her kommer våre beste tips til å finne den perfekte teltplassen.
Dette innlegget retter seg mot teltplasser i marka, og i skogen - ikke høyfjellet.
Det er en fordel å bruke litt tid på å finne en god teltplass. Det er flere faktorer som spiller inn, og leting etter en fin plass er en viktig del av turen. Campen er det stedet du skal tilbringe kvelden, natten og morgenen, og det er viktig å finne en plass du kan føle deg trygg, sove godt og være beskyttet fra elementene. Når det er sagt bør du være klar med teltplassen i god tid før de blir mørkt, så ikke overdriv letingen.
Det første steget er å bestemme deg for hvor du skal campe. Er det ved et vann, på en topp eller midt inne i skogen. Her er det primært årstid og preferanser som spiller inn; noen sverger til utsikt og oversikt, mens andre liker å gjemme seg inne i en tett og koselig skog. Tilgangen på vann er også et viktig element her, vil du slippe å bære mange liter er det en fin løsning å campe ved et vann. I tillegg byr det opp til bademuligheter på sommeren. Ta en prat med turkompisen din, sjekk værmeldingen og peil dere inn på et aktuelt område.
Når du begynner å nærme deg en potensiell teltplass er det fint å speide etter vannkilder, tilgang på ved om du skal fyre bål, bålplasser og kjenne etter hvordan underlaget er. Er det i det hele tatt mulig å feste teltpluggene? Hvis du bestemmer deg for å telte inne i skogen, er det fint å ta en titt opp, og se om det er noen løse greiner eller døde trær som ruver over den tenkte teltplassen; du vil helst ikke få noen overraskelser gjennom teltduken i løpet av natten. Er det veldig varmt, for eksempel midt på sommeren er det absolutt en fordel å unngå å plassere teltet midt i solsteika. Det er ikke behagelig å våkne om morgenen i et fuktig og klamt telt.
Når teltplassen er bestemt er det teltet sin tur. Bruk tid på å sette opp teltet ordentlig, slik at du slipper å stå opp på natten for å stramme slappe barduner eller feste påler som har løsnet.
Hvis det blåser, eller du vet det skal blåse opp i løpet av natten er det lurt å sette kortsiden av teltet mot vindretningen, slik at blir minst mulig vind som treffer og lager bevegelse i teltet. Vind mot teltduken kan lage mye lyd, og det er mange som sverger til ørepropper på tur for å slippe å våkne av nattevinden som slår i teltduken. Lyder og blafring i teltduken er ofte også en vanesak.
Her er det bare å komme seg ut på telttur i marka og lete etter din favorittplass!
1. Trygghet og primærbehov: Sikkerheten kommer alltid først. Se etter en vannkilde mens du går eller slå leir ved et vann. Se etter trær eller greiner som potensielt kan falle over teltet i løpet av natten om du er i skogen. Planlegger du å tenne bål, er det fint å se seg rundt etter potensiell brennved (helst noe du kan plukke fra bakken heller enn hogge ned trær). Finn en plass som er lun og beskyttet og hvor du kan føle deg trygg.
2. Underlag: Se etter et underlag som er jevnt og relativt flatt. Tenk på at det skal være lett å få festet teltpluggene. Mose og lyng er mykt å ligge på, men ikke alltid like lett å få festet pålene. Tidlig på våren kan det fortsatt være frost i bakken, som kan gjøre det vanskeligere å få feste til pluggene; da kan det være aktuelt å finne stein, røtter eller trær å knyte bardunene i.
3. Værforhold: Ta hensyn til vindretning og at det kan blåse opp i løpet av natten. Solen kan også bli et problem (Spesielt sommerstid). Prøv derfor å finne en beskyttet plass som skjermer for de aktuelle værforholdene etter hvilken årstid det er.
Vi håper dere finner mange fine teltplasser i sommer!
God telting!
Pakk telt eller hengekøye, favorittmaten og varm drikke,
og ta en velfortjent pause.
Senk skuldrene med en kopp kakao foran et knitrende bål eller slapp av i hengekøyen med den boken du aldri fikk lest ut. Naturen har en fantastisk stressreduserende effekt på oss mennesker, og bor du i byen er det lille mikroeventyret nærmere enn du kanskje tror.
Som en hjelp på veien har jeg trukket frem fem forslag til fine leirplasser i Nordmarka som er lett tilgjengelig og supre for både telt og hengekøye.
Fjellsekk, turtøy og riktig utstyr – her har vi satt sammen en komplett liste over det viktigste å pakke med til sommerens fjellturer.
Det meste av maten du tilbereder ute i skogen blir - helt av seg selv - mye bedre, enn middagen du spiser innendørs. Ikke sant?
Her er oppskriften på det vi mener er skogens aller beste vafler – en vaffelrøre vi fikser før vi drar hjemmefra – og steker på vaffeljern over bålet.