0

Din handlekurv er tom


Slik kan du forberede deg til årets bilferie

Reiseruten begynner å ta form, kartet er godt studert, bilen har vært på vårservice, og det begynner å nærme seg avreisedato for årets sommerferie på veien. Det er mye som skal være på plass før du kan lene deg tilbake i setet og nyte turen. Hva bør du tenke på når du forbereder årets bilferie?

Her er våre 10 tips til å komme i gang med planleggingen og pakkingen av årets roadtrip. 


 

Tekst og foto: Julia Gundersen / Magasinet Glimt

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no

 1. Pakk alt i store bager

Store bager er mer oversiktlige, og lettere å frakte inn og ut av bilen enn mange små bager og sekker. Duffelbager som du også kan ta på ryggen er helt perfekte, og gir både rom og frihet når du skal flytte på ting inn og ut av bilen. Det går raskere å stable bager, det er tryggere og ikke minst mye lettere å finne frem i. Hvis du i tillegg har organisert klær og utstyr i fargerike pakkeposer kan du raskt finne frem til det du trenger langs veien.

En av våre favoritter er duffelbagene fra Osprey som er solide, store og tåler vær og vind. I en 95 liters bag får du plass til det meste du trenger av klær og utstyr. Liggeunderlag, soveposer og annet turutstyr kan du ha ved siden av. 

 

Foto: Eivind Haugstad

Sold out

Sold out


2. Pakk variert med klær og sko

 

Potensialet for aktiviteter på bilferie er stort og variert. Avhengig av hvor i landet du skal kan du stå på sommerski, gå langturer i fjellet, bade i havet, padle, klatre, eller vandre gatelangs i koselige sommerbyer. Vær forberedt på det meste, slik at du kan tillate deg å være spontan underveis. Husk gode sko, gjerne både et par inngåtte tursko eller joggesko og luftige sandaler. 

 

 


3. Planlegg ruten godt, og ta høyde for endring underveis

 

Det kommer garantert fine og uforutsette rasteplasser, badesteder og lokale kafeer på veien som er verdt å stoppe for. Uansett hvor mye som planlegges på forhånd er det viktig å legge inn godt med ekstra tid, slik at det er rom for et bildestopp eller en ispause. Noen ting må riktignok sjekkes på forhånd og dobbeltsjekkes underveis; du vil helst unngå å bli overrasket av en stengt fjellovergang. 4. Lag en god spilleliste

 

Ingen roadtrip uten en god liste som fenger, og som hele turfølget kan synge til. Lag en liste i forkant av turen – alt du trenger å gjøre er å trykke “spill av” når ferien først er i gang. Ha gjerne noen nedlastede podkaster eller lydbøker på lur; etter mange timer i bil kan det være behagelig med variasjon.

 

 

 

5. Ha viktige ting lett tilgjengelig i en pakkepose eller tøyveske

 

Det er noen ting som kommer til å bli brukt hyppig underveis. Dette bør være lett tilgjengelig, og ikke ligge bortgjemt i bagasjerommet. Førstehjelpsutstyr, batteripakke/ladekabel, et varmt skift, kamera og vannflaske er noe av utstyret du bør pakke i en pakkepose eller tøypose og ha tilgjengelig i forsetet.

 

 

 

6. Les deg opp på lokale regler og restriksjoner

 

Det er ikke lov til å parkere og campe overalt. Flere steder er det private områder, eller skjør natur som krever ekstra varsomhet. Dette skal tas hensyn til, uten unntak. Finn egnede campinger eller parkeringsplasser i stedet, vær forsiktig med åpen flamme, og aldri etterlat spor etter deg, uansett hvor du er. 

 7. Vær forberedt på å overnatte i bilen

 

Planlegger du å overnatte i bilen? Ha med dyner, soveposer eller tepper og ekstra varme klær. Tenk også på dobesøk, og pakk med en spade, dopapir og våtservietter. Selv om ikke bilen er stedet du tenker å overnatte hvernatt, er det lurt å være forberedt. Uforutsette situasjoner kan oppstå, og kanskje må du tilbringe en uventet natt i baksetet.  

 8. Ha kamerautstyr ladet og klart, og ha med ekstra batterier og minnekort

 

Det blir mange spekakutulære bildemuligheter underveis på turen og du vil ikke gå glipp av de beste motivene fordi kameraet er tomt for strøm eller minnekortet er fullt. Ekstra utstyr til kameraet tar lite plass, og er alltid verdt å pakke med. 

 

 

 

9. Orden i sakene

 

Ting blir kan bli lett borte i en bil, om ikke du og reisefølget har orden i sakene. Rydd ofte underveis, samle sammen søppel i egne poser, og ha faste plasser til tingene deres. Organiseringen blir mye lettere om dere allerede lager et godt system fra start. Husk å sjekke godt etter hvert stopp om dere ikke har glemt noe. Det er fort gjort å sette igjen en vannflaske på rasteplassen eller at noe har falt ut bagen da du lette etter ullgenseren. 

 

 

 


10. Last ned digitale dokumenter og kart

 

Visste du at du kan laste ned digitalt førerkort som er gyldig i hele Norge? Det er fint å ha som backup på mobilen i tilfelle du skulle miste ditt fysiske. Du finner det i appen "førerkort". I tillegg finnes det flere apper med nedlastbare kart, hvor du kan se både veier, turstier og tips til overnattingssteder, slik som maps.me og PocketEarth. 

 Kanskje du også er interessert i:


Norgesferie: 5 sommeraktiviteter

 

 

Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter. 

 

Sommerfavoritter til utelunsjen

 

Varme sommerdager, grønt gress og sol i ansiktet betyr piknik i parken og utelunsj i det fri. Friske salater, oppskjært frukt, rundstykker og wraps er blant matfavorittene for mange.

Gjør det enkelt ved å ta med hele eller deler av lunsjen pakket og klar hjemmefra, så kan du fokusere på å stikke nesa opp mot sola og nyte det gode selskapet. Vi har testet og plukket ut fem av våre utstyrsfavoritter til en deilig utelunsj i sommer. 

 

Bålnachos

 

Dette er oppskriften som garanterer en god matopplevelse rundt bålet!

Bålnachos er både smakfullt og enkelt å tilberede over et bål. Oppskriften kan gjøres enkel, ved å tilberede nachos og litt ost i aluminiumsfolie, eller så gjør du som oss - slår på stortromma og tilsetter linsefyll, grønnsaker, rømme, salsa og guacamole. Denne oppskriften er perfekt å diske opp rundt bålet i gode venners lag. Vi håper det smaker!

 

Nyhetsbrev