Litt om bålfyring og det generelle bålforbudet
Matlaging på bål er aller best over varme glør, ikke åpen flamme. Det aller letteste er å bruke vedkubber du får kjøpt på butikken. Uansett om du kjøper ved eller finner ute, tenn alltid opp bålet med små kvister og gjerne avispapir, og deretter legg på større og større grener og kubber. Det er litt jobb å holde live i et bål over lengre tid, men legger du et godt grunnlag kan bålet vare lenge og bli utrolig varmt.
Husk på det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september som gjør det forbudt å tenne bål, grill og engangsgrill i nærheten av skog og utmark. Du har likevel lov til å tenne bål der det er opplagt at en brann ikke kan starte, som for eksempel ved innsjøer, havet, der det ligger snø på bakken eller hvis det har regnet i lang tid. Det er alltid lurt å sjekke opp hvilke regler som gjelder i din kommune, og om det er skogbrannfare.
Her er noen generelle "bålvettregler" som er fint å ha i bakhodet før du fyrer opp et bål:
- Respekter det generelle bålforbudet, og sjekk alltid opp reglene for båltenning i din kommune.
- Bruk etablerte bålplasser for å unngå unødvendig slitasje på naturen.
- Aldri hogg greiner fra friske trær. Finn heller kvister og greiner på bakken, eller ta med ved du får kjøpt på butikken.
- Husk å alltid sørge for sporløs ferdsel, og ta med alt av søppel og matrester hjem
- Aldri fyr opp bål på bart svaberg, da dette kan misfarge eller lage sprekker i berget.