Tekst og foto: Julie Luneborg
Tekst og foto: Julie Luneborg
Vil du løfte matopplevelsen utendørs?
Mat på tur trenger ikke alltid å være posemat eller pølser rundt bålet. Med små enkle grep er det overraskende enkelt å briljere på utekjøkkenet.
Her er vår oppskrift på stekt andebryst og steinsopprisotto – tilberedt over gassbrenner ute i marka.
for 2 personer
1 andebryst
1 pose gliAironi steinsopprisotto 250 gram (2-3 porsjoner)
2 kyllingbuljongterninger
2 dl hvitvin
1 stk finhakket sjalottløl
50 gram parmesan
20 gram smør
Salt
Pepper
Olivenolje
Hasselnøtter fra Piemonte
Du finner pakkeliste med kjøkkenutstyret vi har med på tur nederst i saken.
Vi har med flere gassbrennere, som gjør det enklere å få ferdig flere av elementene slik at risottoen kan nytes med en gang når den er ferdig.
Vi starter med andebrystet, som trenger hviletid når det er ferdig stekt.
ANDEBRYST
Skjær ruter i skinnet på andebrystet og gni inn salt og pepper på begge sider.
Skinnet skal avgi nok fett slik at det kan stekes uten å ha noe ekstra i pannen, men vi heller litt olje og en klatt smør i pannen i tillegg.
Stek andebrystet med skinnet ned i noen minutter til det får en gyllen farge.
Snu over på andre siden med litt kortere steketid.
Ta vare på stekefettet, dette kan du tilføre risottoen senere.
Vanligvis ville vi stekt andebrystet videre i en stekeovn – så her må vi improvisere litt for å gjenskape den type varmekilde.
Pakk inn andebrystet i aluminiumsfolie eller i en stekepose og plasser denne i pannen. Senk temperaturen på gassbrenneren, denne kan nå stå på lav styrke. Legg et lokk over pannen, vi lagde et lokk av aluminiumsfolie. La anda steke i ca 7 minutter – pass at du ikke steker den tørr. Heller litt for kort steketid, enn for lang, kjøttet skal ha en nydelig rosa farge når den er klar.
La kjøttet hvile, gjerne opp til 15-20 minutter.
Vi lar den hvile inne i stekeposen, slik at varmetapet utendørs ikke blir for stort.
RISOTTO
Start med å lage buljongen. Vi har valgt å ta med to buljongterninger – og lage kraften utendørs ved å koke opp vann fra nærmeste vannkilde. Kok opp ca 1 liter vann og tilsett terningene.
Hvis du kun har med en gassbrenner må du passe på at du holder buljongen varm etter at du kokt denne opp. Det er også mulig å lage kraften hjemme og ta med på termos, hvis du vil lage en mer avansert kraft fra start.
Finhakk en sjalottløk. Hvis du vil forenkle noen elementer på utekjøkkenet kutter du løken før du drar hjemmefra – og legger det i en liten boks.
Varm opp en panne, hell i litt olje og fres løken til den er myk og blank.
Tilsett 200 gram risottoris og rør rundt til den er blank.
Hell i vinen, denne skal koke og absorberes av risen.
Spe på med kraft, en øse eller to av gangen. Rør kontinuerlig og la risottoen småkoke, pass på å ikke ha for høy varme på brenneren.
Fortsett å spe på med kraft til risottoen er al dente, den skal ha litt tyggemotstand. Og husk at nøkkelen er at den ikke skal kokes tørr, her er det bedre med for mye væske enn for lite.
Når risottoen er ferdig tilsetter du en klatt kaldt smør og rører inn parmesanen. Vi tok ikke med rivjern ut, men skjærte tynne strimler med parmesan som enkelt blir rørt inn.
Skjær anden i tynne strimler og dander disse over risottoen.
Det elementet som er vanskelig å få til utendørs er å få til sprøtt skinn når anden er stekt i pose eller aluminium. Hvis du virkelig skal briljere må du ta med en «Crème Brûlée-brenner» og gå over skinnet rett før servering.
Vi serverer i dype turskåler – legg tilsutt på et par hasselnøtter for å gi retten en liten crunch. Vi har kjøpt hasselnøtter fra Piemonte på Gutta på Haugen – dette er nøtter som virkelig smaker.
Nyt og spis med en gang med risottoen er ferdig, den venter som kjent ikke på noen.
Voilà – bon appetit!
Du trenger ikke allverdens av utstyr for å nyte god mat utendørs.
Men litt ekstra er kjekt når du skal kokkelere på ordentlig – og må ha kontroll på flere retter samtidig.
Her er pakkelisten på det vi hadde med oss ut for å lage andebryst og skogsrisotto:
Vi hadde med to gassbrennere ut på tur, men det er mulig å kun bruke en.
Da må du huske rekkefølgen: and, kraft, risotto.
Vi hadde med:
MSR Windpro 2 gassbrenner – har større brennerhode og egner seg godt til å lage risotto da varmen fordeles bedre over hele pannen.
Primus Express Spider II gassbrenner – medium brennerhode, super til å koke opp vann og fungerte godt til å steke andebrystet i en tykkbunnet panne.
I tillegg hadde vi med 2 x MSR IsoPro gassbokser på 113 gram. Dette er den minste størrelsen som absolutt var nok for dette måltidet – og minst mulig vekt å bære med seg ut på tur.
Husk fyrstikker eller lighter. Vi brukte en Primus stormlighter.
Vi hadde med to stekepanner og én kjele ut på tur, men det er mulig å kun bruke en stekepanne.
Vi hadde med:
MSR Ceramic Skillet 2.0 stekepanne – en stor panne med høy kant og nonstick-belegg. Avtagbart håndtak - og veier lite.
Stanley tykkbunnet stekepanne – denne inngår i settet Stanley Adventure Base Camp Cook Set som består av 21 deler.
2.3 liter aluminium kjele fra Primus – denne brukte vi til å koke opp kraft til risottoen. Kommer med løst håndtak, kjelen veier lite samtidig som den rommer mye.
I tillegg hadde vi med MSR Alpine Utensil Set – veldig praktisk og lett kjøkkensett med stekespade, øse og sil. Perfekt til å bruke i stekepanne med nonstick-belegg.
Vil du lære mer om hvordan du perfeksjonerer utekjøkkenet?
Her er vår guide til hvordan du lager god mat ute – LES SAKEN HER
Vi brukte dypere skåler, som uansett er veldig kjekt å ha med som allround-tallerkener på tur.
Her er bestikksett vi hadde med – og det viktigste redskapet: ha med en skikkelig god kniv.
Vi hadde med flere ulike matbokser. En smørklatt tok vi med i en Elephant Box, en liten boks i rustfritt stål som ikke lekker eller setter smak på maten. En ny favoritt å ha med på tur.
I tillegg hadde vi med flere Hydroflask isolerende matbokser, og vinkaraffelen fra samme merke som holdt vår hvitvin kjølig. Denne kommer i størrelse 750 ml, slik at den akkurat får med seg en hel flaske vin.
Vi prøvde også ut det nye matomslaget Abeego Beezewax Food Wrap som er laget av økologisk bomull og hamp, og impregnert med bivoks og jojobaolje. Denne brukte vi til å pakke inn parmesanen – helt genialt! Dette skal vi bruke mer fremover, kanskje til å pakke med skinker og ost på neste pikniktur?
Her er noen tips til hva du pakker med deg for å ta med deg kjøkkenet, komforten og kosen helt opp til utsiktstoppen.
Hvor skal vi reise når verden åpner igjen?
Det har vært mange flotte turopplevelser i Norge den siste tiden.
Allikevel er det lov å drømme om den dagen når verden kan begynne å ligne på seg selv, når det er mulig å sitte på en uteservering i Paris, eller tråkke opp gjemte stier for å rekke soloppgangen ved tilslørte fjelltopper.
Her er 21 reisemål å lengte etter
– vi tipser om gode restauranter, store museumsopplevelser og naturens egne mesterverk – som vi håper vi kan besøke om litt.
«Jeg brenner for god mat, og elsker å lage digge matretter, både hjemme og på tur. Når jeg lager mat på tur pleier jeg aldri å begrense meg, for man kan lage så utrolig mye godt på en gassbrenner, stormkjøkken eller på et bål. Det er bare fantasien som setter grenser, og hvor tungt du orker å bære»
Få med deg alle tipsene til vår foodie+friliuftsliventusiast Vilde Vollevik.