0

Din handlekurv er tom


Å temme den umettelige eventyrlysten

Andrea Rosenborg (31) bor i Oslo og har en bachelor i utviklingsstudier, i tillegg til utdannelse innen interiør. Det er en morsom og tilfeldig kombinasjon som hun selv sier kommer av en kjærlighet for pyntegjenstander, samtidig som hun elsker å utforske nye steder og leve det enkle liv.

Møt Chillout-ambassadør Andrea Rosenborg med en umettelig tur- og reiselyst, en dame som ofte er i planleggingsfasen av et nytt og spennende eventyr.


 

Tekst: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt
Foto: Andrea Rosenborg

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no

 – Aller helst skulle jeg reist jorda rundt og vært på tur hele tiden. Jeg liker å dra til steder og land som ikke er de mest åpenbare feriedestinasjonene. Nå har det vært vanskelig å reise de siste årene, så jeg har brukt Norge som reisemål for alt det er verdt. Jeg og samboeren min har en gammel campervan som har blitt vår rullende hytte. Den tar oss oftest til Vestlandet, men vi har også kjørt nordover til Tromsø og helt sør til Kroatia.

 

Selv om Andrea elsker store eventyr er det de kortreiste turene hun som oftest drar på. De korte turene i marka, med en sekk fylt til randen av god mat og drikke og varme klær. I en travel hverdag er det disse nærturene med høy komfort som metter hennes eventyrlyst.

 

– Friluftslivet mitt får meg til å føle meg fri. Jeg vil gjerne være på tur hele tiden – selv om jeg i hverdagen må nøye meg med små doser. Jeg liker å pakke sekken full av god mat og varme klær, jeg hater å fryse, men holder jeg meg varm er friluftsliv noe av det beste jeg vet.

 

 


Hvor kommer denne trangen til å dra ut og utforske fra? Andrea er en av dem som har fått friluftslivet gjennom morsmelka, og gjennom oppveksten var søndag en obligatorisk turdag.

 

Jeg fikk min første fiskestang da jeg var 7 år, og dro med pappa og lillesøster på en ukelang fisketur hvert eneste år. Hver sommer, mens de andre i klassen dro til «Syden», dro min familie på bilferier rundt omkring i Norge, hvor vi sov i telt og dro på fjellturer. En oppvekst utendørs har bidratt til at jeg er veldig glad i å være ute i skog og mark.

 

Å dra ut på turer og reiser av ulike typer er en form for oppdagelsesferd som Andrea trolig aldri kommer til å bli ferdig med. Hennes nysgjerrighet for nye steder og opplevelser har gitt henne gode minner, lærdommer og erfaringer hun setter enorm pris på. Med en bachelor i utviklingsstudier i ryggsekken ser hun verden på en helt annen måte enn hun gjorde før. I møte med ulike kulturer blir hun fascinert, men også takknemlig for det hun har hjemme i Norge.

 

Jeg tror helt ærlig at jeg har blitt et bedre menneske av å reise og dra på turer. Jeg har lært å respektere naturen som jeg er så heldig ferdes i. Når du er ute på reiser, møter du mange mennesker fra ulike kulturer med ulike levesett og syn på verden. Å reise har helt klart gitt meg et litt større perspektiv på hvordan denne verden faktisk fungerer.Er det en reise eller en tur du ser tilbake på som en storfavoritt?

 

– Det er vanskelig å velge én tur da jeg har vært på mye forskjellige turer, men hvis jeg kan tillate meg å velge topp tre, er de som følger:

 

1: Georgia. Jeg ga samboeren min en blåtur til Georgia for noen år siden da han ble 30 år. Vi gikk mye i fjellene og falt spesielt pladask for Svaneti-regionen som har noen helt spektakulære gresskledde fjell og daler, side om side med isbreer og blomsterenger.

 

2: Krysse Danmark på longboard. Da jeg var fattig student, måtte jeg tenke litt annerledes og alternativt for kunne dra på eventyr. Så istedenfor å bruke masse penger på fremkomstmiddel, fant jeg ut at jeg ville bruke longboard og reise gjennom et flatt landskap (uten egentlig at jeg kunne stå på longboard). Jeg «couchsurfet» hos hyggelige dansker og måtte haike ved et par anledninger på grunn av veldig hovne ankler. Det var ganske slitsomt, men jeg ser tilbake på hele turen som en veldig gøy opplevelse.

 

3: Road trip gjennom Europa. Vi kjørte den gamle Caravelle-en vår gjennom Europa helt ned til Kroatia. Vi brukte en måned tur/retur og reiste gjennom 13 land. Vi fikk bilproblemer i skogen i Tsjekkia, men løste det heldigvis med en «MacGyver-fix». Resten av turen bestod av mye kjøring, men også mye fjellgåing i Alpene og plasking i Middelhavet. Det beste med en rullende hytte er hvor fri du blir til å reise akkurat hvor du vil.

 Til tross for eventyr på longboard, i van og til fots har Andrea flere reise- og turplaner hun håper å realisere. Sør-Afrika, Argentina og Peru står høyt på listen, sammen med de mer «kortreiste» reisemålene; Svalbard, Finland og Hardangervidda.

 

­– Det er ofte jeg står i det samme dilemmaet; skal jeg dra til et sted jeg vet jeg liker, eller skal jeg utforske noe helt nytt? Drar jeg til et sted jeg har vært før vet jeg hva jeg kommer til, og jeg vet hva som skal til for å få en god opplevelse. Setter jeg kursen mot en ny destinasjon har jeg ingen kontroll på hva som kommer til å skje, men igjen, det er jo der de store eventyrene og gode minnene er.Hva Andrea velger å gjøre for å mette eventyrlysten kan ofte være tilfeldig og som regel ikke alltid planlagt til punkt og prikke. Noen ganger tar eventyrlysten henne til andre siden av verden, og andre ganger til en ny leirplass i nærmarka. Uansett er hun alltid klar for å gjøre noe helt nytt, i søken på den viktige frihetsfølelsen.

 

– Jeg har en tendens til å få «hang-ups» på forskjellige land. Noen ganger får jeg skikkelig lyst til å dra til et land, kun fordi jeg tilfeldig leste om det i en bok. Jeg hadde en veldig sterk dragning til Cuba. Jeg og en venninne endte opp med å dra dit, uten noen spesifikk plan. Alt jeg visste var at jeg ville til Cuba. Heldigvis møtte vi noen lokale som gjorde hele oppholdet fantastisk. De ble rett og slett vår «cubanske familie». Når jeg ser tilbake på det er jeg glad for at vi ikke hadde noe planlagt på forhånd – da hadde vi ikke fått den autentiske og unike opplevelsen.

 

Har du noen tips til andre som vil ut på eventyr, enten det er i skogen, på fjellet, eller på backpacking?

 

– Ikke overtenk. Det er ikke så mye som skal til for å komme seg på tur og veien blir til mens du går. Start i det små, og ikke gjør noe du ikke er komfortabel med. Du trenger ikke telte på høyfjellet første gang du sover ute alene, for spenningen kan også komme et par kilometer inn i skogen. Bare husk å ta med ekstra ullundertøy på tur, for det er kjipt å fryse.

 

Akkurat nå er Andrea klar for å ta friluftslivet et steg videre og hun gleder seg til å utforske fjellski og vintertelting. I tursekken (eller pulken) pakker hun den varmeste soveposen hun eier, ekstra ull og masse god mat.  

 Hva er dine favoritter når det kommer til tur- og reiseutstyr?

 

– Jeg er glad i å lage mat, og tar ofte med middagen ut. Derfor elsker jeg salt- og pepperkvernene fra Primus som kan brukes med én hånd og hindrer søl. De kverner opp hele pepperkorn og biter av havsalt, og jeg får alltid følelsen av at jeg lager et gourmetmåltid. Jeg er også veldig glad i kaffe, og synes noe av det beste med å sove ute er morgenkaffen. Håndbryggeren fra Stanley passer perfekt til termosen min og gir deilig, fersk og varm kaffe. Jeg må også nevne at jeg er veldig glad i tur- og reisebøker. Ingen ting inspirerer meg like mye som en god bok, enten det er en reiseguide fra Lonely Planet eller en oversikt over kule overnattingssteder i Norge. Jeg liker å drømme, og med disse bøkene blir jeg skikkelig eventyrlysten. Det er en følelse jeg elsker, og som jeg aldri kommer til å bli lei av.Kanskje du også er interessert i:


UTSTYRSTEST:
MSR Hubba NX

 

Å finne det riktige teltet ­– til å dra oftere på tur og sove mer ute. Jeg gledet meg til en sommer ute i det fri, med sekk på ryggen og et langstrakt landskap foran meg. Turene ville jeg gjennomføre med telt, helst et lett og lite telt som ikke tar for mye plass i sekken.


Et møte med oppblåsbare telt:
Heimplanet The Cave

Med sitt unike uttrykk og utseende er dette teltet lett å legge merke til. De oppblåsbare kanalene står stødig i landskapet og fargene glir naturlig inn med omgivelsene. De fleste av oss er nye til konseptet med oppblåsbare telt; står det støtt? Er det lett å sette opp? Kan det brukes hele året?

Er du nysgjerrig på svarene, eller har vurdert å skaffe deg et oppblåsbart telt fra Heimplanet, bør du absolutt lese videre.  

NOREG PÅ LANGS:
DEL 4 // NORDLAND

 

Turlivet er full av kontrastar. Milde sommarnetter vert regnfulle haustdagar. Storslegen høgfjell går over til frodige dalsøkk. Nedtur etterfølgjar opptur. Gleda av å vere akkurat der ein skal vere ender i draumar på bristepunktet.

 

 


Nyhetsbrev