0

Din handlekurv er tom


5 gode grunner
til å dra på tur alene


Tekst: Vilde Vollevik / Magasinet Glimt
Foto: Vilde Vollevik

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no


Jeg har funnet mye glede i å dra på små og store eventyr alene. De første gangene jeg tok meg mot til å dra ut alene var jeg både nervøs og ekstremt mørkeredd. Likevel har disse turene ført til mestring og fine øyeblikk. Dørstokkmila er lang før en tur alene, men jeg vet at når jeg først har satt opp teltet og roen synker inn, da er det helt klart verdt det. 

Når jeg skriver dette er jeg godt i gang med å planlegge min første langtur. Jeg skal bruke 14 dager på å krysse Hardangervidda på langs, helt alene. På ryggen skal jeg bære alt jeg trenger for disse 14 dagene, og har selv ansvar for at turen bringer meg trygt hjem. Du lurer kanskje på hvorfor jeg velger å dra ut på en slik tur alene? Hvorfor vil jeg ikke dele denne naturopplevelsen med noen andre? 

 

Det er flere gode grunner til å dra på tur alene, men jeg tror det er svært individuelt hva disse grunnene er. For meg dekker det behovet mitt for alenetid og tid til å tenke, føle og være i kontakt med naturen uten forstyrrelser. 

Er du usikker på om det å dra på tur alene er noe for deg? Jeg har samlet 5 gode grunner til å dra på tur alene (hvis du trenger en siste dytt til å endelig realisere en solo-tur).1.
Et steg utenfor komfortsonen

Å utfordre seg selv er noe vi alle burde gjøre innimellom - det er noe vi vokser på. På turer alene må du takle alle utfordringer selv og du lærer stadig vekk noe nytt. Du kommer mest sannsynlig hjem noen erfaringer rikere, erfaringer du garantert vil ta med deg og få bruk for videre i livet!

2.
Frihet

Du kan gjøre akkurat hva du vil, gå hvor du vil, når du vil.

Å dra på tur alene betyr også at du ikke trenger å tilpasse deg noen andre. Du kan gå i ditt eget tempo, gå hvor du vil og spise hva du vil. Du kan gråte i oppoverbakkene, le høyt når solen endelig titter frem og vri deg så mye du vil i soveposen uten å forstyrre noen.


3.
Ro og stillhet

Er du en person som lever i en hektisk hverdag og sliter med å "finne roen"? Da kan en solo-tur hjelpe deg å finne det.

Når du er på tur alene får du virkelig øvd deg på å finne roen i øyeblikket. Du trenger ikke beskrive hva du føler eller hva du ser til noen andre, og det er kun deg og naturen og den opplevelsen du har i det øyeblikket som betyr noe.

Det er vist gang på gang at naturen har en beroligende effekt på oss mennesker - det er vårt naturlige habitat. Gjør deg selv en tjeneste og ta en pause fra by og betong, og søk tilflukt der mennesker egentlig hører hjemme.4.
Mestring

En av mine favorittgrunner til å dra på tur alene er mestringsfølelsen det gir.

Når du må ta alle utfordringer på strak arm vil du oppleve bratt læringskurve, noe som ofte resulterer i mestringsfølelse. For meg kan det være å klare å navigere riktig, bære en tung sekk, fikse ødelagt utstyr eller klare å sette opp teltet i storm.

Etter et par solo-turer har troen på at jeg kan løse alt selv blitt mye sterkere og det gjør noe med selvfølelsen!

5.
Du kan gjøre så mye feil du vil

Jeg kan kjenne på prestasjonsangst når jeg er med andre erfarne turkompiser på eventyr. Selv om det er en flott mulighet til å lære mer, kan jeg også bli selvbevisst og redd for å gjøre noe feil. Når jeg er alene kan jeg gjøre drøssevis av feil, og ingen vil heve et øyebryn. Jeg ler av å tenke på alle de dumme og lite gjennomtenkte valgene jeg har tatt, og er en smule takknemlig for at ingen har vært vitne til det.

 

Til slutt vil jeg påpeke at noe av det viktigste for meg er å ikke la meg selv falle for tankene om at det er skummelt å være alene. Jeg prøver så godt jeg kan å la disse tankene bli hjemme. Når jeg er ute tenker jeg på alle de menneskene som har vært på lange ekspedisjoner alene og da får jeg alltid mer motivasjon. Og mestringsfølelsen av å ha klart enda en natt ute alene er helt klart verdt det!

 

Er du på tur alene og får en skikkelig nedtur oppfordrer jeg deg til å la følelsene få utspille seg fritt. Gråt, skrik høyt og bann i vei. Ta en sjokoladebit. Som regel ordner alt seg, og du kan se frem til resten av turen din, glede deg til naturopplevelsene og ta ting i ditt eget tempo. 
Kanskje du også er interessert i:


LETTERE FJELLSEKK?
Pakkeliste for en fersk gramjeger

I disse dager vokser Ultralight-trenden som bare det, og jeg må si jeg er litt nysgjerrig.

På en tur til Jotunheimen med tre overnattinger skal jeg leve som en «lettvekter» og teste om en lettere sekk gjør turlivet bedre. Alle de små tingene jeg liker å ha med som gir meg litt ekstra komfort, er det verdt å legge det hjemme i bytte mot en lettere sekk? 


VESTFOLD:
3 PERLER VED KYSTEN

Vi har brukt fire dager på å besøke noen av Vestfolds fineste områder. Langs kysten finner du en haug av perfekte destinasjoner for Norgesferien – og her trekker vi frem tre fine og tilgjengelige plasser.

 


ROMSDALSEGGEN
og nykommerne på Nesaksla

Norges nye fjellklassiker. De siste årene har turen over Romsdalseggen blitt et av landets mest populære fjellturer.

For den som vil ha en kortere tur rett opp fra sentrum av Åndalsnes venter tre godbiter: Rampestreken, Romsdalsgondolen og Eggen restaurant på toppen av Nesaksla.

 


Nyhetsbrev