0

Din handlekurv er tom


5 favoritter i Lofoten


Tekst og foto: Julie Luneborg

Lurer du på noe eller har du gode innspill? Tips oss på redaksjonen@chillout.no


Vi har syklet rundt i Lofoten i et par uker og funnet frem til noen skikkelig gode favoritter langs veien. I regn eller sol – er det alltid mye å se og gjøre. Her er fem høydepunkt på vår reise gjennom Lofoten.


Foto: Julie Luneborg // Utsikten ned til Bunesstranda.1.
Midnattssolen ved Uttakleiv

 

Det er mange strender å oppleve midnattsolen – og flammende solnedgangger etterhvert som solen synker lavere og lavere på horisonten. Når du beveger deg ut på «yttersia» av Lofoten er det flere større og lett tilgjengelige sandstrender å oppsøke.

 

Vår favoritt er Uttakleiv. Stranden finner du på andre siden av tunnelen for den populære Hauklandstranda – det er også mulig å gå eller sykle ca 4 km rundt fjellet på «gamleveien».

 

Du betaler kr 160 for å slå opp et telt ved de grønne gresslettene på Uttakleiv, rett ovenfor den hvite sandstranden. Litt ekstra for å parkere bilen eller bobilen. Her er det tilgang til rene toaletter og en vannkran – nytt for årets sesong er også en foodtruck som serverer fish and chips og lammekofta.

 

Her står teltene tett i tett hele sommeren på godværsdagene. Sauene gresser fritt, stranden er omringet av høye fjell – og de fleste benytter sjansen til å gå turen opp til Mannen på 400 moh med spektakulær utsikt over fjell og hav.Foto: Julie Luneborg // Uttakleiv i solnedgang.2.
Sykkelfergen mellom Nusfjord og Ballstad

 

Fiskeskøyta «MS Ballstadgutt» seiler flittig mellom Nusfjord og Ballstad hver dag i sesongen mellom 1. juni og 19. september – og selv om den kalles for «sykkelferga»» kan du bli med selv om du ikke har med sykkelen.

 

Som syklist er båtruten et flott tilbud for å komme seg unna den famøse Nappstraumtunnelen, som er både dyp og lang – og dermed krevende med mye biltrafikk gjennom tunnelen. «MS Ballstadgutt» tar deg med på en naturskjønn seilas i Vestfjorden, et lite blaff av greske toner på de ordentlig solrike dagene.

 

Sykkelferga ar daglig avgang fra Ballstad kl 10 – og seiler fra Nusfjord kl 11. Turen tar ca 50 minutter og koster kr 300 per person. Det er også mulig å booke båten for private fisketurer.

FOTO: Julie Luneborg // MS Ballstadgutt seiler mellom Ballstad og Nusfjord. Sykkelferga tar også med deg uten sykkel.  3.
Hvite sandstrender langs vei 815

 

De fleste er stadig på jakt etter hvite sandstrender, turkist hav – en solrik bukt å nyte sommersola. Helst vil alle også være helt alene på en strand. Er det mulig å finne i Lofoten?

 

Ja – det er flust av hvite sandstrender. Men vil du ha de helt for deg selv, krever det en del turgåing i ulent terreng. Kjekt for en dagstur, litt mer planlegging når du skal slå opp camp. På yttersia nyter du midnattssolen best, der er det enklest å campe på de større strendene, der du også har tilgang med bil. På «vestfjordsia» langs den mindre vei 815 har du derimot uslåelig sommerstemning når solen varmer de hvite strendene fra formiddag til sen ettermiddag.

 

Ta av E10 til venstre rett etter Sundklakkbrua når du kjører fra Gimsøy over på Vestvågøy. Dette er en smalere og langt mindre traffikert vei, egner seg godt til syklister, og veien snirkler seg langs strandsonen. Her finner du mange små hvite sandstrender og klipper som er perfekte badeplasser.


FOTO: Julie Luneborg // Det er mange fine hvite sandstrender langs vei 815.

FOTO: Julie Luneborg // Bunesstranda4.
Kanelboller på Unstad Arctic Surf

 

Hit kommer allverdens surfere for å leke seg i bølgene som velter innover stranda på Unstad. En skjermet vik mellom høye fjell, her vokser bølgene seg store, men passe små til at dette er et fint sted for nybegynnere å prøve seg på surfebrettet. Lykkelige surfere sykler hjem til Unstad Arctic Surf, der de møtes av «verdens beste kanelboller» som det står helt ubeskjedent på et skilt utenfor surfeskolen.

 

Ikke bare surfere finner veien hit. På begge sider av stranden er det mulig å slå camp, her er det både bobiler, de som sover på en madrass i bobilen sin eller har leid et hip campervan – og oss andre som sover i telt. Solen legger seg perfekt mellom fjellene også her, de lyse sommernettene varer lenge, så lenge. Og når vi strekker tærne ut av teltet er det bare å rusle bort for en skikkelig god kanelbolle til frokost.

Foto: Julie Luneborg // Surfere ved Unstad.

Foto: Julie Luneborg // Du kan leie surfebrett hos Unstad Arctic Surf – og surfetimer med instruktør..

Foto: Julie Luneborg // Camp ved Unstad

Foto: Julie Luneborg5.
Sakrisøy

 

De okergule rorbuene, Olstinden som ruver i bakgrunnen med sin ikoniske spisse topp – omringet av det turkise vannet. Dette må være en av verdens mest fotograferte øyer.

Velfortjent så, dette er en eventyrøy som er omringet av noe av det råeste som finnes av Norges – og verdens – fjell- og havlandskap.

 

Her er det ikke bare rorbuer å overnatte i – på Sakrisøy finner du alt fra en overfylt og godt kuratert bruktbutikk fylt med skatter som er håndplukket av Dagmar Gylseth som driver butikken. Hun er også en uhyre flittig samler – og etter et helt liv på jakt etter spesielle og vakre dukker og leker – har hun skapt et av verdens mest dyrebare samlinger i form av Dagmars Dukke - og Leketøysmuseum. Gammelbutikken har de restaurert, der er disken fylt av gamle blikkbokser, karamellesker og tobakkspiper. I etasjen nedenfor finner du restauranten Underhuset som serverer klassiske Lofot-retter som bacalao og skrei, men også en sagnomsust oksekjake som høster mye skryt.

 

På Sakrisøy bor du midt i Lofoten-opplevelsen. Veien snirkler seg over øyene her helt på tampen av E10, og under broene ser du fargerike kajakker smette forbi. Lei en kajakk, gjerne med en instruktør hvis du er nybegynner. Padle inn til Reine eller rundt de nærliggende øyene – eller lei en båt til å ta deg helt innover i Reinefjorden mot Vindstad eller Kirkefjord. Kombineres best med en utflukt fra Vindstad ned til Bunesstranda på yttersia.

FOTO: Julie Luneborg // Sakrisøy.


FOTO: Julie Luneborg // Dagmar Gylseth i Gammelbutikken..

FOTO: Julie Luneborg // Det ikoniske bildet på Sakrisøy..


FOTO: Julie Luneborg // God mat og drikke på Underhuset.Kanskje du også er interessert i:


12 ENKLE FJELLTURER I LOFOTEN

 

Fjellene i Lofoten er spisse og dramatiske der de stikker rett opp av havet. Når du kommer nærmere oppdager du at de ikke er umulige å komme seg opp på. Det finnes et mylder av turer som er lett tilgjengelige på under 500 meters høyde.

 

Her er 12 fjellturer i Lofoten som er perfekte for nybegynneren og de som vil ha en enklere start på øyrikets fjelleventyr.


VELG RIKTIG SOVEPOSE

En god og varm sovepose er helt vesentlig når du skal sove utendørs.


Vi har laget en enkel guide til hvilken sovepose som passer deg best.

10 TIPS
TIL UTESOMMERENNorgesferie.
Som vi gleder oss til lune utenetter, midnattsol, utsikten når du trekker opp glidelåsen på teltduken og våkner til en ny dag
på fjellet,
i skogen,
på et svaberg,
i hagen
eller på markas fineste høydedrag.

Her er våre tips til deg som skal tilbringe sommernettene ute.Nyhetsbrev