Tekst og foto: Julie Luneborg
Tekst og foto: Julie Luneborg
Hvor skal vi reise når verden åpner igjen?
Det har vært mange flotte turopplevelser i Norge den siste tiden.
Allikevel er det lov å drømme om den dagen når verden kan begynne å ligne på seg selv, når det er mulig å sitte på en uteservering i Paris, eller tråkke opp gjemte stier for å rekke soloppgangen ved tilslørte fjelltopper.
Her er 21 reisemål å lengte etter
– vi tipser om gode restauranter, store museumsopplevelser og naturens egne mesterverk – som vi håper vi kan besøke om litt.
Giant's Causeway i Nord-Irland. Foto: Julie Luneborg
Dramatisk, værbitt og storslått. Flere ganger er dette roadtrip-reisemålet kåret til verdens fineste kjøretur. Lei en bil i Belfast og kjør nordover langs havet mot Londonderry – her er det haugevis av fine bomturer i alle retninger.
Et av høydepunktene er verdensarv-vernede Giant’s Causeway som ble skapt for 60 millioner år siden av vulkaner som har lekt moderne kunstnere med sin utforming av polygone søyler ‒ de fleste heksagone, eller sekskantede ‒ stablet oppå hverandre i perfeksjon ut mot havgapet. De unike formasjonene av basalt kommer også i åttekantede kolonner, andre er runde og er av de lokale kjent som «kjempens øyne». Det er en fin spasertur ned til klippene fra besøkssenteret.
Syns du at det er flere landskap du kanskje føler kjennskap til på turen – har du sannsynligvis vært innom flere av kulissene som ble brukt iGame of Thrones, som The Dark Hedges som er en allé av bøketrær eller de spesielle Cushendun grottene.
The Dark Hedges er et populært stopp langs Causeway Coastal Route. Du kjenner kanskje igjen denne bøketre-alléen fra en scene i tv-serien Game of Thrones? Foto: Julie Luneborg
Den alpine innsjøen Ala-Kul i Kirgisistan. Foto: iStock
Sesongen for å gå i Tian Shan-fjellene har et kort sommervindu, mellom juni og september, men det er ikke garantert at fjellpassene er snøfrie. Vi setter opp camp innerst i dalen, og guiden peker 1500 meter rett oppover fjellsiden. Dit skal vi i morgen. Slik fortsetter dagene, over tre‒firetusenmeterstopper, opp på den ene siden, ned på den andre. Gjennom granskog, passerer ville hester, forserer grus og stein. Edelweiss blomstrer overalt. Og når vi tenker at vi er sånn passe lei av å klatre opp og ned det ene fjellet etter det andre, blir vi belønnet med utsikten over en knallturkis alpin sjø mellom snøkledde topper på 3560 moh., som har fått tilnavnetGuds sjø.
Grafitti gjemt mellom husblokkene i Zaspa. Meld deg på en av de guidede turene for å finne de bortgjemte kunstskattene. Foto: Julie Luneborg
Zaspa er et av de størsteplattenbau-bebyggelsene i Polen. Det startet som et drømmeprosjekt for arkitekter som fikk frie tøyler til å utvikle en nedlagt flystripe til et boligområde, men resulterte i en fabrikkprodusert drabantby med grå boligblokker uten hverken sjel eller kreativitet. Trøblete tider i Polen på 80- og 90-tallet ble kurert av lokale aktivister som introduserte kunst på de kale veggene, som i dag har utviklet seg tilThe Collection of Monumental Painting, et utendørs galleri av 60 storskala veggmalerier.
Gratis guidede turer arrangeres av de lokale; de viser stolt og kunnskapsrikt frem kunsten som pryder den nå langt livligere bydelen.
Foto: Julie Luneborg
Guiden Anna viser meg rundt i området – den beste måten å forstå motivet vi ser på veggene. Denne skjønne grønne veggen illustrerer tilstanden til Østersjøen – der Polen er en av verstingene til å forsøple. Foto: Julie Luneborg
Olkhon-øya i Bajkalsjøen. Foto: Julie Luneborg
Fem timer nordøst for Irkutsk hviler den spirituelle øya Olkhon i Bajkalsjøen ‒ et pilegrimsmål for burjatfolket. Øya regnes som en av fem globale poler for sjamansk energi. Det er ikke altfor mye å finne på; det arrangeres båtturer hvis været tillater det, og guidede kjøreturer opp til nordspissen av øya ‒ og for de hardbarkede som besøker Olkhon på vinterstid, kan de i 40 blå danse over isen.
Nikita Homestay er øyas backpacker-hub, men etter hvert som turismen har tatt seg opp, har det dukket opp mange gode overnattingssteder, som gjestehuset Voskreseniye, der de serverer hjemmelaget lokal mat og den beste kaffen utenfor Moskva – og arrangerer yogatimer og dansekvelder.
Olkhon-øya i Bajkalsjøen. Foto: Julie Luneborg
Burjatfolket, de fleste fraflyttet Olkhon for lenge siden, reiser hit på pilegrimsreise. Foto: Julie Luneborg
La Majorelle i Marrakech. Foto: iStock
I 1980 kjøpte Yves Saint-Laurent og Pierre Bergé Jardin Majorelle, som i dag er en botanisk hage til glede for over 700 000 besøkende hvert år. Museet som nå har åpnet like ved, er en hyllest til Yves Saint-Laurents arbeid, design av haute couture i over 40 år. En stor permanent utstilling av hans største kreative verk, sammen med et auditorium og et bibliotek med over 5000 bøker.
Ikke langt fra Campo de’ Fiori i Via de Pellegrino gjemmer det seg en familiedrevet og intim restaurant. La Cantina di Lucifero har kun åtte bord og serverer sjenerøse porsjoner av både hvit og sort trøffel som høvles over en nydelig fettuchini. Både far og sønn skjenker vin, underholder gjestene, og veggene er rustikt dekorert med hele vinutvalget. Et glass prosecco serveres når du kommer, og både sjokolade og digestive til dessert på huset er en sjenerøs og hyggelig gest. For trøffelelskere er dette helt riktig sted for middag i Roma.
The Hoxton Williamsburg Foto: Hoxton
I hippe Wythe Avenue i Williamsburg har The Hoxton, som allerede er godt etablert i London, Paris og Amsterdam, åpnet dørene til enda et hotell som omfavner tanken om å underholde både gjester og lokalbefolkningen.
Og som gjest, gjør det hotellet ekstra attraktivt. Hele tre restauranter har de inkludert, utarbeidet sammen med gutta bak andre populære Williamsburg-restauranter som Union Pool og Five Leaves, sistnevnte allerede en personlig favoritt. Best av alt, en takterrasse med spektakulær utsikt over Manhattan skyline.
Shanghai, Kina. Foto: iStock
… er den også verdens beste by? Det er noe nytt og annerledes her, et snev futuristisk, men forkledd i et velkjent «verdensby-konsept» med sterke vestlige influenser. Skylinen ved The Bund, de rolige gatene med platantrær i French Concession, barer med håndbrygget øl og matboder med michelinnudler, byen har foredlet det beste fra øst og vest. Rent og velholdt, med forunderlig rolig byliv for å huse over 26 millioner mennesker.
I løpet av de siste årene har vi eskalert vårt perimeter for storbyreiser fra svipptur til London til en åttetimers flyreise over Atlanteren for en langhelg. Det er lenge til vi snur oss andre veien og innser at Shanghai kan være sneppet mer spennende enn New York.
Louvre har åpnet en ny filial i Abu Dhabi. Foto: iStock
Monet og van Gogh har flyttet til De forente arabiske emirater, sammen med kunst fra hele verden, for å forene gapet mellom øst og vest. Hele 1,2 milliarder dollar punget Abu Dhabi ut med for å låne navnet Louvre og kunstverk til utstillingene. Museet er tegnet av arkitekten Jean Nouvel og er tydelig inspirert av tradisjonell arabisk arkitektur. Den enorme kuppelen, som tilsynelatende svever over hele bygget, består av 7850 stjerner og slipper inn lys som stjernehimmelen over en oase.
Kunstmuseumet AMOS REX i Helsinki. Foto: Julie Luneborg
Et funkisbygg midt i Helsinki er gjenoppstått som et eklektisk opplevelsessenter. Museet er lagt under bakken, men galleriene skyter opp som kupler og bølgende former, de skaper liv på torget ovenfor. På innsiden fører digitale installasjoner deg inn i en strøm av farger og bevegelse, algoritmer lar hver beskuer oppleve sin helt unike fremvisning. I andre rom oppleves kunsten kollektivt, der tak, vegger og gulv er en visuell dans av lyd og bilde. Et forrykende show, og en opplevelse like givende for store som små. Teamlab animerte veggene som første kunstnerinstallasjon i 2019, etterfulgt av Studio Drift, der lys og bevegelse skal utfordre våre tanker om menneskelighet, teknologi og miljø. Nylig har utstillingen «Egypt of Glory», den største samlingen av egyptisk kunst utenfor Egypt, huset museumshallene under Helsinkis gater – en interessant fra kontrast til tidligere svært digitaliserte utstillinger.
Bauhausarkitektur. Foto: iStock
Siden grunnleggelsen i 1919 har Bauhaus inspirert og påvirket arkitektur, kunst og design verden over. De siste årene har Bauhaus-Archive i Berlin flyttet til midlertidige lokaler, i påvente av utvidelsen av det originale bygget designet av Walter Gropius, her kan du studere tegninger, design og malerier av kjente bauhauskunstnere.
Hundreårsfeiringen –skulle bli – markert med en verdensturné over fem kontinenter med utstillinger og arrangementer, men i det minste er tre nye museer rustet opp i de tre byene bauhaus originalt hører hjemme: Weimar, Dessau og det nye Bauhaus-Archive, som åpnet med over 4200 kvadratmeter i Berlin.
Zamami i Japan. Foto: iStock
Et av verdens aller beste steder å dykke. Ukjent for mange, og godt er det, da kan du ha 200 ulike typer uberørte koraller gjemt mellom de 20 Kerama-øyene nesten helt for deg selv. Det er enklere å komme seg til mer kjente dykkedestinasjoner i Sørøst-Asia og mer tilrettelagt språkmessig, men det er noen få dykkesentre her som har engelskspråklige divemasters. Skilpadder, morener ognudibrach, disse sneglelignende dyrene i de villeste former og farger. Riktignok må det sies at det er over 40 dykkesentre på denne lille øya, så helt for deg selv vil du ikke ha dette stedet hvis du ikke reiser utenom sommersesongen. Som anbefales på det sterkeste hvis du vil søke og finne et dykkested i verdensklasse.
Nederst i det gigantiske Usnisa palace finner du titusenvis av Buddha-figurer. Foto: Julie Luneborg
Det skal ikke stå på størrelsen når det bygges nytt i Kina. 136 000 kvadratmeter er en hyllest til det originale tempelet fra Tang-dynastiet, som ble ødelagt i 1864. Usnisa Palace sto ferdig i 2015 og er et surrealistisk, overdådig, men vakkert tempel, der den enorme kuppelen verner om den ni meter lange liggende Buddha som roterer under fluorescerende lyskastere. Rulletrappene seks etasjer ned tar deg til «Salen for de tusen Buddha», forgylt med intrikate detaljer og en 22 meter høy stupa. Korridorene som leder deg tilbake til overflaten, har titusenvis av buddhafigurer skåret ut i veggene, og godt gjemt i dette massive komplekset hviler en ørliten bit av hodeskallen til Buddha.
Usnisa Palace i Nanjing, Kina. Foto: Julie Luneborg
Les Calanques – langs Route des Cretes i Provence er det kalkhvite klipper som kaster seg ned i det asurblå havet. Foto: iStock
Vill rosmarin og timian kranser den bratte og svingete veien over høyden fra La Ciotat til Cassis.
Det asurblå Middelhavet glitrer, heftige klippesatser over 300 meter fra vannkanten omringet av det typiske provençalske landskapet, karrig med nåletrær, men samtidig blomstrende vakkert. De fleste kjører bil dette strekket ‒ det er godt med parkeringsplasser ved alle utsiktspunktene. For den som liker en utfordring på sykkel, vær varsom over flere strekker med 30 % stigning. Det erlitt enklere å sykle hvis du starter fra La Ciotat.
Santhiya Resort i Thailand. Foto: iStock
Økovennlig luksus, hvordan kan du ikke elske det når den kommer i form av en trehytte med sin egen private infinitypool og utendørs baderom på terrassen. Strødd utover fjellsiden ligger hytter og rom gjemt i den frodige jungelen, og med en liten golfbil suser du kjapt bort til hotellets restauranter og late solsenger ved bassengets egne fossefall.
Kaffekulturen i Vietnam. Foto: iStock.
Kruttsterk og svart eller i form av en smoothie. Du kan få den servert i form av en tiramisu der eggegule er pisket sammen med kondensert melk, eller med yoghurt og fermentert mango. Vietnameserne har tatt sin pasjon for kaffe til et nytt nivå etter at kaffebønnene ble introdusert i landet av franske kolonister. Vi liker den helst på denvanlige måten, somca phe soon. Et dryppfilter,phin, plasseres over koppen med søt kondensert melk, aller helst over isbiter.
Biosphere 2 i Arizona. Foto: iStock.
Opprettet av Universitetet i Arizona på midten av 80-tallet som et forskningssenter, hvor åtte forskere skulle leve i et lukket selvforsynt miljø i to år. Her skulle de dyrke sin egen mat, og etter beste evne opprettholde oksygennivået på levelig nivå. Ideen bak prosjektet var å lære mer om hvordan man bærekraftig kan leve i Biosphere 1 (som vi kjenner som planeten Jorden). I dag kan du besøke Biosphere 2 for å lære mer om jorden, økosystemer (her har de skapt alt fra regnskog, ørken, myr og hardt dyrket mark) og vår plass i universet.
Nord for Kakadu nasjonalpark finner du det avsidesliggende Arnhemland. Her er det knapt et menneske å se på de øde strendene. Foto: Julie Luneborg
UNESCO-listet nasjonalpark som verner om over 290 ulike fuglearter, en sann drøm for ornitologer. Det kryr av dyr å skue etter, alt fra dingo, emu, hester, slanger og edderkopper, og krokodiller selvfølgelig. Mary River Wetlands har den høyeste konsentrasjonen av saltvannskrokodiller i verden. I tillegg er det mye å lære av aboriginenes rike kultur og historie med enestående bergkunstgallerier.
Og så må vi ikke glemme de slående vakre badekulpene og fossefallene ‒ men det aller beste er å stå på toppen av en sandrød klippe og skue over nasjonalparken og trekke til seg auraen av det australske kontinentet.
Injalak-folket har overført sine bergkunstkunnskaper til å lage kunst de kan selge. Foto: Julie Luneborg
Hvert år «tømmes» badekulpene for krokodiller før badesesongen er i gang. Foto: Julie Luneborg
Nadaam-festivalen, her utenfor Ulan Bator. Foto: iStock.
En feiring av landets uavhengighet og en fest for kunst og sport. I midten av juli hvert år foregår Nadaam-festivalen i hele Mongolia, de aller fleste opplever den i Ulan Bator. Det er tre mannlige sportsgrener som festivalen sentreres rundt ‒ wrestling, hesteløp og bueskyting ‒ men også fremvisning av sang og dans. For å komme tettere på menneskene – og landskapet – reis ut av byen, slik de fleste som bor Ulan Bator gjør, til mindre tettsteder der festen er lystigere og om mulig enda mer fargerik.
Blåhval utenfor kysten av Dili, Øst-Timor. Foto: iStock
I tiår var Øst-Timor avskåret fra resten av verden, som har gjort vannet som omringer øya til et av havets siste uberørte områder. Mange truede arter søker tilflukt i Øst-Timors rike undervannsverden, deriblant blåhvalen. I løpet fire‒fem uker hver høst starter den årlige migrasjonen, bare 100 meter fra kysten utenfor hovedstaden Dili. Her er det også mulig å dykke sammen med en dugong, den smilende sjøkuen.
Jennifer og Desmond som driver Aquatica dykkesenter, er entusiastiske undervannsfotografer ogdronere, som vet akkurat hvor du kan se disse sjeldne dyrene tett på. Langs hele nordkysten kan du dykke rett fra stranden – og ha dykkestedet helt for deg selv.
Det lille «Toy Train« i nærheten av Darjeeling i India. Foto: Julie Luneborg
Fly til Kolkata, kjemp deg gjennom enorme Horwah togstasjon og hopp om bord påDarjeeling Mail (for et navn!), som tar deg nordover til New Jalpaiguri. Der unngår du fristelsen å ta det vesle smalsporedeDarjeeling Himalayan Railway-toget som har fått det kledelige kallenavnetToy Train. Det bruker nemlig over sju timer med diesellokomotiv. Unn deg heller en firehjulstrekker opp bakkene, og ta toget som en dagstur fra Darjeeling til Ghum, som for øvrig er Indias høyestliggende jernbanestasjon på 2225 meter over havet, dette strekket kjøres med damplokomotiv. Vel fremme i Darjeeling strekker Himalaya seg utover horisonten fra det store bytorget, og er du riktig heldig, er det skyfritt, og verdens tredje høyeste fjelltopp Kanchenjunga blinker i soloppgangen.
Norges vakreste kjøretur.
Vi tipser om de beste stedene å oppleve midnattsolen, hvilke toppturer du rekker på en dag – og hvilke omveier det er verdt å finne.
Det er et hav av valgmuligheter der ute, og lett å gå seg vill.
I denne artikkelen skriver vi om vår erfaring med tre av hengekøyene vi testet, i tillegg til noen andre erfaringer fra vår uke ute i Nordmarka.